FRESH
Aşa l-a cucerit Melania pe Donald Trump? Fotografii nud cu Prima Doamnă ...
Noua iubită a lui Brad Pitt, Nicole Poturalski, mesaj pentru Angelina ...
Melania Trump are statuie de bronz în orașul natal din Slovenia
5 REGULI pentru o vacanță COMODĂ CU PRIETENII! Vezi ce secrete dezvăluie ...

(INTERVIU) Mircea MITROFAN: Orice zi în televiziune este o experienţă pe care o trăiesc din plin

Mircea Mitrofan este tânărul jurnalist care și-a început activitatea la Chișinău, iar acum locuiește și muncește în București. Despre cum a fost calea de la Chișinău la București, cea din presă scrisă spre televiziune, dar și alte aspecte interesante din viața lui, aflați în interviul acordat pentru SHOK.md.

SHOK: Mircea, de câțiva ani deja te-ai mutat cu traiul la București. Ce te-a determinat să faci acest pas și cum s-a schimbat viața ta între timp?

M.M.: Aveam nevoie de o schimbare importantă în viața mea. După ce am absolvit facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (USM), am hotărât că am nevoie de o ieșire din zona mea de confort. În vara lui 2012 am luat internetul l-a puricat și am descoperit Școala de Televiziune “Tudor Vornicu” din București. Am completat un formular pe site-ul Școlii, iar din toamnă eram deja cursant la această instituție din capitala României. Acolo am învățat o mulțime de lucruri practice de la niște profesioniști: Mircea Radu, Raluca Moianu, Carmen Ivanov, Teo Trandafir, Vlad Ionescu, Cristi Crețu ș.a..

Îmi doream demult timp să mă mut în România. În interiorul meu am știut din totdeauna că mă voi stabili acolo unde mă simt cel mai bine. Cu alte cuvinte, viața mea în București s-a schimbat odată cu mine. În bine și total.

mircea (1)

SHOK: După ce ai făcut studii la Chișinău, ai continuat cu o școală de televiziune la București, iar acum studiezi cu totul altă specialitate. Care ți-e mai dragă, de ce?

M.M.: Da, până acum am absolvit facultățile de Jurnalism și Arte, iar la anul finisez Managament-ul în domeniul turismului. Încă mai sunt student, dar nu pentru mult timp. Aștept să absolvesc a treia licență și să iau o pauză cu studiile. În viitor mă gândesc să revin la universitate pentru un master.

Mi-am dorit să studiez la aceste facultăți pentru că am vrut să fiu într-un mediu cât mai competitiv. Iar acest lucru l-am avut din plin. Alegerile mele în materie de studii au fost dictate doar din interior. Asta am vrut, asta am ales, fără ca să intervină cineva în dorințele mele. Familia a fost deacord și m-a susținut.

mircea (8)

SHOK: Totodată, activezi la TVR. Cum ai ajuns acolo și ce anume presupune activitatea ta de acolo?

M.M.: Mulți ani am activat în presa scrisă pentru mai multe publicații. Am fost invitat și la tot felul de emisiuni radiofonice. Pot să spun că știu cum stă treaba și la radio.

Am venit la TVR în luna august 2015. Aici am parte de experiențe profesionale incredibile și cred în acest moment că aici este cea mai profesionistă  echipă din piață. Pentru mine, orice zi în televiziune este o experienţă pe care o trăiesc din plin.  În meseria asta, trebuie să fii pregătit pentru orice. E obligatoriu să fii informat, să citesti mult şi nu doar beletristică, să urmăreşti evenimente, să ai back-ground, vocabular bogat, prezenţă de spirit şi să nu pari obosit niciodată. E important să îţi placă ceea ce faci. Căci totul se vede…Este o meserie pe care nu o poţi trăda. Pentru că te eliberează de inhibiţii, te face mai generos şi, dacă o faci cu dăruire, te recompensează din plin.

mircea (6)

Cum am ajuns la TVR? La recomandarea unui prieten. La început am fost în echipa Știrile TVR și am colaborat cu emisiunea „Ora Regelui” (realizator Camelia Csiki și producător Lidia Voicu). A fost o experiență frumoasă și le mulțumesc jurnaliștilor TVR care m-au ajutat în acea perioadă: Alexandra Bogdan, Camelia Csiki, Alina Grigore, Adelin Petrișor, Dragoș Tăbăran, Ionuț Gheorghe și Diana Brâncuș.

Din octombrie 2015 sunt în echipa “Superconsumatorul”, o emisiune informativă despre drepturile cumpărătorilor legate de produse,  servicii și relația corectă dintre piață și furnizorii de bunuri. Emisiunea “Superconsumatorul” se difuzează în direct în fiecare miercuri, de la ora 18:00, la TVR 1 și online pe TVR+. Noul sezon al emisiunii începe pe 9 martie 2016.

mircea (3)

La “Superconsumatorul” mă ocup de promovarea emisiunii, merg pe teren și fac reportaje și mă implic în activitatea de producție. Mă bucur că sunt alături de o echipă plină de energie, inspirație, profesionalism și…comedie.  Sunt într-o echipă puternică, dedicată și activă. Mulțumesc echipei emisiunii „Superconsumatorul”: producătorului Mihai Răzuș, realizatoarei Anna de Hillerin, jurnaliștilor Adela Eftimie și Roxana Sivache.

SHOK: Cât de des te putem vedea pe micile ecrane și cum stă treaba cu live-urile?

M.M.: Mă puteți vedea la televizor pe 9 martie, la prima emisiune din acest an. Eu vă spun doar atât: urmăriți în fiecare miercuri emisiunea Superconsumatorul, de la ora 18:00, în direct pe TVR 1.

mircea (2)

SHOK: Care sunt subiectele tale preferate atunci când realizezi un reportaj de televiziune?

M.M.: Recunosc faptul că mă atrag domeniile social și cultural. La Știrile TVR am realizat materiale din aceste domenii. La emisiunea „Superconsumatorul” dezbatem subiecte din domeniile social și economic. În prima emisiune din 9 martie veți afla detalii interesante despre produsele cosmetice de pe piața românească.

mircea (4)

SHOK: Ești pasionat de călătorii și ai un blog de turism. Pe unde ai reușit să ajungi până acum? Ce destinație te-a impresionat?

M.M.: Da, îmi place să umblu brambura prin țări străine și să le descopăr cultura, oamenii, atracțiile turistice și deliciile culinare. Pe blog vacanteleluimircea.wordpress.com, scriu despre momentele frumoase petrecute în Belgia, Grecia, Georgia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, România și R.Moldova. Fiecare țară e unică, deci emoțiile și trăirile sunt unice.

SHOK: Și care sunt următoarele călătorii planificate, dar dorințe?

M.M.: Portugalia, Malta, Serbia, Turcia și Croația sunt destinațiile care urmează să fie explorate în viitorul apropiat. Planificăm…

mircea (7)

SHOK: Apropo că vorbeam mai sus de blogging, te implici și în această calitate în diverse și proiecte. