FRESH
Tinerele care s-au bătut, aparent din cauza lui Constantin Țuțu, au ...
Fost star NBA, care a câştigat milioane, a ajuns să cerşească pe străzile ...
Top 3 zodii care au noroc de bani în noiembrie 2020. Ei sunt cei care ...
Dwayne Johnson se luptă cu depresia de la 15 ani. Suferinţa care i-a ...

Nicolae Botgros TRIST și DEZAMĂGIT după incindiu de la Filarmonica!: „Poate dacă eram nițel mai tânăr, aș fi strigat de durere și revoltă, dar anii și experiența mea îmi spun că nu mai are sens”

Maestrul Nicolae Botgros, conducător artistic şi prim-dirijor al Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii”, e pustiit și distrus după incendiul de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, scrie SHOK.md.

După cele întâmplate maestrul a venit cu un mesaj de strigăt și durere pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi a fost o zi cu ghinion pentru toată lumea artistică de la noi, o zi în care s-au întâmplat lucruri care m-au pus pe gânduri și m-au făcut să mă întreb: “Cum Doamne mai e și lumea asta făcută?”.

Poate dacă eram nițel mai tânăr, aș fi strigat de durere și revoltă, dar anii și experiența mea îmi spun că nu mai are sens.

Da, asta e dezamăgire. 😞

❗️Filarmonica Națională, instituția care a fost înzestrată cu numele unui Adevărat Om și al unui simbol al muzicii mari, Serghei Lunchevici, a fost distrusă în flăcări odată cu toată arhiva societății culturale din Republica Moldova.

❓Cum? De ce? Intenționat sau întâmplător?

Ce rost mai au dezbaterile pretențioase care, cu siguranță vor urma?

Dureros este faptul că a fost distrusă munca de un secol…asta e marea noastră prostie.

❗️Filarmonica Națională a crescut și a educat o mare parte dintre artiștii virtuoși pe care i-a avut țara noastră. Au existat oameni care și-au dedicat întreaga viață acestei instituții și au făcut-o cu multă responsabilitate și devotament, evident, nu am cum să nu-i menționez pe directorii Alexandru Fedico și Mihail Murzac. Aici au fost fondate colectivele: Joc, Fluieraș, Mugurel, Rapsodia, Lăutarii cu Nicolae Sulac, Noroc, Bucuria, Ansamblul “Țigănesc”, Orchestra Simfonică, Capela Corală “Doina” și alte zeci de colective artistice.

Timp de aproape două decenii, eu și soția mea, Lidia Bejenaru, am trăit prin muncă și dăruire la Filarmonica Națională din Chișinău.

Rog să mă credeți, astăzi, am simțit un nod în gât și am avut impresia că îmi fuge pământul de sub picioare când am auzit vestea despre cele întâmplate.

Un singur lucru e clar pentru mine, anul 2020 nu este cel mai bun an pentru întreaga omenire și ar fi bine să avem încredere prin rugăciune în Dumnezeu și să ajungem cu bine în 2021”, a scris Nicolae Botgros pe pagina sa de Facebook.

❗️Astăzi a fost o zi cu ghinion pentru toată lumea artistică de la noi, o zi în care s-au întâmplat lucruri care…

Publiée par Nicolae Botgros sur Jeudi 24 septembre 2020

La fel și membrii Formației Advahov și-au manifestat îndurerarea și tristețea ce s-a năpustit asupra întregii țări.

„NE PLÂNG SUFLETELE…Și, sincer, ne stau cuvintele în gît, înnodate, și nu ne lasă să ne exprimăm tristețea, care ne-a cuprins în momentul, in care am aflat că Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici” din Chișinău a fost cuprinsă de flăcări… O lovitură grea pentru cultura noastră…Sperăm, totuși, că, atît autoritățile, cît și întreaga societate își vor sufleca mînecile și vom avea, poate, un edificiu refăcut total, spre bucuria noastră, a tuturor”, s-a scris pe pagina de Facebook a Formației.

NE PLÎNG SUFLETELE…Și, sincer, ne stau cuvintele în gît, înnodate, și nu ne lasă să ne exprimăm tristețea, care ne-a…

Publiée par Orchestra Fraţilor Advahov sur Jeudi 24 septembre 2020


Adriana GRIȚCO


SEP 25, 2020


COMENTARII