FRESH
Zodiile care nu pot trece cu ușurință peste experiențele din trecut
(video) Accident între un avion și o mașină, pe o autostradă din SUA. ...
Gheorghe Urschi va surprinde din nou! Actorul pregătește lansarea ...
Dragobetele sărută fetele! Află de ce nu ai voie să plângi în această ...

Doliu în lumea culturii. A murit prozatorul și publicistul Mihail Gheorghe Cibotaru

Prozatorul și publicistul Mihail Gheorghe Cibotaru, deținător al „Ordinului Republicii”, laureat al Premiului de Stat, s-a stins astăzi din viață la vârsta de 86 de ani, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Vestea tristă a fost confirmată de către soția sa, Tamara Cibotaru. „Decesul a fost constatat de către medici, în jurul orei 12.00, când au venit la solicitare acasă la noi. În afară de faptul că a rămas acum mai bine de 10 ani orb, el suferea de o boală incurabilă. Suntem dintr-un sat. Am avut o căsnicie fericită. Avem doi feciori – Eugen și Dorin”, a spus Tamara Cibotaru, potrivit Moldpres.

Mihail Gheorghe Cibotaru s-a născut la 21 iunie 1934, în satul Vărvăreuca, raionul Florești. După absolvirea școlii medii din Florești (1954), urmează cursurile Facultății de Istorie-Filologie a Universității de Stat din Chișinău (1959). Lucrează ca redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei”, redactor-șef adjunct la ziarul „Moldova socialistă”, redactor-șef la revista „Moldova” (1975-1994). În 1994-1996, deține funcția de ministru al Culturii, iar în 1997-1998 – de șef de secție la Agenția Informațională de Stat Moldpres.

A debutat editorial cu volumul de povestiri „Tăcerea pădurilor”, urmat de culegerea „Durerea liniștii” (1969). Romanul său „Semănătorii” (1974) este o pânză amplă despre transformările sociale ale satului. „Drumuri” (1984), „Pasăre călătoare” (1980), „Îndrăzneala” (1983) şi „Eclipsa” (2005) sunt alte romane care abordează probleme sociale, ecologice și economice. În 2007 îi apare volumul de publicistică „Ministru poți și să nu fii”, iar în 2008 – cel intitulat „Ispite”.

Cu mai mulți ani în urmă, scriitorul și-a pierdut vederea. Nu a căzut însă pradă disperării, continuând să fie prezent în viața literară și cea publică. Concomitent, ajutat de soția Tamara și de feciori, a învățat o metodă proprie de a scrie cu pixul pe hârtie. Astfel, după ce vreo doi ani a înșirat gândurile pe circa 1300 de file, în 2013 a scos o carte de tulburătoare aduceri-aminte – ”Crestături pe tulpina unui destin”.

Mihail Gheorghe Cibotaru este laureat al Premiului de Stat al RSSM (1986) pentru volumul de publicistică „Sârjoaca”, al Premiului de excelență al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2008) și al Premiului ”Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2013). În 1996 a fost distins cu Ordinul ”Gloria Muncii” și în aprilie 2015 – cu ”Ordinul Republicii”.


IAN 20, 2021 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII