Imagini exclusiviste cu Gheorghe Urschi: Regele umorului împlinește astăzi 74 de ani

 Imagini exclusiviste cu Gheorghe Urschi: Regele umorului împlinește astăzi 74 de ani

Actorul, umoristul și regizorul Gheorghe Urschi, supranumit „regele umorului moldovenesc”, împlinește, astăzi, venerabila vârstă de 74 de ani. Cu această ocazie, fiica artistului a publicat câteva imagini pe Facebook, cu sărbătoritul, scrie SHOK.md.

„Fotografii pe banda amintirilor din ultimii ani … Trăim cu speranța”, a scris aceasta pe o rețea.

În iunie 2011, Gheorghe Urschi a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care 4 luni la o clinică de reabilitare în Israel.

Cu o săptămână înainte de producerea incidentului, maestrul susținuse o serie de spectacole în România, iar deplasarea dincolo de Prut l-a surmenat.

Astăzi actorul nu mai urcă pe scenă.

Gheorghe Urschi s-a născut la data de 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești, RSS Moldovenească. A urmat cursuri de actorie la Școala de teatru „Boris Șciukin” din Moscova.

De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru, a realizat numeroase emisiuni și concerte. El a scris câteva piese de teatru: Mezinul (1979), Vom trăi și vom vedea (1986), Testamentul (1992), Testamentul – 2 (2001), Doi cocori, două viori (2003), Și iar Chirița! și o duzină de piese pentru copii; pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele.

Gheorghe Urschi a scris câteva volume de nuvele: Dealul fetelor (1977); Insula adolescenței (1980); Băiatul cu chitara (1981); Cazuri și necazuri (1986); Eu sar de pe fix (1995), Scrieri alese în 3 volume (2008).Primul volum al „Scrierilor alese” conține nuvele și povestiri, al doilea – piese de teatru și al treilea – scheciuri, monologuri și scenete de miniaturi. De asemenea, prin anii ’70-’80 a tradus multă literatură din limba rusă: Maksim Gorki, Vampilov, Astafiev etc. A scris versuri pentru mai multe cântece și a compus câteva piese de muzică ușoară și romanțe.

De asemenea, a scris scenariile și a regizat trei filme: Cine arvonește, acela plătește (1989), Văleu, văleu, nu turna! (1991) și Fenta (2004).