Înotătoarea transgender Lia Thomas, nominalizată pentru premiul NCAA „Femeile anului”

 Înotătoarea transgender Lia Thomas, nominalizată pentru premiul NCAA „Femeile anului”

Înotătoarea transgender Lia Thomas a fost nominalizată de Universitatea din Pennsylvania pentru premiul NCAA 2022 „Femeia anului”.

Lia Thomas a devenit prima înotătoare transgender care a câștigat finala cu rezultate maxime la Campionatul universitare americane de nataţie şi sărituri în apă de la Atlanta, la începutul acestui. Sportiva a terminat cursa în 4 minute şi 33.25 secunde la proba de 500 metri, potrivit presei internaționale.

Ea a absolvit UPenn anul acesta, după cel mai controversat sezon vreodată, criticii susținând că i s-a oferit un avantaj nedrept la concurs pe motiv că biologic este bărbat şi nu ar avea ce să caute la o probă feminină.

Caitlyn Jenner, activistă transgender a numită participarea lui Thomas în secțiunea pentru femei „unul dintre cele mai rele lucruri care s-au întâmplat comunității trans”.

„Știam că o să fiu criticată dacă voi concura ca femeie și eram pregătită pentru asta”, a declarat  de sportiva pentru „Good Morning America”

„Încerc să ignor asta atât timp cât este posibil. Încerc să mă concentrez pe înot, pe ce trebuie să fac pentru a-mi pregăti cursele mele şi să blochez restul. Să fiu aici înseamnă totul pentru mine, să fiu alături de cei mai buni amici şi coechipieri şi să pot concura”, a spus Lia Thomas când a fost întrebată de controversa din jurul performanţelor ei.