FRESH
Joe Biden s-a accidentat! Care este starea de sănătate a președintelui ...
FEMEILE ȘI SEXUL! Gabriella Nastas: „când vă daţi seama că aţi făcut ...
O boală mai devastatoare decât Covid-19 continuă să ucidă sute de ...
Inna face DEZVĂLUIRI! Artista a recunoscut ce a atras-o la Deliric! ...

(INTERVIU) Daniela DERMENGI: “Excluderea cărnii din alimentație nu e o dietă, ci un stil de viață”

Daniela Dermengi activează în domeniul cifrelor, deține un blog de frumusețe, este vegetariană și promovează un mod de viață sănătos, astfel, recent ea a lansat campania națională – Meatless Friday. În cadrul unui interviu acordat pentru SHOK.md, Daniela a povestit despre stilul de viața vegetarian, despre campanie, dar și despre blogul său și planurile de viitor.

SHOK: Daniela, ești vegetariană de peste 10 ani. Ce te-a determinat să iei această decizie radicală și să renunți la carne?

D.D.: Toată istoria a început de la dorința de a scăpa de câteva kilograme, după care a venit și preocuparea pentru stilul de viață sănătos. După mine, nu a fost o decizie radicală, pentru că a fost una treptată. Am renunțat inițial la toate tipurile de carne cu conținut înalt de grăsimi și colesterol, am renunțat apoi la modurile nesănătoase de preparare a cărnii, precum și la toate tipurile de salamuri și crenvurști, apoi am început să mănânc carne tot mai rar, până într-o zi când uitasem când am mâncat ultima dată carne și atunci am zis ce ar fi să devin vegetariană.

daniela (5)

SHOK: Apropo, cum a fost acest proces de renunțare, ți-a reușit din prima sau totuși este greu?

D.D.: A fost un proces de lungă durată, a fost unul asumat, conștientizat, foarte bine documentat, deci niciodată nu mi-am pus problema că nu pot trăi fără carne. Nu am avut parte de încercări eșuate și nici de tentații cărora nu le-am putut face față 🙂 Excluderea cărnii din alimentație nu e o dietă, ci un stil de viață – când îl iei ca atare nu se pune problema că este dificil 🙂

SHOK: Ce include meniul tău zilnic? Care sunt produsele de bază ce se regăsesc în frigiderul tău?

D.D.: Cele mai multe dintre diminețile mele încep cu cereale, pe care de cele mai multe ori le mixez cu semințe de in și le mănânc cu miere.

La prânz mănânc salate, pâine integrală și brânză sau cereale ca orez, hrișcă, mei, cous-cous pregătite prin fierbere și la final pot adăuga și  o linguriță de ulei de măsline. La prânz pot opta și pentru pește, dar îl mănânc mai rar. Dacă în cazul altor tipuri de carne, susțin sus și tare că le putem înlocui cu succes cu proteinele vegetale, în cazul peștelui – consider că e absolut necesar organismului, mai ales pentru funcționarea normală a creierului. Și experții au demonstrat că anume pesco-vegetarienii sunt cei mai longevivi dintre toți vegetarienii.

La cină savurez ce gătește mama – e singura masă pe care o savurez în familie. Mama îmi cunoaște toate preferințele, dar și pretențiile alimentare. Mereu îmi gătește sănătos, cu multe legume, cu puțin ulei și sare foarte puțină, fără prăjeli și cu multă dragoste 🙂

daniela (7)

SHOK: Carnea conține proteine necesare pentru organism, cu ce produse o putem înlocui, astfel încât organismul nostru să nu suporte pierderi?

D.D.: Cerealele, ciupercile, ouăle și leguminoasele ca fasolea, mazărea, năutul, sunt surse foarte bogate în proteine. De asemenea, alunele și lactatele au un conținut ridicat de proteine, fibre și grăsimi sănătoase.

Eu  ador ciupercile, hrișca, cous-cous-ul, mix-ul de nuci și miere, dar și pasta de năut 🙂

daniela (6)

SHOK: Se întâmplă în oraș, de sărbători sau în familie să asiști la mese cu multă carne. Chiar nu ești tentată să mănânci? Ce te motivează să faci asta?

