Fanfara va cânta punk la ceremonia de adio a Angelei Merkel

 Fanfara va cânta punk la ceremonia de adio a Angelei Merkel

Cancelarul Angela Merkel a luat Germania prin surprindere cu o melodie pe care a ales-o pentru parada militară de la ceremonia de adio, care va avea loc săptămâna aceasta. Merkel a cerut o piesă punk, cântată de una din cele mai non-conformiste artiste din Germania, în contrast cu imaginea conservatoare pe care şi-a creat-o de-a lungul timpului, scrie SHOK.md cu referire la adevarul.

Angela Merkel va avea o ceremonie de adio cu fanfară militară în curtea Ministerului Apărării apărării, joi seară. Ceremonia va fi mai discretă decât de obicei, din cauza restricţiilor legate de coronavirus, cu doar 200 de invitaţi. Succesorul său, social-democratul Olaf Scholz, urmează să depună jurământul ca cancelar săptămâna viitoare

La fel ca predecesorilor ei, Merkel a avut dreptul să solicite trei cântece care să fie interpretare de o fanfară în timpul ceremoniei militare.   Dar, în timp ce Gerhard Schröder şi Helmut Kohl au ales o muzică convenţională pentru această ocazie – My Way de Frank Sinatra şi Oda bucuriei a lui Ludwig van Beethoven, printre altele – una dintre alegerile lui Merkel arată o latură mai puţin cunoscută a cancelarului.   Großer Gott, wir loben Dich (Sfinte Doamne, lăudăm numele Tău) este un imn popular creştin din secolul al XVIII-lea. Este o legătură cu rădăcinile ei, ca fiică a unui pastor protestant, şi cu identitatea partidului său, Uniunea Creştin Democrată (CDU).   A doua ei alegere, Für mich soll’s rote Rosen regnen a lui Hildegard Knef (Să plouă cu trandafiri roşii pentru mine), un cântec melancolic despre ambiţia adolescenţei, sugerează deja o sclipire ironică.

„Trebuia să mă conformez, să mă descurc. Oh, nu mă pot conforma, nu mă descurc, dar eu vreau mereu să câştig”, spun versurile.   Însă alegerea care uimit este Du hast den Farbfilm vergessen (Aţi uitat filmul color) al Ninei Hagen. Înregistrat pentru prima dată în 1974, cântecul a fost un hit în topurile est-germane, înainte ca Hagen să emigreze de cealaltă parte a Cortinei de fier.

Ea a devenit principala vedetă punk a Germaniei de Vest, în anii 1980.   În cântecul cu versuri de Kurt Demmler, Hagen îi reproşează iubitului ei, Michael, că a făcut doar un film alb-negru în vacanţa lor pe insula Hiddensee. Drept urmare, „nimeni nu va crede cât de frumos a fost aici”, spun versurile.   Deşi nu a fost cenzurat de stat, cântecul a fost perceput la acea vreme ca o critică ascunsă la adresa republicii socialiste, în care filmele color erau o marfă rară.   Unii comentatori se întreabă dacă Merkel a găsit o conotaţie mai actuală în cântecul lui Hagen: un strigăt de frustrare faţă de bărbaţii care nu-şi fac fac treaba în mod corespunzător şi, prin urmare, un atac voalat la colegii lui Merkel.   Angela Merkel este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. Ea conduce din 2005 guvernul de la Berlin, fiind la al patrulea mandat de şefă a executivului federal. Merkel este membră a formaţiunii conservatoare Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și