„Fetele erau numite vaci, găini, dobitoace”. Cum era BĂTUTĂ Nadia Comaneci de antrenorul Bela Karolyi până făcea hemoragie nazală

 „Fetele erau numite vaci, găini, dobitoace”. Cum era BĂTUTĂ Nadia Comaneci de antrenorul Bela Karolyi până făcea hemoragie nazală

Nadia Comaneci a trecut prin clipe teribile pe vremea regimului comunist. Super gimnasta din România a fost bătută și jignită în repetare rânduri de antrenorii săi, conform unor dosare din Arhiva Securității române, scrie SHOK.MD, cu referire la ziare.com/.

În cartea „Nadia și Securitatea”, istoricul Stejărel Olaru a scos la iveală momente din viața Nadiei Comaneci.

Autorul scrie despre anumite evenimente incredibile, petrecute la lotul național, care-l aveau în prim plan pe antrenorul Bela Karolyi.

„Față de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare și brutalitate, care contravin (e) total cu principiile pedagogice, pentru care a avut o serie de reclamații din partea părinților, atât la școală, cât și la Ministerul Învățământului. Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale sau pedepsite prin exerciții fizice până la epuizare” – este nota informatoarei „Gheorghe Daniela”, într-un raport din 1974.

„Prin luna mai a.c. (n.r. 1976) Bela Karolyi a dat dispoziție categorică la gimnaste că dacă au nevoie de asistență medicală mai întâi să fie anunțat el și cu acceptul lui să meargă la medic. Din constatările personale, Karolyi Bela se adresa în permanență la gimnaste cu epitete jignitoare: „vaci, tâmpite, proaste, găini, vădane, grase, dobitoace…” – informare „Ionescu” (doctorul Teofil Dragomir) către locotenent-colonelul Vasile Mirita (septembrie 1976).

„Bela Karolyi are precocupări evidente de a o discredita pe Nadia Comaneci și a o determina să se retragă din activitatea de performanță. Astfel, deținem date din care rezultă că o jignește în mod vulgar, permanent, afirmând că pentru el, capitolul Comaneci s-a terminat” – ACNSAS, fond Documentar, dosar 13346, vol. 26, f. 303

„A avut (n.r. Bela Karolyi) o comportare necorespunzătoare față de Nadia Comaneci și Teodora Ungureanu, constând în injurii, cuvinte jignitoare, fiind chiar bătute, deoarece ar avea o greutate necorespunzătoare pentru concurs” – ofițer de Securitate Ioan Popescu, însoțitor al delegației României la un turneu de pregătire în Spania (aprilie-mai 1977).

Gimnasta a fost interceptată și în propria casă, la Onești.

Nadia Comaneci și Teodora Ungureanu, o colegă de la lotul național, povestesc unor ziariști veniți de la București bătăile încasate de la antrenorul Bela Karolyi.

T. (Teodora Ungureanu): Da, și aia în Spania, când ți-a dat o palmă de era să dai cu capul de cântar?

C. (unul dintre jurnaliști): Ți-a dat tare?

Ob. (Nadia Comaneci / numele ei era înlocuit în multe rapoarte sau interceptări cu „obiectiva”): Mi-a dat.

„În toată perioada deplasării din Spania, antrenorul Bela Karolyi a avut o comportare dură față de sportive și în mod deosebit față de Nadia Comaneci și Teodora Ungureanu. În acest sens a lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutății corporale…” – Sursa „Lily” către căpitanul Nicolae Ilie.

Nu doar Bela Karolyi o bătea pe Nadia Comaneci. Și un alt antrenor a agresat-o fizic pe sportivă.

„Pe 9 august s-a mai petrecut un incident, ultimul din acest episod al răzrătirii. Spre seară, antrenorul Condovici s-a deplasat la locuința Mariei Simionescu, pentru a solicita explicații privind plecarea gimnastei din hotelul centrului sportiv și, în timpul discuțiilor aprinse, Nadia a fost lovită de antrenor”, povesteste autorul în cartea „Nadia si Securitatea”.

Conform fanatik, gimnasta ar fi fi primit mulți bani pentru rezultatele deosebite de la Olimpiada de la Montreal, atunci când a obținut notele de 10.

„Eu am auzit că Nadia ar fi primit o mașină Dacia1300 și cca. 300.000 (de) lei, plus 80.000 (de) dolari” – profesor din Onești către un ofițer de Securitate în septembrie 1976.

Gritco Adriana

https://shok.md/