FOTO Maia Sandu împlineşte astăzi 49 de ani. Vezi ce gest a făcut Igor Dodon de ziua președintei

 FOTO Maia Sandu împlineşte astăzi 49 de ani. Vezi ce gest a făcut Igor Dodon de ziua președintei

 Maia Sandu împlineşte astăzi 49 de ani. Surprinzător, printre primele persoane publice care au felicitat-o pe președintă a fost Igor Dodon. Fostul șef de stat transmis urări de bine în mediul onlinem scrie SHOK.md.

 ”Stimată doamnă Președinte Maia Sandu,

Vă transmit felicitările mele și urări de bine și sănătate cu prilejul zilei de naștere.

Vă doresc să dați dovadă de multă energie, voință, cumpătare și înțelepciune în funcția foarte responsabilă de șef de stat.

Fie ca interesele cetățenilor și ale Moldovei suverane să fie mereu prioritare în activitatea dumneavoastră și fie ca echilibrul în decizii și acțiuni să reprezinte o trăsătură a instituției prezidențiale și pe parcursul mandatului pe care îl dețineți.

La Mulți Ani!”, a scris liderul PSRM în mediul online.

Maia Sandu s-a născut pe 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Fălești, RSS Moldovenească, Uniunea Sovietică. Între anii 1989 și 1994 ea a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Facultatea Management. Din 1995 până în 1998 a studiat relații internaționale la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

În perioada 2009−2010 a studiat la Harvard Kennedy School of Government (SUA), obținând titlul de Master în administrație publică.[2] Între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA. Din 24 iulie 2012 până 30 iulie 2015 a fost ministru al educației în Republica Moldova.

La 23 iulie (2015) Maia Sandu a fost desemnată drept candidat al PLDM la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova. Totuși, după ce într-un timp scurt ea a înaintat mai multe condiții pentru a accepta funcția (printre care numirea unui alt guvernator la BNM, fie fosta ei colegă de la Banca Mondială, Veronica Bacalu, fie un american, dar și un procuror general european), iar ca urmare, celelalte două componente ale alianței (PDM și PL) au lăsat să se înțeleagă că nu o vor susține, Partidul Liberal Democrat din Moldova a fost nevoit să înainteze o altă candidatura în locul Maiei Sandu, pe Valeriu Streleț, vicepreședintele PLDM, candidatura căruia a fost discutată și a întrunit consensul în cadrul alianței.

Pe 23 decembrie 2015 și-a lansat propria platformă care ar urma să devină partid, intitulată „În /pas/ cu Maia Sandu”. Ulterior, la începutul lunii ianuarie 2016 s-a aflat că denumirea viitorului partid urmează să fie „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

La 31 august 2016, Maia Sandu a fost desemnată oficial candidat la funcția de președinte a Republicii Moldova de către Consiliul Politic Național,de asemenea, în aceeași zi a fost constituit grupul de inițiativă de colectare a semnăturilor, ce număra 99 de persoane, fiind condus de către Igor Grosu. Pe data de 2 septembrie Comisia Electorală Centrală a înregistrat grupul de inițiativă.

După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, lidera PAS a devenit deputată în Parlamentul Republicii Moldova.

Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a devenit oficial prima femeie președinte al Republicii Molodva. 

Citește și