FRESH
(video) Teaser-ul celui mai așteptat interviu al anului a fost publicat. ...
Născuți în prima zi de primăvară: Celebrități, vedete și personalități ...
(video) Au întâlnit primăvara cu dispoziție și voie bună chiar la ...
Primăvara începe cu „La mulți ani!” pentru Eugen Doga: Ce vârstă frumoasă ...

A decedat etnologul și folcloristul Tudor Colac. Era infectat cu Covid-19 și a suferit un atac de cord

Etnologul și folcloristul Tudor Colac, maestru în artă, doctor în etnologie, s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani. Anunțul a fost făcut de feciorul său, Eugen Colac. El a spus că tatăl său s-a stins din viață la Spitalul Republican din Chișinău, unde a suportat un atac de cord, fiind infectat de Covid, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Tudor Colac s-a născut la 10 martie 1948 în familia țăranilor Vasile și Varvara Colac din satul Dumeni, comuna Costiceni, județul Hotin (astăzi raionul Sulița Nouă, regiunea Cernăuți, Ucraina). În 1970, a absolvit Facultatea de Filologie, secția jurnalistică a Universității de Stat din Moldova. Paralel, a făcut studii muzicale (serale) la Facultatea de Arte Frumoase, secția instrumente muzicale, la aceeași instituție de învățământ superior.

În 1970-1977, Tudor Colac a fost lector la Catedra de Teorie și Practică a Presei a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității de Stat din Moldova. Concomitent, a urmat aspirantura (secția fără frecvență) la Catedra de Literatură Română a Facultății de Litere a Universității nominalizate. Câțiva ani la rând, a fost secretar responsabil și redactor al emisiunilor folclorice la Radio Moldova, transmite Moldpres.

În 1980, a devenit șef al secției de metodică a creației populare la Centrul Republican Știinţifico-Metodic de Creație Populară și Activitate Culturală al Ministerului Culturii și Cultelor, apoi șef al secției de folclor și etnografie la aceeași instituție. În 1990 a fost numit în funcția de director al Centrului, prin cumul – șef al direcției generale de activitate în teritoriu în cadrul Ministerul Culturii și Cultelor. În anii 1994-1998, Tudor Colac a făcut stagiu de doctorat în etnologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România, unde a elaborat și a susținut teza de doctor în etnologie, specialitatea folclor, cu tema ”Familia – vatră a spiritualității românești”, conducător științific fiindu-i profesorul universitar, doctor Dumitru Pop.

A debutat cu volumul „Sărbătoarea izvoarelor”, în care examinează câteva festivități și obiceiuri populare: Sărbătoarea plugarului, Scosul oilor la pășune, Curățatul izvoarelor, Hora satului ş.a., urmat de cartea ”Hronic de familie”, unde a analizat materiale etno-folclorice, care au fost înregistrate pe teren de către el și de alți cercetători în multe sate din Basarabia și din localități românești aflate azi pe teritoriul Ucrainei (regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa, Nicolaev ş.a.).

În ultimii ani, Tudor Colac a semnat cărțile „Repere etnologice”, „Cântecul cu aripi frânte”, ”Izvoditori de tâlcuri subtile”, Dicționar de ghicitori” ș.a. A participat la organizarea festivalurilor folclorice de rezonanță în R. Moldova, România, Ucraina și Ungaria. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Uniunii Muzicienilor și al Uniunii Oamenilor de Teatru din R. Moldova.

Tudor Colac va fi înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău.


FEB 23, 2021 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...