D.D.: Nu categoric 🙂 Sunt foarte motivată să fiu vegetariană pentru că cunosc beneficiile acestui stil alimentar. Un organism care funcționează cu legume și fructe, cereale și nuci, lactate și pește, din proteine vegetale și grăsimi benefice nu poate decât să arate bine pe exterior, să emane tinerețe, prospețime și sănătate. Ești în armonie cu natura și asta te face să te simți pur și simplu bine 🙂 Probabil doar un vegetarian ar putea înțelege despre ce vorbesc.

daniela (11)

SHOK: Fiind vegetariană dar și interesată de un mod de viață sănătos, recent, ai lansat o campanie unică în RM – Meatless Friday. De ce ai lansat campania și care e scopul principal?

D.D.: Este de fapt parte a unei campanii globale, dar cu adevărat lansată în premieră în Moldova de către blogul Ladylike. Am început cu evenimente de  promovare a campaniei, pentru a avea cât mai mulți susținători, atât în rândul oamenilor, cât și în rândul companiilor partenere. Îmi doresc într-un final să reușim să ajutăm, prin efortul comun al celor dispuși să renunțe într-o zi la carne, la susținerea unor cauze sociale. Sper că voi reuși să dau o voce tot mai puternică acestei campaniei, chiar la nivel național. Totuși, merg pe ideea că  pașii mari se fac cu pași mici.

daniela (4)

SHOK: Apropo, ai organizat și două evenimente publice ce promovează bucatele fără carne. Ce mai urmează la capitolul Meatless Friday?

D.D.: Da, am organizat un Meatless Meeting cu mai multe bloggerițe foarte dragi mie, iar spre finele verii a avut loc un masterclass vegetarian într-un salon gastronomic.

daniela (2)

Vineri, 2 octombrie,  are loc cel de-al doilea masterclass vegetarian și în fiecare sezon se vor organiza astfel de evenimente. Evident că am și alte planuri mai îndrăznețe, dar timpul va arăta cât de viabile vor fi acestea.

daniela (1)

SHOK: Ești autoarea unui blog de modă, ești vegetariană, dar activezi în domeniul cifrelor. Există vreo legătură între aceste domenii? Cum îți programezi timpul ca să le reușești pe toate?

D.D.: Toți oamenii au dincolo de job-ul lor, un stil de viață și o listă de pasiuni. Doar că unii aleg să vorbească despre ele, alții – le țin în secret. Eu am hotărât să fac un blog în care să-mi împărtășesc experiențele cu oamenii cu aceleași domenii de interes ca și mine.

daniela (9)

Deși sunt domenii ce aparent nu au legătură între ele, sunt parte de mine și mă reprezintă ca personalitate. Am câteva vise bine definite în jurul cărora se rotește lumea mea interioară și toate eforturile mele.

Da, timpul e singurul vinovat de faptul nu le reușesc pe toate atât de rapid cât mi-aș dori eu. De aceea nu de puține ori îmi amân proiectele/ activitățile până în momentul în care reușesc cu adevărat să le ridic la nivelul dorințelor mele.

daniela (8)

SHOK: Care sunt planurile tale de viitor în materie de Meatless Friday și, în general, blogging?

D.D.: Meatless Friday îmi doresc să devină un proiect social tot mai puternic, susținut de localurile de alimentație publică, să devină o campanie de educare alimentară la nivel național și să reușesc în cadrul acesteia să organizez evenimente gastronomice cât mai interesante și inedite.

În partea ce ține de blogging, mă văd făcând asta încă câțiva ani, după care, probabil, cu multă muncă și cu puțin noroc, se va transforma în ceva conex unui proiect de afaceri.

daniela (12)

SHOK: În final, te îndemn să transmiți un mesaj cititorilor SHOK.md, prin care să spui de ce recomanzi produsele vegetale și de ce ar trebui să renunțăm la carne sau cel puțin să reducem cantitatea consumată.

D.D.: Nu vreau să vorbesc atât despre efectele nocive pe care le are carnea asupra sănătății, ci mai mult despre efectele benefice ale alimentației vegetariene. Și aici mă refer la o digestie bună, imunitate mai puternică, toxine mai puține, tinerețe prelungită, riscuri mai reduse de boli cardiovasculare, cancer și diabet.

Fiecare decide ceea ce este, respectiv ceea ce mănâncă. Nu impun ideea de a deveni vegetarian peste noapte, ci recomand un stil alimentar echilibrat și renunțarea cel puțin 1 zi pe săptămână la consumul de carne.

daniela (13)

Cristina GUREZ

Foto: arhivă personală


OCT 14, 2015 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...