FRESH
Aşa l-a cucerit Melania pe Donald Trump? Fotografii nud cu Prima Doamnă ...
Noua iubită a lui Brad Pitt, Nicole Poturalski, mesaj pentru Angelina ...
Melania Trump are statuie de bronz în orașul natal din Slovenia
5 REGULI pentru o vacanță COMODĂ CU PRIETENII! Vezi ce secrete dezvăluie ...

(INTERVIU) Alina ZBANCĂ: Nu știu dacă eu chiar știu să scriu poezie, dar știu că poeziile mele mă scriu pe mine

Este purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, adoră uniformele și a lansat prima sa carte de versuri. Este vorba despre Alina Zbancă – tânăra care învață în permanență, are mai multe pasiuni și lasă loc pentru momente imprevizibile. În cadrul unui interviu pentru SHOK.md, ea a vorbit despre activitatea în comunicare, definiția fericirii, sursele de inspirație, dar și alte aspecte interesante.

SHOK: Alina, recent ai lansat prima ta carte de versuri – „Umbrelă pentru suflet”, de fapt, chiar în ajunul zilei tale de naștere. De ce ai ales anume acea zi pentru lansare?

A.Z.: „Umbrelă pentru suflet” este numele visului meu mic, dar adevărat. Am dorit foarte mult să editez această carte încă anul trecut la ziua mea, dar din motive diferite nu a fost posibil. Atunci mi-am promis că am să realizez acest vis până la 26 de ani. Cu ajutorul oamenilor dragi, care mi-au spus că pot, visul meu a devenit realitate în scurt timp. Atunci când am petrecut această frumoasă vârstă, la 10 iulie, am deschis umbrela peste sufletele celor prezenți la lansare, a fost una din cele mai frumoase zile din viața mea de până atunci, iar cartea rămâne realizarea de la 25.

SHOK: Ce te-a inspirat să scrii versurile pe care le găsim în volum? Ce fel de emoții găsim în poeziile tale?

A.Z.: Inspirată am fost și sunt din tot ce înseamnă viață, oameni, și mai ales din ploi. Nu știu dacă eu chiar știu să scriu poezie, dar știu că poeziile mele mă scriu pe mine, iar prin ele eu mă redescopăr și mă cunosc. Versurile din această plachetă sunt grele de emoții pe care eu le-am trăit sincer cu toată ființa în anumite perioade ale vieții, acolo se găsește frica, dragostea de oameni, singurătatea, ploile calde și ploile reci care m-au udat și după care eu am mers înainte. În versurile mele există speranța și zboruri înalte, chiar și în cele mai triste, trebuie doar să ne învățăm să citim dincolo de cuvinte. Când iubești tot ce te înconjoară, inspirat poți fi și de un semafor, mai ales dacă se face verde de fiecare dată când treci pe lângă el.

SHOK: Sufletul tău are umbrela, care e?

A.Z.: Bineînțeles. Umbrelă de ploaie nu port, pentru că niciodată nu am fugit de ploaie, ea udă nu doare și de ce oamenii fug de ea, niciodată nu am înțeles. Umbrela pentru suflet e mereu cu mine. Ea este poezia mea, oamenii mei buni și bunătatea lor, pofta de viață și cuvântul frumos, este umbrela care mă apără de furtuni și sub ea mereu am aprinsă o lumină.

SHOK: Pe lângă pasiunea ta pentru scris, ai și un job care, de asemenea, are tangență cu scrisul, dar presupune și alte activități. De ce ai ales să faci comunicare?

A.Z.: Scrisul mi-e drag din copilărie, iar comunicare fac reieșind din studiile pe care le-am finisat. În domeniul în care activez eu, în poeziile pe care le scriu și în mediul în care trăiesc, cuvântul stă pe primul loc, iar comunicarea joacă un rol important în orice societate, instituție, casă.

