(foto) Bomboane, prune în ciocolată și pâine, retrase din vânzare. Ce a depistat ANSA

 (foto) Bomboane, prune în ciocolată și pâine, retrase din vânzare. Ce a depistat ANSA

În perioada 20.06-30.06.2022 inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au prelevat probe de produse de cofetărie și patiserie în scopul verificării corespunderii informației de pe etichetă privind prezența substanțelor care pot provoca alergii sau intoleranţă la unele categorii de consumatori, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Drept urmare au fost identificate un șir de neconformități ale produselor plasate pe piață, după cum urmează:

  1. Bomboane „Solei”, marca comercială Te Ador (data fabricării 03.05.2022, termen de valabilitate: 03.11.2022) – s-a depistat prezența arahidelor nedeclarate;
  2. Prune în ciocolată „Perle negre” marca comercială Rifero (data fabricării 27.06.2022, termen de valabilitate: 27.08.2022) – s-a depistat prezența proteinei din lapte nedeclarate;
  3. Pâine fără gluten, marca comercială Sincer – s-a depistat prezența glutenului nedeclarat. Producătorul a sistat imediat producerea acestui produs;

„Vă comunicăm că substanțele depistate nu prezintă pericol pentru sănătatea populației cu excepția consumatorilor cu alergii/intoleranțe la proteine din lapte, gluten, arahide. Produsele alimentare care nu au inclusă pe etichetă informația privind prezența oricărui ingredient care provoacă alergii sau intoleranţă precum și/sau a informaţiei privind prezenţa posibilă şi neintenţionată a acestora se consideră neconforme reglementărilor aplicabile din domeniul alimentar.

În conformitate cu legislația în vigoare operatorii din domeniul alimentar sunt obligați să sisteze producerea și distribuirea produselor menționate, să le retragă din circuit, inclusiv de la consumatori și să informeze în mod clar și precis toți consumatorii cu privire la motivul retragerii. Întrucât siguranța consumatorilor are prioritate, Agenția a inițiat controale inopinate la producătorii sus menționați. În cadrul controalelor se verifică modul în care aceștia retrag din comerț produsele neconforme și întreprind măsuri corective în vederea reducerii riscului prezentate pentru consumatori de un produs alimentar neconform.

Agenția informează producătorii/importatorii să fie responsabili și să eticheteze produsele în conformitate cu legislația în vigoare. În caz contrar, sunt pasibili de răspundere contravențională”, menționează ANSA.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 26 46 43.

 

Citește și