FRESH
Laurette: „Pentru un milion de euro mi-aș înșela soțul!”. Ce spune ...
Horoscopul primăverii 2021: ce te așteaptă, în funcție de zodie, în ...
Va prezenta piesa pentru „Eurovision Song Contest 2021” în Rusia! ...
Katharine McPhee și David Foster au devenit părinți. Actrița i-a dăruit ...

A obținut BURSA rectorului Universității de Milano! Doina Strulea: „Italia mi-a oferit multe, chiar dacă mi-a luat și mai mult”

De 5 ani scrie versuri, iar de 2 ani are o altă viață. Este vorba despre Doina Strulea, tânăra din Moldova care și-a făcut curaj și a plecat în Italia. La Milano nu doar că își urmează pasiunea pentru poezie, ci se bucură de premii, burse și multe oportunități.

Nici nu îmi vine să cred că, doi ani în urmă îmi luasem câteva haine, cărți, vioara și mult curaj în spate ca să pornesc la Milano să fac studiile, și nu oarecare, dar bune.

A fost nevoie de multă determinare, de sacrificii, ambiție și dorință arzătoare ca să las tot ce aveam ACASĂ, să părăsesc zona mea de confort, familia și tot ceea ce mă creștea ca om până atunci, ca să zbor în lumea mare la propriu și la figurat. Deși studiam pentru examenul de admitere, în paralel cu studiul pentru bacalaureat, ca să fiu admisă la facultatea ,,Științele comunicării și Jurnalism” de la Milano, a fost o mare provocare pentru mine să mă descurc cum pot mai bine și să mă autodepășesc în astfel de situații. 1500 de studenți la testul de admitere, 250 de locuri și doar 5 rezervate studenților din străinătate. Erau cifre care au prins conturul unui scop bine definit. Mi-am impus că trebuie să îl susțin, nu era o altă opțiune pentru mine, trebuia să intru la facultate. Cu o limbă italiană abia depănată, un sistem total nou, locuri necunoscute… astăzi sunt studentă în anul II”, a povestit ea pentru SHOK.md.

Doina a mărturisit că a plecat din Moldova pentru că-și dorea mult acest lucru, dar nu i-a fost ușor. „Pentru că mereu am țintit sus. Am mai plecat pentru că unele „normalități” din țară nu mă reprezentau”, a adăugat ea.

doina4

Studenta a mai povestit că a început să scrie 5 ani în urmă și continua să își urmeze pasiunea pentru poezie chiar și la Milano. „M-am regăsit în puterea cuvintelor și melodia literelor și m-am lăsat îmbrățișată de Poezie la maxim.

Există o legătură strânsă între Italia și Poezia mea. Când ajunsesem în 2013 în Italia ca să îmi ridic primul meu Premiu internațional pentru poezie (Premiul ,,Cel mai bun tânăr autor” Triuggio) m-am îndrăgostit prompt de această țară. Era visul meu să vizitez Italia. În anii succesivi au urmat alte premii de aici și uite că aripile-mi creatoare m-au purtat doi ani mai târziu ca să învăț la Universitatea din Milano.

Străinătatea a extras din mine poezii doldora de sensibilitate și dor. Sub fiecare vocală se ascunde acel murmur de ,,acasă”, dacă citești printre rânduri.

Aici mă afirm în domeniul literaturii, fiind activă la diverse evenimente, iar Bursa pentru talent (respectiv poezie) oferită de către rectorul Universității de Milano pentru toate activitățile și implicarea mea vorbesc mai mult decât aș putea eu spune”, a menționat scriitoarea.

Totodată, Doina a precizat că are mai multe premii internaționale obținute în Italia și le- anumit pe cele mai recente: Bursa pentru talent ,,Exploit your talent” Milano 2016; Premiul ,,Cea mai bună video-poezie” la Concursul din Catanzaro 2016; Premiul I la Concursul “Te iubesc/Ti amo” Sulmona 2017; Premiul “Poesia dei Popoli” (Poezia popoarelor) Triuggio 2017.

