(foto) Meniu antistres: 10 alimente care reduc stresul și anxietatea

Ai observat că într-o situație de stres și panică începi să mănânci? Acest lucru se datorează, faptului că produsele conțin anumite vitamine, minerale și alte substanțe care oferă organismului ceea ce are nevoie în acest moment dificil.
Dar acest lucru nu este întotdeauna ceva cu adevărat util: de exemplu, de multe ori se dovedește a fi stimulente precum cafeaua sau dulciurile, care oferă liniște, dar pe termen foarte scurt, organismului sub formă de endorfine.
Iată câteva produse care vă pot ajuta cu adevărat la restabilirea sistemului nervos și la reducerea stresului.
Carne de Curcan și alte cărnuri slabe – de exemplu, pui, carne de vită
Aceste produse conțin multe substanțe care contribuie la producerea hormonul fericirii, adică a serotoninei și melatoninei, care sun responsabile pentru un somn de calitate.
Peste gras
Acesta nu este doar somon ci și macrou, hering, sardine.
În primul rând, sunt bogate în acizi grași polinesaturați. Cel mai valoros dintre toate este omega-3. Tipurile de pește și fructe de mare bogate în aceste substanțe ajută la funcționarea normală a celulelor nervoase, fac vasele creierului mai puternice și mai elastice. Iar o cantitate suficientă de omega-3 în organism reduce nivelul hormonilor de stres – cortizol și adrenalină și chiar, conform numeroaselor studii, reduce simptomele depresiei.
Varza de mare
Lider în conținutul de iod, algele marine sunt, de asemenea, bogate în vitamina B. Iodul are un efect foarte benefic asupra glandei tiroide, care este „responsabilă” de hormonii și starea noastră de spirit.
Cartofi
Această legumă, de obicei criticată de mulți, este bogată în vitamina C și nu este mai puțin importantă pentru sistemul nervos și pentru cel imunitar. Pentru a fi mai util, în primul rând, ferbițel sau coaceți-l în coajă – majoritatea nutrienților din cartofi se găsesc aproape de coajă. Și în al doilea rând, mănâncă-l rece: astfel indicele glicemic mediu, destul de ridicat, va fi mai scăzut, iar amidonul conținut în el va fi hrană bună pentru bacteriile din intestine.
Varză murată
Și dacă ne-am amintit de intestine, care chiar au nevoie de sprijin în timpul stresului – sau mai bine zis, de microbiomul care îl populează, atunci orice aliment fermentat îl va ajuta perfect – inclusiv varza murată, care este cunoscută de multă vreme de toată lumea. Este un probiotic natural, o sursă de fibre – adică hrană pentru bacteriile microbiome, precum și un depozit de vitamine și minerale, inclusiv vitamina B6 și vitamina C importante pentru sistemul nervos.
Lapte și produse lactate
Produsele lactate conțin și probiotice, la fel ca și varza murată. Și toate produsele lactate, inclusiv produsele din lapte fermentat, conțin calciu și magneziu necesar pentru producerea serotoninei.
Sfat important: alegeți produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Cele prea grase încetinesc creierul, iar cele complet lipsite de grăsimi nu permit absorbția substanțelor utile.
Ouă
Conțin mult triptofan – cel care produce serotonină și melatonină. În plus, conțin colină, o substanță asemănătoare vitaminelor cunoscută anterior sub numele de vitamina B4. Colina este indispensabilă pentru funcționarea sistemului nervos, ajută la concentrare, iar cantitatea ei suficientă în organism reduce anxietatea, iritabilitatea, apatia și distragerea.
Terciuri și cereale integrale
Pâinea integrală, pastele din grâu dur, cerealele și mai ales cerealele integrale sunt carbohidrați „lungi” care oferă multă energie care durează mult timp. De asemenea, sunt foarte calmante datorită valorii lor nutritive și a prezenței vitaminei B. Hrișca și orezul brun sunt considerate deosebit de utile pentru anxietate și stres.
Verdeață și legume verzi
Orice verdeață, varză albă și broccoli, tulpini de țelină, fasole verde în general, toate acele legume care sunt verzi, sunt deosebit de utile pentru creier și sistemul nervos: sunt bogate în antioxidanți și vitamina B și datorită acestui lucru luptă împotriva stresului și îmbunătățesc starea de spirit.
Roșii
Această legumă este considerată un antidepresiv natural: conține substanțe care afectează starea emoțională a unei persoane. În primul rând, este tiramina, care este transformată în serotonină. Și în al doilea rând, fenilalanina, care ajută la menținerea endorfinelor în organism mai mult timp – previne distrugerea lor. Plus la toate, are o cantitate imensă de vitamine și minerale – și acesta este un motiv pentru a adăuga cel puțin o roșie la micul dejun, prânz sau cină.