FRESH
Aşa l-a cucerit Melania pe Donald Trump? Fotografii nud cu Prima Doamnă ...
Noua iubită a lui Brad Pitt, Nicole Poturalski, mesaj pentru Angelina ...
Melania Trump are statuie de bronz în orașul natal din Slovenia
5 REGULI pentru o vacanță COMODĂ CU PRIETENII! Vezi ce secrete dezvăluie ...

INTERVIU// Marcela ROTARU: Apropiații m-au încurajat să îmi transform pasiunea în ceva mai mult, astfel a apărut „Vanilla Cakes”

Marcela Rotaru este tânăra din Republica Moldova care s-a stabilit cu traiul în Marea Britanie și cucerește englezii cu torturile sale gustoase și frumoase. Într-un interviu pentru SHOK.md, ea a vorbit despre pasiunea pentru patiserie, care sunt cele mai solicitate tipuri de tort, despre viața de acolo, dar și despre familia sa.

SHOK: Marcela, când și de ce ai decis să pleci din Republica Moldova și de ce Marea Britanie?

Marcela ROTARU: Am plecat exact 6 ani în urmă. Inițial, plecasem într-o scurtă vizită la soțul meu, pe atunci – logodnicul meu, care deja era stabilit de ani buni acolo. Și venirea mea aici a fost determinată de el. Locuim în Rugby – un oraș mic la aproximativ o oră distanță de Londra.

Acomodarea mea a durat un pic, prima perioadă a fost destul de grea: dorul de casă, părinții și oamenii de acasă au făcut adaptarea mea destul de îndelungată și grea. Treptat, lucrurile au început să se schimbe, vizita mea a devenit de lungă durată. Viața în Marea Britanie este frumoasă, dar întotdeauna dorul de părinți și oameni dragi e imens.

27847828_1586501748097591_1659768439_n

SHOK: Acolo, în Marea Britanie, faci torturi deosebite. De unde vine pasiunea aceasta, mai ții minte când ai făcut primul desert, cum a fost?

M.R.: Dragostea pentru gastronomie am moștenit-o de la mama mea. De la ea am învățat că orice preparat culinar mai întâi se gustă vizual, apoi e gustul propriu-zis. Pasiunea pentru torturi am descoperit-o în concediul de maternitate. La aniversarea a 4 ani de căsnicie pregătisem un naked cake, mi-a plăcut procesul de face și eu spun că a fost scânteia care a aprins focul și din dorința de a trece de acea rutină și monotonie zilnică, aveam nevoie să mă refugiez într-un alt domeniu, care să mă țină ocupată și pe care să-l studiez.

Acel refugiu l-am găsit în patiserie. Eu am cochetat mai dintotdeauna cu deserturile, doar ca niciodată nu m-am gândit că într-o zi pasiunea mea se va transforma în ceva mai mult.

marcela

SHOK: Când această pasiune a devenit afacere – dacă pot să îi spun așa, este deja o afacere!?

M.R.: Proiectul „Vanilla Cakes” a luat naștere în toamna anului 2016. Nu știu dacă ceea ce fac eu poate fi numit chiar o afacere la propriu, cert este faptul că atunci când am început activitatea, mi-am stabilit niște lucruri de bază. Toate s-au învârtit în jurul unei singure idei, aceea de a face ceva ce întâi de toate să-mi placă. Mai întâi găteam pentru familie și apropiați, testam rețete, făceam degustații cu prietenii, până în momentul în care marea majoritate m-au încurajat să îmi transform pasiunea în ceva mai mult.

SHOK: Cum a fost să-ți lansezi propria afacere în Marea Britanie? Cine sunt clienții tăi, sunt și moldoveni? Cât de multe, des, ai comenzi? De ce „Vanilla Cakes”? Ai studii în domeniu sau le faci după propriul gust?

M.R.: Lansarea proiectului „Vanilla Cakes” în UK, făcând o retrospectivă, îmi dau seama că nu a fost atât de greu de lansat. Cea mai bună publicitate în cazul meu a fost de la client la client. La moment printre clienții mei se numără, desigur, conaționalii noștri, români, lituanieni, polonezi și, desigur, englezi. Comenzi, practic, am în fiecare săptămână, minim 3-4 torturi.

Cu toții cunoaște că aroma de vanilie este cea mai cunoscută din lume, fiind folosită în industria alimentară, mai cu seamă, în patiserie. Numele „Vanilla Cakes” – întâi de toate, mi-a plăcut ca și combinație de cuvinte. În viziunea mea există o armonie perfectă între Vanilla și Cakes (în traducere însemnând torturi cu vanilie), mai ales că esența de vanilie este un ingredient de bază în majoritatea deserturilor mele.

De multe ori am spus-o și o repet, nu am făcut nici o școală în domeniu. Tot ce știu am învățat citind cărți de patiserie și vizionând tutoriale pe Youtube și, desigur, testând rețete în bucătărie.

marcela2

SHOK: Cam cât durează să faci un tort la comandă și când le pregătești, având în vedere că ai soț și copii? Cum le reușești pe toate?

M.R.: Durata minimă de pregătire a unui tort ar fi 2 ore, dacă vorbim despre un tort ale cărui blaturi nu necesită răcirea lor în prealabil. De multe ori am fost întrebată, când le reușesc pe toate, având în vedere că am doi copii mici și un job part-time la moment. Răspunsul meu a fost întotdeauna același – dimineața devreme și seara târziu. Încerc pe cât posibil ca activitatea mea să nu se suprapună direct cu timpul pe care trebuie să îl acord copiilor și, nemijlocit, familiei.

SHOK: Care arome, gusturi, folosești cel mai des în torturile tale? Care e preferatul tău, dar cel mai des comandat? Care e cel mai mare tort făcut de tine?

M.R.: În capul listei mele de torturi – cele mai solicitate și preferate, sunt „Medovik”, „Poveste”, „Smântânel” și altele, dar și cele cu blat umed de ciocolată cu aromă de cafea, cu cremă de mascarpone și vișină – apropo acesta e cel mai solicitat tort, în special de englezi.

Cel mai mare tort a cântărit aproximativ 8-9 kilograme, dacă îmi aduc aminte bine, și mi-a generat cele mai mari emoții. Provocarea a fost trecerea de la teorie la practică. Am avut parte de multe emoții, dar și mult stres.

marcela10

SHOK: Admiteți să reveniți în R.Moldova și poate să pregătești torturi aici? Ce își dorești pentru următorii 2-3 ani?

M.R.: Bună întrebare. Probabil o prioritate pentru viitorul apropiat ar fi să fac un curs performant de patiserie și anume în Rusia sau Ucraina, întrucât doar așa pot descoperi arta cofetăriei moderne! Cursurile și atelierele practice sunt dezvoltate să te formeze de la nivelul de bază până la nivel avansat. Iar într-un viitor mai îndepărtat, cine știe, poate ajung să am propria afacere în inima Regatului Unit al Marii Britanii.

Ceea ce ține de Republica Moldova, este greu să mă pronunț la moment daca m-aș întoarce, dar… „Niciodată să nu zici Niciodată”.

Cristina GUREZ

Foto: arhivă personală
 


FEB 10, 2018 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...