Țin să menționez că eu încă învăț, învăț să cresc drept specialist în domeniu, dar nu în ultimul rând ca Om. Eșecurile prin care am trecut, greșelile pe care le mai fac încă și lecțiile prin care trec zilnic mă cizelează și mă cresc. Am trecut prin schimbări și anume ele m-au apropiat de ceea ce sunt eu cu adevărat.

SHOK: Activezi la MAI, acolo unde se poartă uniforme. Care e atitudinea ta față de uniforme? Ai purtat o asemenea uniformă?

A.Z.: Probabil unul din motivele pentru care am ajuns la Ministerul Afacerilor Interne a fost dragostea față de uniformă și respectul pe care îl am față de polițiști.

Din start credeam că am să o port și eu, dar sunt funcționar public, nu am avut această onoare, pentru a o purta trebuie să o meriți, ea nu este doar o haină dar cu mult mai mult. Modelul vechi de uniformă, de culoare neagră doar am îmbrăcat cândva, pe cea albastră nu am încercat-o, dar nu se știe ce-mi rezervă viitorul.

SHOK: Job în comunicare, pasiune pentru scris versuri…ce alte activități și pasiuni mai ai?

A.Z.: Una dintre pasiunile mele este fotografia, iubesc să fotografiez  florile, dar mai mult emoțiile de pe fețele oamenilor: tristețea, bucuria, dragostea din ochi și chiar durerea. Am reușit să prind prin obiectiv toate aceste stări în unii oamenii de lângă mine, prin aceste fotografii eu îi cunosc din alt unghi, iar ele fac mai mult decât o mie de cuvinte.

SHOK: Foarte mulți tineri, în prezent, aleg să plece peste hotare pentru o viață mai bună. Pe tine ce te convinge să rămâi acasă sau…ai și tu gânduri…?

A.Z.: Aceste plecări mă dor, am mulți oameni dragi sufletului care au ales să plece, oameni de care societatea noastră are nevoie. Am trăit mult timp cu gândul la plecare, până în ziua în care am înțeles că poți fugi de unele greutăți, de sărăcie, de țara ta, de trecut, de tot te poți ascunde, dar nu poți fugi de tine.

Mai multe pot să-ți spun în această poezie:

Moldovei mele..

În Țara asta cu bune și cu rele

Unde politică-i mai mult decât credință

În timp ce pentru unii “vreau să plec” e unica dorință

Eu mai rămân, căci încă am putere

În Țara mea cu oameni muncitori

De unde-mi fug prietenii în grabă

“Alina, tu când pleci?” mă tot întreabă

Plecările din Țara mea mă dor

În țara mea cu dimineți mult mai senine

În colțul meu de rai, unde o am pe Mama

Știu, azi e greu, e trist, da nu mi-i teamă

Eu mai rămân, Moldovă, căci drag îmi e de tine…

SHOK: De ce are nevoie o femeie pentru a fi fericită? Dar Alina Zbancă de ce are nevoie?

A.Z.: Eu sunt o norocoasă, am mare noroc la oameni. Nu știu de ce au nevoie alte femei, eu însă o spun cu franchețe că la ziua de astăzi am toate motivele ca să fiu fericită, și sunt, trebuie să spun doar mulțumesc lui Dumnezeu și să-l rog să păstreze cu sfințenie tot ce am, dar mai ales oamenii.

SHOK: Cum stau lucrurile la capitolul viață personală? Este iubitul tău – criticul sau susținătorul tău?

A.Z.: El este, el știe, el critică, el înțelege, chiar dacă pe alocuri îi este prea dificil.

SHOK: Pe când următorul volum de versuri? Ce alte noutăți să mai așteptăm de la tine?

A.Z.: Nu știu dacă următoarea carte va fi cu versuri, dar știu că va fi una despre oameni. De la mine nici eu nu știu ce să aștept, noi, femeile, suntem ființe imprevizibile…Un lucru pot confirma – am să las urme frumoase pe unde am să trec, nu doar prin cărți.

Cristina GUREZ

Foto: arhivă personală


IUL 30, 2016 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...