(foto) Mumiile regale din Egiptul Antic vor fi scoase pentru prima dată pe străzile din Cairo. Egiptenii se tem deja de „blestemul faraonilor”

 (foto) Mumiile regale din Egiptul Antic vor fi scoase pentru prima dată pe străzile din Cairo. Egiptenii se tem deja de „blestemul faraonilor”
0Shares

Rămășițele mumificate ale celor 22 de regi și regine din Egiptul Antic vor fi mutate sâmbătă, la Cairo, de la Muzeul Egiptean, unde se află de mai mult de un secol, la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene. Mumiile vor fi mutate în cadrul unei procesiuni numite „Parada de Aur a Faraonilor”, potrivit France 24. După dezastrele din ultimele zile, când zeci de oameni au murit după un accident feroviar și prăbușirea unei clădiri din Cairo, oamenii au început să vorbească despre „blestemul faraonilor”, scrie SHOK.md.

Sâmbătă, începând cu ora 18.00, 22 de mumii regale, între care 18 regi şi patru regine, vor fi transportate în ordine cronologică, fiecare într-un car decorat în stil faraonic şi purtând numele suveranului.

Mumiile sunt mutate de la Muzeul Egiptean din Cairo, la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene, un edificiu modern construit în ultimii ani, deschis parțial în 2017.

Înainte de paradă, mumiile vor fi plasate în recipiente speciale umplute cu azot. În noua „reședință”, mumiile vor fi depozitate în cutii mai moderne. „Controlul temperaturii și umidității va fi chiar mai bun decât în ​​vechiul muzeu”, a declarat Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo.

Cele 22 de mumii vor fi expuse publicului larg la Muzeul Național al Civilizației Egiptene timp de 15 zile după paradă. Acestea vor fi prezentate individual alături de sarcofagele lor, într-un decor care va aminti de mormintele subterane ale regilor şi vor fi însoţite de o biografie, scrie digi24.ro.

În lunile următoare, țara urmează să inaugureze cel mai mare muzeu arheologic din lume, Marele Muzeu Egiptean de lângă Piramidele din Giza. Proiectul grandios va adăposti colecţiile faraonice ale Muzeului din Cairo, între care comoara regelui Tutankhamon.

După anii de instabilitate ca urmare a revoltei populare din 2011, Egiptul vrea să readucă vizitatorii în ţară promovând Muzeul Național al Civilizației Egiptene sau Marele Muzeu Egiptean.

Întrucât parada are loc la doar câteva zile după ce mai multe dezastre au lovit Egiptul, pe rețelele sociale internauții au asociat recentele catastrofe cu un „blestem” care ar fi provocat de mutarea faraonilor.

0Shares

Gritco Adriana

https://shok.md/