FRESH
Aşa l-a cucerit Melania pe Donald Trump? Fotografii nud cu Prima Doamnă ...
Noua iubită a lui Brad Pitt, Nicole Poturalski, mesaj pentru Angelina ...
Melania Trump are statuie de bronz în orașul natal din Slovenia
5 REGULI pentru o vacanță COMODĂ CU PRIETENII! Vezi ce secrete dezvăluie ...

INTERVIU// Lilia Țulea: „Am descoperit o altă perspectivă de a susține femeile, oferind bijuterii rafinate și elegante”

Lilia Țulea, soția Ambasadorului Republicii Moldova în Ungaria, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru SHOK.md, despre cea mai nouă pasiune a sa – crearea bijuteriilor pentru femei, dar și despre viața de familie la Budapesta.

SHOK: Doamna Țulea, recent, ați anunțat despre deschiderea unui magazin on-line cu bijuterii create de Dvs.. Când și de unde vine această pasiune și care a fost prima bijuterie creată?

L.Ț.: Eram la un eveniment și am observat o doamnă purtând un pandantiv de tip casual, care mi-a atras atenția. Era soția Ambasadorului Republicii Belarus în Ungaria, cu care ne împrietenisem între timp. Văzând interesul meu față de acel pandantiv, mi-a zis că chiar ea l-a confecționat și m-a invitat în clubul lor de meșterițe. Inițial mi s-a părut incredibil de greu să poți face așa ceva, dar la a doua lecție, deja singură am confecționat acel pandantiv, conducându-mă doar după modelul văzut. Atunci a fost marea uimire pentru toți și marea descoperire pentru mine, pentru că acel model era recomandat celor din grupul de avansați, care se presupunea că au deja anumite abilități de confecționare a bijuteriilor.

La început puteam să petrec ore la rând experimentând diferite modele, combinând diferite culori, eram absorbită în totalitate de procesul de creare, și apoi și mai entuziasmată de ceea ce obțineam ca rezultat. Îmi plăceau atât de mult că voiam să le vadă toată lumea. Mai întâi le-am expus pe profilul meu de Facebook, apoi tot mai multe cunoștințe se interesau de ceea ce fac, așa că am hotărât să le expun publicului larg, inclusiv pe www.etsy.com, care este cea mai mare platformă online unde se comercializează obiecte și produse handmade. Sigur nu am uitat și de masterclass-ul promis, mă voi ține de cuvânt și voi organiza neapărat o sesiune la Chișinău. Chiar îmi doresc foarte mult să împărtășesc această plăcere cu cât mai multe doamne, pentru că aduce o satisfacție imensă și o stare de bine inegalabilă.

lilia1

SHOK: Faptul că v-ați mutat în Budapesta v-a determinat și mai mult pe această cale sau ideea unui magazin exista demult?

L.Ț.: Până la relocarea în Budapesta, nici prin gând nu mi-a trecut că voi descoperi un nou hobby, credeam că deja este târziu să ai talente ascunse, dacă sunt, atunci le descoperi din fragedă adolescență. Dar viața este plină de surprize și te surprinde atunci când te aștepți mai puțin.

Cândva îmi doream să deschid un centru de resurse pentru femei care ar fi oferit informații, resurse și suport începând de la dezvoltarea personală până la creșterea profesională. În ultimii ani activitatea mea profesională a fost dedicată la fel dimensiunii de gen. Cumva, pe tot parcursul meu socioprofesional am fost atașată de ideea susținerii femeilor. Astăzi, am descoperit o altă perspectivă de a susține femeile, prin creare de frumos, oferind bijuterii rafinate și elegante pentru ocazii speciale.

SHOK: Ce fel de materiale și pietre utilizați pentru bijuteriile Dvs. și cât durează realizarea unui produs?

L.Ț.: Colaborez cu distribuitorul oficial al Swarovski aici, la Budapesta, de unde achiziționez toată materia primă pentru bijuterii, inclusiv cristale, perle, materiale de finisare – cum ar fi încheietori, catarame, agrafe, tortițe pentru cercei, etc.. Tot de la ei achiziționez cristale, perle de origine cehă și biser-ul japonez, care este de cea mai înaltă calitate. Realizarea unui produs diferă de la un model la altul, unele pot lua două ore, altele pot lua două zile, în dependență de complexitatea lor.

SHOK: Cum arată cea mai sofisticată bijuterie pe care ați creat-o până acum, dar cea mai dragă sufletului Dvs.?

