(FOTO) Un calamar uriaș, eșuat pe o plajă din Africa de Sud, le-a oferit trecătorilor o priveliște incredibilă

 (FOTO) Un calamar uriaș, eșuat pe o plajă din Africa de Sud, le-a oferit trecătorilor o priveliște incredibilă
0Shares

Locuitorii din Kommetjie, Africa de Sud, au întâlnit o priveliște nemaiîntâlnită: un calamar gigantic eșuat pe plaja Long Beach, scrie SHOK.md cu referire la descopera.

„A fost o priveliște incredibilă. Corpul avea în jur de 2,2 metri, apoi cu tentaculele și brațele sunt sigură că s-ar fi întins până la 3,5 metri”, a declarat Alison Paulus, rezidentă din Cape Town și fondatoare a organizației pentru conservarea faunei sălbatice Volunteer and Explore, pentru Live Science.

Calamarii gigantici sunt printre cele mai evazive animale de pe planetă. Ei trăiesc la adâncimi ale oceanului cuprinse între 300 și 1.000 de metri și doar rareori se ridică la suprafața mării. Timp de secole, singurele informații pe care oamenii de știință le-au avut despre aceste creaturi au provenit din studiul trupurilor eșuate sau al rămășițelor găsite în burțile cașaloților; primele fotografii ale unui calamar gigantic viu au fost capturate abia în 2004, potrivit National Geographic.

Eșuarea unui calamar gigantic nu este unică

Observarea unui calamar uriaș pe o plajă din Africa de Sud este rară, dar nu nemaiauzită. Un pui de calamar uriaș frumos conservat a apărut lângă Cape Town în 2020, a raportat Washington Post. Un alt exemplar adult care a eșuat pe țărm în aceeași zonă în 1992 avea puțin peste 9 metri lungime, a declarat Devon Bowen, manager digital la Two Oceans Aquarium din Cape Town, pentru site-ul de știri Independent Online (IOL) din Africa de Sud.

 

Calamarul actual a eșuat noaptea după ce a suferit răni, posibil de la o întâlnire cu o barcă comercială sau o navă de pescuit.

„Am putut vedea o tăietură lungă deasupra tentaculelor, despre care presupunem că era de la elicea unei bărci”, a spus Paulus. Ancheta efectuată de profesioniștii în domeniul animalelor sălbatice a revelat faptul că animalul era o femelă.

„Aș spune că cel mai probabil a fost lovită de o navă în timp ce se afla la suprafața mării”, a declarat Jon Friedman, un ofițer pentru animale sălbatice de la Cape of Good Hope Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA).

Friedman a estimat că calamarul avea în jur de doi ani atunci când a murit. Calamarii gigantici pot trăi până la 5 ani și pot ajunge la lungimi de 13 metri, deși majoritatea ajung doar la aproximativ 11 metri, potrivit Smithsonian.

Ce s-a întâmplat cu cadavrul moluștei?

Până când au ajuns oficialii SPCA la fața locului, pescarii locali au îndepărtat deja ochii, ciocul și porțiuni din tentaculele calamarului. Cea mai mare parte a ceea ce a rămas din carcasă a fost apoi tăiată de SPCA și aruncată înapoi în mare, deși oficialii au trimis câteva mostre de țesut la Muzeul Iziko din Africa de Sud, din Cape Town, pentru analize ADN. Muzeul deține în prezent rămășițele altor 19 calamari gigantici, a scris IOL.

Paulus a fost dezamăgită de faptul că cadavrul nu a ajuns la muzeu, dar a spus că familia ei a fost încântată să vadă calamarul cât timp era încă intact. „Am doi fii mici care sunt înnebuniți după fauna sălbatică, așa că am coborât imediat să vedem”, a spus ea.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/