Îndemnul făcut de scriitorul Spiridon Vangheli, la 90 de ani: Iubiți-vă copiii, părinții, buneii. Dragostea este muntele, peste care nu va trece vrăjmașul.

 Îndemnul făcut de scriitorul Spiridon Vangheli, la 90 de ani: Iubiți-vă copiii, părinții, buneii. Dragostea este muntele, peste care nu va trece vrăjmașul.

Cunoscut ca tatăl lui Guguță, Spiridon Vangheli, prozator, poet, traducător și editor, laureat al Premiului de Stat, deținător al Ordinului Republicii, își sărbătorește astăzi cea de-a 90 aniversare. Cu acest prile, fiica maestrului, Rodica a publicat un mesaj semnat de scriitor.

„Pe 14 iunie 2022 maestrul Spiridon Vangheli împlinește celebra vârsta de 90 de ani. Scriitorul vă dorește ani frumoși de viață, sănătate: Iubiți-vă copiii, părinții , buneii. Dragostea este muntele, peste care nu va trece vrăjmașul. Lumină și credință in suflet.
Putere, neam frumos! Cu drag, Spiridon Vangheli”, este menționat în postarea publicată de Rodica Vangheli.
Cu o urare a venit și ministrul Culturii, Sergiu Prodan:
„Tatăl lui Guguță”, Spiridon Vangheli, aniversează astăzi 90 de ani. Spiridon Vangheli este o valoare a poporului nostru. Pe lângă calitatea sa de prozator, poet, traducător și editor, Spiridon Vangheli este despre cum se crează, se crește un personaj și despre cum se plasează acesta la loc de cinste în literatura universală și în ghidurile de parenting. Prin năzbâtiile sale, prin trăiri și atitudine față de ceea ce i se poate întâmpla unui copil, prin rețete de comportament, Guguță a cucerit inimile a milioane de cititori.
Este o măiestrie și o responsabilitate aparte – să scrii pe înțelesul copiilor, să cucerești inima copilului în limba ta, dar mite să fii înțeles și apreciat în peste 40 de limbi și căutat pe rafturile librăriilor în peste 70 de țări ale lumii, unde au ajuns „Isprăvile lui Guguță”, „Steaua lui Ciuboțel”, mai nou, ultima apariție – „Crăița”. Spiridon Vangheli a reușit să-l înscrie pe Guguță în galeria internațională a personajelor care inspiră copilăria, alături de Pinocchio, Mickey Mouse ș.a.
Pentru tot ce a făcut, pentru că a educat, pe lângă propriul copil, încă unul, pe Guguță, pe care l-a oferit literaturii moldovenești și universale, îi mulțumim, îi urăm multă sănătate, inspirație și
zbucium doar creativ! Felicitări și la mulți ani, MAESTRE!”, a scris ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, astăzi raionul Râşcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat profesor şcolar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” şi „Lumina”.

A debutat în 1962 cu placheta „În ţara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Ministrul bunelului”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguţă cînd era mic” ş.a. Eroul său, Guguță, este îndrăgit atât de micul cititor, cât și de cel matur. Cărțile sale ”Isprăvile lui Guguță” și ”Steaua lui Ciuboțel” au fost traduse în zeci de limbi, printre care: engleză, franceză, germană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeană,  finlandeză, hindi, înregistrând tiraje de milioane de exemplare.

 

A tradus din poezia universală pentru copii: ”Iepurașul albastru” (1968), ”Fetița din Hiroșima” (1981), ”Peter  Pan și Wendy” de James Barrie ((1975, 1988) și ”Pepi Cioraplung” de Astrid Lindgren (1973, 1984). Spiridon Vangheli este unul dintre coautorii ”Abecedarului” (1970, 1990). În 2006 a realizat un proiect de proporții ”Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de maestru al artei şi cu cel de scriitor al poporului.

 

Citește și