(FOTO/VIDEO) „Aceste uși au educat generații”: Condiții de groază în care stau elevii la căminul Centrului de Energetică și Electronică

Paturi metalice de pe vremea Uniunii Sovietice, dulapuri vechi și scorojite, podea cu linoleumul rupt – așa arată unele camere în care sunt cazați elevii căminului numărul patru al Centrului de Excelență în Energetică și Electronică din Chișinău. Și holurile, bucătăriile sau grupurile sanitare sunt, la fel, depășite de vreme. Chiuvetele-s vechi, mâncate de rugină și calcar, prin ferestre bate vântul, iar unele uși sunt găurite sau scoase din țâțâni. Imaginile de groază le puteți urmări într-un reportaj realizat de Cu Sens, scrie UNIMEDIA.
ION (prenume schimbat), elev al Centrului de Excelență în Energetică și Electronică: În anul întâi am făcut reparații. Am dat câte 500 de lei, patru persoane, adică 2 000 de lei și am schimbat tapetele, am vopsit ușile. Și în anul doi ne-a schimbat din acea cameră, ne-a pus în alta, mai rea. Am văzut șobolani, unul chiar a mers pe mine.
Reporter: Ați vorbit cu cineva despre aceste probleme sau nu?
ION (prenume schimbat), elev al Centrului de Excelență în Energetică și Electronică: Da.
Reporter: Și ce răspuns ați primit?
ION (prenume schimbat), elev al Centrului de Excelență în Energetică și Electronică: Niciun răspuns.
Am mers pentru explicații la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică. Instituția a fost creată în 2016, prin fuziunea Colegiului Politehnic cu cel de Microelectronică și Tehnică de Calcul din Chișinău. Am discutat cu directoarea instituției, Mariana Barladean. După ce ne-a prezentat mașinile de spălat și uscat rufe de la primul etaj al căminului numărul patru, am urcat la etajul doi. Bucătăria arată dezolant, cu lavoare vechi, o masă, două plite electrice și podeaua acoperită de un linoleum rupt.
– În căminul acesta au fost schimbate anul acesta ușile, toate geamurile. Cu o săptămână în urmă am finalizat reparația capitală a acoperișului.
– Ce ne puteți spune despre uși? Vedem că sunt cu găuri.
– Eu consider că sunt niște uși care au o experiență în spate, dar, credeți-mă, aceste uși au educat generații.
„Reparația este așa cum o vedeți, întreținută pe moment. Mergem și în odaia mică. Deci este sistem de bloc. Copiii au partea de odaie mică și odaie mare. La sfârșit de an academic elevii își dau odaia în primire, în baza contractului de locațiune. Foarte modest, dar își lasă curat astfel încât semenii lor… Vă dați seama că aici sunt generații întregi de copii din Republica Moldova care vin și noi, în primul rând, trebuie să-i învățăm să păstreze curățenia, s-o întrețină”, afirmă directoarea.
„Am început reparațiile. Dacă vedeți, se începe reparația pe jumătate de coridor și mergem în față. Evident că reparațiile se încep de sus în jos, nu putem să o luăm de jos în sus”, povestește Barladean despre ultimul nivel.
Cum arată alte cămine, aflați din reportajul Cu Sens.
În Republica Moldova sunt zece Centre de Excelență care se află în subordinea Ministerului Educației și Cercetării, majoritatea în Chișinău. Când s-a încercat să se afle cât procente din bugetele anuale ale acestor instituții de învățământ se alocă pentru întreținerea căminelor, doar câteva dintre ele au răspuns la solicitările de informații. În rezultat, în ultimii cinci ani, aceste centre au cheltuit între 3 și 19 la sută din bugetul lor total pentru întreținerea căminelor.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, recunoaște că blocurile căminelor sunt vechi și au nevoie de reparații din temelie.
– Da, căminele, bineînțeles, au nevoie de investiții. În unele s-au făcut investiții în ultimii ani. În unele urmează să facem. Majoritatea proiectelor de eficiență energetică pe care le vom accesa în următoarea perioadă prevăd și renovarea căminelor, inclusiv în universități și în centre de excelență. Avem o listă prioritară de 30 de obiective care urmează să fie renovate. Dintr-un proiect cu privire la locuințe sociale, pe care îl implementăm alături de Guvernul Germaniei. Avem și resurse din partea Agenției franceze pentru eficiență energetică. Și acolo am propus să renovăm și cămine din cadrul învățământului profesional tehnic și învățământul superior. Clădirile sunt vechi, este nevoie de investiții semnificative, de aceea le propunem spre renovare din cadrul proiectelor externe pe care le accesăm în ultima perioadă.
– De cât timp aproximativ este nevoie ca să fie îmbunătățită situația?
– De la caz la caz. Renovarea integrală a unui cămin durează în jur de doi ani din momentul în care se identifică resursele și, vă spuneam, avem 3 – 7 milioane, în jur de 10 milioane de euro cred că identificate la moment. Încă 10 milioane sunt pe drum. Așa că suntem în prim proces de rezolvare a acestei probleme.
Imagini dezolante dintr-un cămin din capitală, publicate pe rețele, au stârnit un val de critici și nemulțumiri. Este vorba despre căminul Centrului de Excelență în Energetică și Electronică, de pe strada Melestiu 8 de la Botanica. „Iată, ce saltea, parcă au ținut morții în ei, de la morgă, să-i usuce ca apoi să-i îmbrace. Iată ce noptieră, nici la deținuți nu e așa”, comentează autorul filmulețului.
Acesta nu este primul video, în care oamenii se revoltă de condițiile dezastruoase din căminele studențești. Anterior, tătal unui student de la Universitatea Tehnică a arătat în ce stare mizerabilă arată WC-ul din căminul care-l va costa 100 de lei pe lună.