(FOTO) Artista Valentina Rusu-Ciobanu împlinește azi 101 ani: „A traversat epocile cu multă seninătate”

 (FOTO) Artista Valentina Rusu-Ciobanu împlinește azi 101 ani: „A traversat epocile cu multă seninătate”

Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, împlinește în această zi 101 ani. Artista a fost atrasă de artele plastice, la vârsta de patru ani. Maia Sandu a venit cu o felicitare și urări de bine, pentru doamna Valentina, scrie SHOK.md.

Cu o felicitare a venit și Președintele Țării, Maia Sandu:

Gânduri bune și urări de întremare doamnei Valentina Rusu-Ciobanu, care împlinește azi 101 ani. Artista a traversat epocile cu multă seninătate și ne-a arătat cum poți trece cu limpezime prin vremuri tulburi”.

Pasiunea pentru pictură a păstrat-o de-a lungul anilor. În timpul școlii simte că este tot mai mult atrasă de culori. Adesea, se retrage în sânul naturii ca să mediteze și să se inspire de la frumusețile locurilor din jur. Aceste plimbări, muzica și literatura au conturat o fire romantică, determinându-i ulterior vocația artistică. În anul 1937, alege să-și facă studiile la Școala Belle-Arte din Chișinău, după care la începutul anilor `40 urmează studiile la Academia de Arte Frumoase din Iași.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu – Ciobanu au apărut în anii `50, iar printre acestea se numără picturile „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe”. Marele succes i-a adus compoziția „La joc”, realizată în 1957. La începutul carierei sale, Valentina Rusu-Ciobanu a lucrat și în domeniul scenografiei. A realizat decorul la spectacolele: „Radu Ștefan –întâiul ș ultimul” de A. Busuioc (la teatrul „Luceafărul” din Chișinău) și „Păsările tinereții noastre” de I. Druță, montat la „Teatrul Mic” din Moscova. În anul 1991 a fost membru al Colegiului de redacție al revistei de artă, cultură și civilizație „Sud-Est”.

Maria Palade

https://shok.md/