Haos în Spania și Portugalia. Pana de curent i-a lăsat pe oameni fără internet, prinși în lift sau metro sau fără semafoare: „Erau încremeniți. Nu știau ce să facă”

Cu rețelele de telefonie mobilă oprite și cu o mare parte a sistemului de transport din Spania paralizat, oamenii au fost nevoiți să navigheze în haos cum au putut, scrie protv.ro.
Puțin după prânz, în întreaga Peninsulă Iberică, curentul se întrerupea, aruncând Spania și Portugalia în haos. Autobuzele și trenurile s-au oprit; bancomatele s-au întunecat; oamenii au rămas blocați în vagoane de metrou și lifturi neiluminate, fără nicio certitudine cu privire la momentul în care vor ieși.
Locuitorii Madridului s-au îngrămădit la terase în aer liber și s-au adunat în jurul radiourilor, încercând să înțeleagă ce se întâmplă. Mașinile au rămas blocate în cozi lungi deoarece nu existau semafoare care să ghideze traficul. Sirenele răsunau constant în timp ce mașinile de poliție și ambulanțele încercau să-și croiască drum pe străzile aglomerate.
Un ofițer a declarat pentru The Guardian că, atunci când s-a întrerupt curentul, metroul din Madrid s-a oprit brusc, iar oamenii a trebuit să fie scoși din vagoane. Carlos Condori, în vârstă de 19 ani, muncitor în sectorul construcțiilor, călătorea cu metroul, dar trenul său a reușit să se târască până la o platformă. „Oamenii erau uimiți pentru că acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată în Spania”, a declarat el pentru AFP. „Nu există acoperire [telefonică], nu-mi pot suna familia, părinții, nimic: nici măcar nu pot merge la serviciu”.
Guvernele spaniol și portughez s-au grăbit să organizeze reuniuni de criză. Compania de îmbrăcăminte Zara și-a închis magazinul emblematic din Madrid, deși alte magazine au permis clienților să intre pe întuneric.
Ziua a început destul de normal. Antonio Loreto, doctorand la Universitatea Autonomă din Barcelona, a declarat pentru The Guardian că electricitatea s-a oprit în laboratorul său la ora 12.30, deși el și colegii săi au realizat curând că problema era mult mai mare. “Când oamenii au observat că a fost în întreaga universitate, toată lumea s-a speriat. Apoi, cineva a spus că a fost în toată Catalonia, apoi în toată Spania. Ne-am dat seama că nimeni nu avea semnal la telefonul mobil. Oamenii au început să intre în panică. Unii au spus că ar putea fi începutul celui de-al treilea război mondial, iar fără internet sau telefon mobil oamenii au început să devină un pic paranoici.”
Mii de oameni au rămas blocați pe linia ferată de mare viteză Madrid-Barcelona. Un tren care se îndrepta spre Barcelona s-a oprit la ora 12.50, potrivit unui raport El País. În câteva minute, luminile s-au stins, iar aerul condiționat s-a oprit. Pasagerii nu au putut intra nici măcar în toaletele trenului, care erau conectate la sistemul electric, și au fost nevoiți să folosească niște tufișuri de lângă calea ferată. „Coborâți doi câte doi și întoarceți-vă imediat după ce v-ați ușurat”, a relatat ziarul declarația unui însoțitor. Echipajul a încercat să ofere informații, dar a recunoscut că nu prea știa ce se întâmplă.
Spitalele din Barcelona, Galicia și Portugalia au apelat la generatoare de rezervă. Rețetele au fost scrise de mână; radiografiile și rezultatele testelor medicale nu au putut fi vizualizate. Între timp, sute de benzinării au fost închise în Spania și Portugalia, deoarece pompele nu funcționau și sistemele de carduri au cedat.
Presa spaniolă a raportat din Barcelona că radiourile, bateriile, lumânările și torțele „zburau de pe rafturi” la bazarurile de pe Calle del Mar. Oamenii se chinuiau să facă rost de bani pentru a-și cumpăra prânzul, deoarece bancomatele nu funcționau. În unele restaurante, cinele s-au luat la lumina lumânărilor.
În Madrid, Pilar Lopez, o doamnă administrator în vârstă de 53 de ani, crede că haosul a oferit o lecție utilă. “Nici măcar nu pot plăti pentru că telefonul meu mobil nu funcționează. Uneori trebuie să fii puțin mai analogic: asta o dovedește”, a declarat ea pentru AFP. Ea a adăugat: „Am suferit o pandemie, nu cred că asta este mai rău”.