FRESH
Motivul incredibil pentru care divorțează Kim Kardashian de Kanye ...
(video) Videoclip filmat în Elveţia! Valeria Stoica şi Kadebostany ...
(video) Teaser-ul celui mai așteptat interviu al anului a fost publicat. ...
Născuți în prima zi de primăvară: Celebrități, vedete și personalități ...

Operatorul de cinema și Maestrul Emerit al Artei, Vlad Ciurea, a decedat la 80 ani

Operatorul de cinema, Vlad Ciurea, profesor, Maestru Emerit al Artei, laureat al Premiului Național, s-a stins ieri din viață la vârsta de 80 de ani, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Anunțul a fost făcut public pe rețelele de socializare de către scriitorul și cineastul Mihai Ștefan Poiată.

„De azi – fără Vlad Ciurea…, operator de film care a colaborat cu cei mai valoroși regizori de la „Moldova-Film”: Emil Loteanu, Valeriu Gagiu, Vasile Pascaru… Profesor universitar care a dădăcit și instruit câteva promoții de tineri operatori, împărtășindu-le secretele meseriei și ale bărbăției, președinte al Uniunii Cineaștilor, respectat de colegi și apreciat de toți cei care l-au cunoscut. Omul și artistul care a avut înțelepciunea să vorbească puțin și să facă mult… De azi Vlad Ciurea ne va vedea și ne va filma de sus… Adio, Vlad!”, a scris Mihai Poiată.

DE AZI – fără VLAD CIUREA……operator de film care a colaborat cu cei mai valoroși regizori de la „Moldova-Film”:…

Posted by Mihai Poiata on Thursday, February 18, 2021

Vlad Ciurea s-a născut la 20 ianuarie 1941 la Chișinău. În anii 1961-1964, și-a făcut studiile la Facultatea de Operatori a Institutului de Unional de Cinematografie (VGIK) din Moscova. A activat în calitate de operator la Studioul „Kazah-film” (1964-1965). În perioada 1966-1998, a fost operator de lumini, apoi asistent de imagine la Studioul „Moldova-Film”. În 1998, a fost operator de imagine la Studioul Televiziunii „Catalan”. A colaborat și cu Televiziunea Națională, scrie Moldpres.

A fost profesor la Academia Internațională de Film, apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. A colaborat cu regizorii: Emil Loteanu, Vasile Pascaru, Alexandru Conunov, Valeriu Gagiu, Gheorghe Vodă, ș.a.

A semnat imaginea unor filme: „Trece lebăda pe ape”(1982), „Prietenie bărbătească” (1983), „La mine – ca la nimeni” (1983), „Viața și nemurirea lui Serghei Lazo” (1985), „Pichetul liniștii” (1985), „Acțiune civilă” (1988), „Codrii” (1991), ”Jana”(2004) etc. Membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova. În 1991, a fost ales președinte al Uniunii Cineaștilor din Moldova.

În 1979, lui Vlad Ciurea i s-a conferit titlul onorific „Maestru al Artei din RSSM”. În 1981, a fost distins cu Premiul Național.


FEB 20, 2021 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...