FRESH
Horoscopul banilor pentru săptămâna 28 septembrie-4 octombrie
FOTO Cum arată idolul adolescenților, la 38 de ani! Kelly Clarkson ...
Britney Spears manifestă un comportament anormal „Are nevoie de ajutor” ...
(foto) INCENDIARĂ! Antonia: ”După 31 de ani și trei copii născuți… ...

RĂSCOLIND PRIN AMINTIRI! Anatol Durbală: „Era cinste, omenie...”

Actorul Anatol Durbală recent a publicat o fotografie, care a fost trimisă de părintele Melinti din satul lui de baștină, urmată de un text în care mărturisește despre amintirile răscolite potrivit fotografiei, scrie SHOK.md.

„Azi mi-a scris părintele Melinti din sat și m-a întrebat dacă îi permit să publice această poză. Cu drag, i-am zis. Mă uit de 2 ore la fotografia asta și nu-mi pot reveni, nu mă pot reconecta la ziua și locul în care mă aflu.

Îmi amintesc atât de bine acele vremi, când am făcut cu Zenitul meu “E” această fotografie lângă ușa Bisericii din satul meu natal Ghidighici.. Îmi amintesc mai limpede decât ce am făcut săptămâna trecută! Parcă-l văd pe bunelul meu Vasile, cu mâna ciuntă, că și-a tăiat degetele la “stanok” într-o iarnă, când geluia scândurele de stejar pentru parchet în casa noastră; pe ghea’Scridon de care mereu pomenea bunelul că ii om gospodar și ii prieten, pe Anton Neculaevici cu cușma lui elegantă de piele gri și urechi de cârlan, pe părintele Constantin care arăta mereu parcă resemnat cu toate, și cu viața, și cu moartea, și cu grija pereților, și cu grija sufletului. Când zâmbea, parcă dezvelea prosopul de pe o pâine caldă. Îmi amintesc de geanta lui cafenie, parcă obosită și ea de port, cu burta-i cuprinsă de o curea cu limbă de metal argintiu in capăt. Când îl aducea vreun creștin cu mașina la vreun praznic, părintele Constantin se așeza în față și punea geanta aia pe genunchi. Și scopul genții parcă nu era să ducă ceva important, ci să-i sprijine mâinile resemnate și ele.

Gândul îmi lunecă iute peste oameni, case, garduri, peste brusturii din râpă, peste club, peste kea’Nadea care vindea la magazin, peste autobuzul nr.32 cu șoferul nostru blând ghea’Valera, peste crucea albastră de la mormântul străbunicii mele Domnica din cimitirul din vale, peste motocicleta lui bunelu’ “IJ Planeta 5”, peste grantul de la barelul cel din fundul beciului cu vin alb și peste multe, multe… Până se oprește brusc și îmi sună în urechi rândurile dintr-o poezie pe care tot bunelu’ Vasile mi-o spunea de zeci de ori. Atunci credeam că mi-o spunea pt că a uitat, ca moșnegii, că mi-a mai spus-o. Acum inteleg că o repeta ca să-mi între bine în cap:

Era cinste, omenie,

Erau oameni, erau sate,

Azi în orice colț al țării

Toate astea sunt uitate.

Viața care-a fost odată,

N-am s-o văd la sate iarăși

De-oi muri să-mi săpați groapa,

Lângă vechii mei tovarăși”, a notat el în descrierea postării.

SHOK.md


AUG 6, 2020


COMENTARII