(FOTO) Clădirile istorice ale Kievului, puse în pericol de invazia rusă: „Multe comori se vor pierde pentru totdeauna”

 (FOTO) Clădirile istorice ale Kievului, puse în pericol de invazia rusă: „Multe comori se vor pierde pentru totdeauna”

După mai bine de o lună de la începutul războiului, orașe importante ale Ucrainei continuă să fie distruse de bombardamentele zilnice. Proiectilele rusești cad peste cartiere de locuințe, centre comerciale, școli și spitale, dar și peste monumente culturale. Specialiștii avertizează că din cauza invaziei ruse, mai multe comori istorice ale capitalei ucrainene sunt în pericol. Experții se tem ca orașul Kiev să nu aibă soarta capitalei cecene Groznîi care în 1999 a fost distrusă de armata lui Vladimir Putin, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Forțele rusești se află la periferia Kievului și există temeri că acestea s-ar putea pregăti pentru aceeași tactică „nediscriminatorie a pământului pârjolit” folosită în capitala cecenă Groznîi în 1999, anunță corespondenții CNN.

Kievul este un oraș cu o vechime de peste 1.500 de ani, o capitală cândva plină de viață, cu 2,8 milioane de locuitori, care găzduiește comori internaționale de neînlocuit, inclusiv repere arhitecturale și monumente culturale.

„Dacă Putin atacă Kievul așa cum a atacat Harkov și alte orașe, sunt multe comori care se vor pierde pentru totdeauna”, a declarat Olenka Z. Pevny, profesor asociat de studii slave și ucrainene la Universitatea din Cambridge.

Comorile istorice ale Kievului

Experții au arătat care sunt principalele situri aflate în pericol:

Catedrala Sf. Sofia: Construită în secolul al XI-lea, catedrala este acoperită cu cupole aurii strălucitoare și se află în centrul Kievului.

Catedrala Sfânta Sofia din Kiev

Mănăstirea Peșterilor: acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO are biserici subterane și găzduiește relicve ale sfinților care datează din secolul al X-lea.

Mănăstirea Peșterilor din kiev

Palatul prezidențial: Majestuosul Palat Mariinski, în stil baroc, este casa ceremonială a președintelui Ucrainei și este situat în apropierea Parlamentului.

Palatul prezidențial de la Kiev

Monumentul Patriei Mamă -Monumentul este o statuie falnică reprezentând o femei cu o sabie într-o mână și un scut în cealaltă. A fost construită la apogeul Războiului Rece, când era crucial pentru Uniunea Sovietică să-și proiecteze puterea militară. Acum, la fundația statuii se află Muzeul Național de Istorie a Ucrainei din al Doilea Război Mondial. Recent, semnificația sculpturii este reimaginată în lumina războiului actual — mai ales pentru că este orientată spre est.

Monumentul Patriei Mamă din Kiev

Maria Palade

https://shok.md/