Fosta bonă a prinţilor William şi Harry, acuzată pe nedrept că a avut o aventură cu prințul Charles, va primi despăgubiri de la BBC

 Fosta bonă a prinţilor William şi Harry, acuzată pe nedrept că a avut o aventură cu prințul Charles, va primi despăgubiri de la BBC

BBC a acceptat joi să plătească despăgubiri substanţiale fostei bone a prinţilor William şi Harry, care a fost ţinta unor informaţii false şi maliţioase ce au fost folosite pentru a obţine controversatul interviu pentru emisiunea Panorama, luat în 1995 de Martin Bashir prinţesei Diana, scrie SHOK.md, cu referire la digi24.ro.

FB: anchetă anterioară a dovedit deja că fostul prezentator al BBC Martin Bashir s-a folosit de informații false pentru a câștiga încrederea prințesei Diana și a obține astfel un interviu cu ea.

Alexandra Pettifer, cunoscută înainte de căsătoria sa cu Charles Pettifer din 1999 sub numele Tiggy Legge-Bourke, a apărut în faţa Înaltei Curţi de la Londra pentru a primi scuzele publice formulate de BBC cu privire la acuzaţiile fabricate că ar fi avut o aventură cu prinţul Charles, în timp ce lucra ca asistentă personală a acestuia în 1995, relatează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

anchetă anterioară a dovedit deja că Martin Bashir s-a folosit de informații false pentru a câștiga încrederea prințesei Diana și a obține astfel interviul.

Avocata ei, Louise Prince, a declarat în faţa instanţei că aceste acuzaţii i-au provocat clientei sale consecinţe personale grave.

Pe lângă acuzaţiile cu privire la presupusa aventură, Legge-Bourke a mai fost acuzată că ar fi rămas însărcinată cu prinţul Charles şi ar fi făcut un avort.

Avocata a precizat că Legge-Bourke nu a cunoscut timp de 25 de ani sursa acestor acuzaţii, dar că este acum probabil că aceste acuzaţii false şi maliţioase au apărut ca rezultat şi în contextul în care realizatorii emisiunii Panorama de la BBC încercau să obţină un interviu exclusiv cu Diana, prinţesa de Wales.

Potrivit imstanței, Investigaţia Dyson, comandată chiar de către BBC, a făcut un pic de lumină cu privire la modul în care a fost obţinut acel interviu.

Avocata fostei bone a copiilor prinţesei Diana a precizat că acuzaţiile complet nefondate au părut să exploateze nişte speculaţii false publicate anterior de presă despre o aventură consumată între prinţul Charles şi Legge-Bourke.

După ce Diana, prinţesă de Wales, a aflat despre aceste acuzaţii spre sfârşitul anului 1995, ea s-a supărat pe reclamantă fără o justificare aparentă, a adăugat avocata, explicând că clienta sa consideră că BBC este de vină pentru impactul puternic pe care l-au avut aceste acuzaţii false şi maliţioase.

Dacă BBC nu ar fi comis această eroare, reclamanta şi familia ei ar fi fost ferite de 25 de ani de minciuni, suspiciuni şi supărări, a comentat avocata.

După audiere, directorul general al BBC, Tim Davie a anunţat că acel program nu va mai fi difuzat vreodată de către BBC şi nici nu va fi oferită licenţa pentru a putea fi difuzat de alte organisme media. El le-a cerut scuze lui Legge-Bourke, prinţilor Charles, William şi Harry pentru modul în care Diana a fost înşelată.

În septembrie 1995, fratelui Dianei, Charles Spencer, i s-a spus că Charles este îndrăgostit de Legge-Bourke şi că ar fi plecat împreună, în secret, într-o vacanţă.

Instanţa a mai aflat şi că în octombrie 1995 BBC se afla într-un stadiu critic al negocierilor cu Diana pentru apariţia ei în cadrul emisiunii BBC Panorama şi că în aceeaşi perioadă prinţesa ar fi discutat cu avocatul ei despre presupusul avort pe care l-ar fi avut Legge-Bourke.

În octombrie 1995, Diana, prinţesă de Wales, a scris despre acuzaţii temându-se că ar putea cădea victimă unui accident pentru ca Alteţa Sa Prinţul de Wales să se poată căsători cu reclamanta (Legge-Bourke), conform avocatei.

În decembrie 1995 Diana a confruntat-o public pe Legge-Bourke acuzând-o că ar fi făcut un avort, înainte de a i se confesa unui angajat senior al Casei Regale că a intrat în posesia unei scrisori medicale care confirma faptul că avortul s-a produs.

Cum acuzaţiile cu privire la avort s-au dovedit complet false, orice astfel de scrisoare nu putea fi decât un fals. Clienta mea a fost extrem de supărată şi de confuză cu privire la aceste evenimenteEa a simţit nevoia să le demonstreze tuturor că acuzaţiile erau complet mincinoase prin dezvăluirea unor chestiuni foarte sensibile, inclusiv informaţii medicale personale. Din nefericire, Diana, prinţesă de Wales, nu a putut fi convinsă, nici chiar când au fost prezentate dovezi incontestabile, a adăugat avocata.

Ea a reamintit că aceste acuzaţii la adresa clientei sale au fost prezentate în repetate rânduri de presă timp de 25 de ani.

Avocatul Jonathan Scherbel-Ball, care a reprezentat BBC în instanţă, a precizat că instituţia media regretă problemele serioase şi prelungite pe care le-a provocat reclamantei precum şi greşelile comise.

BBC acceptă că acuzaţiile aduse reclamantei au fost complet nefondate, că nu ar fi trebuit formulate vreodată şi că BBC nu a investigat în mod adecvat circumstanţele în care a fost obţinut interviul cu prinţesa Diana de Wales pentru emisiunea Panorama. Dacă ar fi făcut acest lucru, BBC recunoaşte că aceste acuzaţii false ar fi putut fi respinse mult mai devreme şi că ar fi provocat mai puţin rău reclamantei şi familiei sale de-a lungul anilora spus Scherbel-Ball.

Citește și