L.Ț.: Când lucrez la o bijuterie, lucrez nu doar cu mâinile, dar și cu sufletul, de aceea toate îmi sunt dragi. Îndeosebi, când creez o bijuterie pentru cineva anume, intuitiv combin acele materiale și culori care se potrivesc pentru acea persoană, și într-un final bijuteria se identifică cu posesoarea sa. Confecționasem o brățară pentru prietena mea, cu gândul anume la ea, dar am decis să-i arăt mai multe bijuterii și s-o las să aleagă care-i place cel mai mult. Curios a fost faptul ca ea a ales anume acea brățară predestinată din start ei.

Cea mai sofisticată bijuterie este colierul Light Pearl Bridal Necklace, pe care l-am creat în culori deschise, nuanțat în violet. Este o piesă aristocratică și elegantă, care îmbină perle și cristale Swarovski cu biser japonez, potrivită pentru o ocazie specială, îndeosebi de nuntă.

lilia2

SHOK: De ce optează doamnele pentru bijuteriile create de Dvs. și de ce le recomandați să le poarte?

L.Ț.: Mi-aș dori ca bijuteriile create de mine să contribuie la spargerea tiparelor existente și introducerea unei noi culturi de accesorizare, alta decât aurul și argintul. De asemenea, mi-aș dori ca femeile din Republica Moldova să deprindă și să aprecieze mai mult accesoriile handmade, care sunt la fel de stilate și elegante, și nu în ultimul rând calitative. De multe ori, demonstrând bijuteriile mele, comentariile au fost că nu le deosebești de cele produse la fabrică. Este adevărat, acord o atenție sporită la detalii, îmi place să arate perfect și impecabil, deși sunt fabricate manual. În mod evident, ele adaugă strălucire, șarm și eleganță și completează orice ținută, în special – ținutele de ocazie. Cea mai mare fericire, desigur, este când primesc apeluri de mulțumire și exclamații de admirație, când doamnele afirmă că aceste bijuterii sunt cu totul altceva decât cele din comerț, că nu au mai văzut așa ceva până acum. Ce aș putea să-mi doresc mai mult?!

lilia8

SHOK: Când confecționați aceste bijuterii, având în vedere că sunteți soție și mamă a doi copii, cum reușiți să faceți față tuturor responsabilităților?

L.Ț.: Programul meu începe la ora 6.00 dimineața. Îmi place să mă trezesc devreme, să savurez cafeaua afară, și totodată să mă gândesc la ce am de făcut în timpul zilei. Odată ce toate sunt puse la punct în capul meu, totul merge strună. Multitasking-ul l-am învățat în ultimii șase ani cât am lucrat la ONU în Moldova, a fost o experiență care m-a învățat să îmbin munca și casa, și să pot să le reușesc pe toate. Confecționarea bijuteriilor a intrat deja în rutina zilnică, face parte din capitolul odihnă, cum dispun de o oră liberă, o dedic acestui hobby.

SHOK: Cât de mult s-a schimbat viața Dvs. și a familiei dvs., după ce v-ați mutat la Budapesta și ce vă place/nu vă place în acest oraș?

L.Ț.: Desigur că viața noastră s-a schimbat, odată ce ne-am mutat la Budapesta. Este o altă cultură, alte tradiții și obiceiuri, altă bucătărie, cu care trebuie să te obișnuiești. Una este când vizitezi o țară și alta este când trăiești acolo. Am luat-o de la capăt cu școala și grădinița, pentru copii a fost cam dificil să schimbe mediul și să se acomodeze cu noua situație, dar rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

La fel și pentru mine, am lăsat munca și am intrat în rolul de soție de Ambasador, care presupune o viață activă în comunitatea diplomatică de aici. Fac parte din Diplomatic Spouse Club și toamna aceasta voi candida pentru funcția de vice-președintă al clubului. Este o funcție importantă în cadrul clubului, de care depinde mult activitatea socială a soților și soțiilor de diplomați. În fiecare an organizăm diferite evenimente, cu scop caritabil, cel mai grandios fiind Winter Charity Bazaar, unde participă majoritatea ambasadelor acreditate la Budapesta și contribuie la colectarea de fonduri pentru copiii din cinci centre de plasament cu care colaborează clubul nostru. Este o muncă asiduă, care necesită multă organizare și consecvență, dar la sfârșit de fiecare an, contabilizăm cu satisfacție realizările noastre.

lilia14

SHOK: Soție de deputat sau soție de Ambasador? De ce?

L.Ț.: Soția acestui om minunat, care este Oleg Țulea, un tată iubitor și un soț tandru și foarte atent. De când îl cunosc, nu am încetat să mă minunez unde încape atâta bunătate, răbdare și înțelepciune într-un singur om. Este o persoană atât de armonioasă, încât îmbină perfect capacitățile sale intelectuale și profesionale cu calitățile personale, ceea ce în opinia mea îl și face un om deosebit și un diplomat desăvârșit.

Cristina GUREZ


SEP 6, 2017 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...