(VIDEO) Eurovision 2025, prima semifinală: Lista celor 10 țări care s-au calificat în finală
Fetița ucisă în parc avea 1 an și 2 luni: „Medicii s-au mobilizat, dar nu au putut face traumei deschise la craniu”

Șeful Direcției sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlca, a venit cu detalii despre intervenția medicilor, după incidentul tragic din această sâmbătă când o creangă imensă a căzut peste un copil. Acesta a spus că micuța de doar un an și 2 luni a fost transportată la cel mai apropiat spital, însă medicii nu au reușit să o salveze, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.
„Ambulanța a direcționat copilul și l-a dus la cel mai apropiat spital unde a ajuns la 11:55, pe 14 mai. O fetiță născută la 12 martie 2021, imediat a fost direcționat în sala de reanimare, au fost executate toate procedurile de resuscitare, cazul a fost unul de o mare responsabilitate și am solicitat imediat și reanimobilul pentru o eventuală transferare.
Cu regret copilul nu a răspuns la toate procedurile și ulterior a fost stabilită moartea clinică și biologică a copilului. Vreau să mulțumesc colegilor din sistem, medicilor care s-au mobilizat și cu regret nu au făcut față acestei provocări datorită traumei deschise la craniu și e o pierdere irecuperabilă.
Aducem condoleanțe familiei”, a spus Gîlca.
Incidentul s-a produs sâmbătă dimineața în parcul Alunelul. Creanga s-a prăbușit peste căruciorul în care se afla copilul. Fetița a murit la spital.
Primăria Chișinău a anunțat că va deschide o anchetă internă după acest caz. Potrivit municipalității, pentru acest parc, Întreprinderea Municipală Spații Verzi a a solicitat de la Agenția de Mediu, curățarea și defrișarea a 170 de arbori, Agenția însă a dat acceptul doar pentru curățarea și defrișarea a 70 de copaci. „În urma cazului tragic de astăzi, când un copac s-a rupt și a căzut traumând un copil, Primăria Chișinău este alături de familia și se implică pentru a ajuta”, se arată în comunicat.
De partea cealaltă, Agenția de Mediu spune că arborele vizat în cazul decesului prematur al copilului nu se regăsește în lista arborilor propuși spre coordonare și autorizare a efectuării tratamentelor silvotehnice de către Î. M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în solicitarea sa.
Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe faptul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoane publice a obligaţiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconştiincioase faţă de ele, care a cauzat decesul unei persoane, infracţiune prevăzută de art. 329 alin. (2) lit. a) din Codul penal.
Totodată, pe perioada anchetei conducerea de la Spații Verzi a fost suspendată.