Și deși își dedică majoritatea timpului studiilor, Doina nu ezită să se implice în mai multe activități, pentru că, spune ea, „sunt mii de oportunități, iar astea te cresc, te fac mai bun dacă știi să le dai valoare”.De jumătate de an sunt speaker radiofonic la Radio Statale din Milano, departamentul știri și jurnal-radio. E o experiență atât de minunată! Cel mai impresionant e că ascultătorii nu fac diferență de accent între mine și un italian. Iar asta înseamnă victorie! Cel mai amuzant moment, însă, e când colegii se antrenează jumătate de oră înainte să mergem în direct ca să pronunțe corect numele și prenumele meu, care, pentru ei e foarte dificil, la rândul lor inversând accentele :))))

foina11

Pe lângă asta, fac multe acte de voluntariat. Mă implic activ la evenimentele culturale din diaspora de la Milano cu Asociația culturală ,,Vatra Neamului”, fac lansări de carte, scriu articole pentru portalul online al Institutului Cultural Italo-Român, sunt membru al Consiliului Director al Centrului ,,Giovani e poesia” și promovez țara mea prin orice mijloc de comunicare”, a enumerat tânăra jurnalistă.

Doina a precizat că viața sa în Italia e „diversă”. „Aici am învățat o limbă atât de melodioasă, că și cele mai urâte cuvinte capătă o feerie când le rostești 🙂

Am învățat cum să depășesc orice obstacol, orice eșec care devenea imediat o lecție. Aici am cunoscut zeci de oameni de la care am învățat sute de lucruri.

Aici am parte de studii calitative, unde fiecare zecime din notă e meritată. Pot afirma cu precădere că, am venit cu un bagaj de emoții și, totodată, un bagaj de suferințe, însă ceea ce am obținut aici doi ani, nu cred că aș fi putut obține acasă în jumătate de an.

doina6

Cu un regim frenetic într-un oraș-metropolitană m-am îmbogățit atât de mult spiritual…pentru că fac ceea ce îmi place. Italia mi-a oferit multe, chiar dacă mi-a luat și mai mult, aici vorbind cu siguranță de familia mea. Așa se fac sacrificiile pentru un viitor mai bun, iar cel mai important e că familia mea înțelege perfect asta și mă susține mereu.

Căci într-un final La vita è bella. :)”, a subliniat ea.

Ce ține de viitor și de revenirea în Moldova, scriitoarea a spus că are multe misiuni în Italia. „Urmează să absolvesc universitatea cu brio, dar mai urmează și un alt volum de poezii. Și pentru că Italia mi-a oferit atât de multe, mă simt îndatorată să îi dau ceva în schimb, cum ar fi efortul meu întru aplicarea cunoștințelor acumulate aici.  Voi reveni în Moldova, dar nu știu când și cum…într-o zi”, a conchis ea.

Acasă

Miroase-a flori de tei, miroase a casă,

A dimineți când te simțeai bogat

Cu mic dejunul cald pe masă

Și glasul mamei neuitat.

 

Afară-i primăvară și e vânt,

Iar Romanciuc îmi dă buchete

Să-mi pun pe rana mea adâncă,

Dar nu-mi ajung, dragă poete!

 

Reînvie tot în jur: câmp, gâză, floare

E un decor străin, dar nu-l refuz

Azi m-am trezit c-un dor atât de mare

Și cum să îl ascunzi? Știi cum?

 

Că nu-ți mai place să te simți pribeag

Și-i poți chema îndată să te ia,

Azi nu mai ești la tabăra de vară,

Azi ești printre străini, copila mea.

 

Mi-aș cumpăra căldura casei mele

Cu tot ce pân acum am câștigat,

De n-oi putea să-mi cumpăt alte haine,

Tu m-ai vedea sărac, iar eu – bogat.

Versuri de Doina Strulea

Cristina GUREZ

foto: arhivă personală


IUN 24, 2017 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...