(foto) Parlamentul a devenit creșă, pentru câteva ore: Mai mulți deputați și angajați au venit cu picii chiar în ședința în plen

 (foto) Parlamentul a devenit creșă, pentru câteva ore: Mai mulți deputați și angajați au venit cu picii chiar în ședința în plen

Mai mulți deputați și angajați ai secretariatului Parlamentului s-au prezentat cu copiii lor, la ședința de astăzi, pentru a susține proiectul privind activitatea creșelor. Opoziția s-a arătat deranjată de gestul colegilor de la PAS. Potrivit UNIMEDIA, aceștia au cerut să fie grăbit procesul de vot pentru a lăsa copii să plece mai repede. „Văd în sală mai multe mămici, tătici, Omicron nu s-a terminat, cvorum avem, hai să le lăsăm să plece acasă, cred că trebuie să avem grijă de generația tânără, nu știu pentru ce sunt aici”, a spus Grecenîi. În replică, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că au discutat acest aspect la ședința Biroului și aștepta și Greceanîi să vină cu nepoții la ședință. „Niciodată nu voi face asta”, a replicat deputata BCS.

„Este un prim pas pentru a rezolva o problemă cronică cu care se confruntă părinții cu copii mici. Avem un deficit major de locuri de creșă. În asemenea condiții, mulți tineri părinți se confruntă cu o reducere semnificativă a venitului în familie. Astăzi, doar 16% cu vârsta între 1-2 ani sunt încadrați în grădinițe sau creșe, fapt care duce și la o rată mică de participare a femeilor în câmpul muncii. În 2019, ponderea femeilor cu un copil cu vârsta până la 6 ani care au fost încadrate în câmpul muncii a constituit doar 39%, în comparație cu 60% în cazul bărbaților.

Ne propunem să permitem angajatorilor să poată organiza servicii de îngrijire a copiilor în angajaților în cadrul întreprinderii. Nu este o practică nouă. Este pe larg răspândită în multe țări europene și în întreaga lume.

Totodată, suntem conștienți că acesta este doar un prim pas în acest sens. Vor urma mai multe propuneri legislative în acest sens: majorarea indemnizației pentru îngrijirea copilului, crearea tichetelor de creșă, trebuie să facem un efort pentru a crea mai multe creșe publice. De asemenea, discutăm despre extinderea concediului paternal, pe care ne propunem să-l extindem până la cel puțin jumătate de an”, a spus Perciun.

După discuții, Greceanîi a cerut grăbirea procedurilor.

„Noi am ajuns la un consens, avem o înțelegere totală, nu știu pentru ce trebuiau aduși copiii aici. Propun 108 să terminăm discuțiile, noi toți votăm acest proiect și nu este necesar să arătăm la societate cât de tare noi susținem aducând aici copiii, ei trebuie să fie în siguranță”, a spus aceasta.

„Este un act de solidarizare”, i-a răspuns o deputată.

În final, 81 de deputați au susținut acest proiect în prima lectură.

„Mulțumim mămicilor, tăticilor, acum la mâncare și la culcare, voi cu a voastre, noi cu a noastre, o zi bună”, a spus Grosu.

Documentul, votat în prima lectură, prevede includerea unor norme ce reglementează dreptul angajatorilor de a oferi, angajaților săi, servicii alternative de îngrijirea copiilor, cu vârsta de până la 3 ani, suplimentare celor oferite de către stat. Cheltuielilor aferente acestor servicii vor fi asigurate de angajatori, din mijloacele proprii.

 

Citește și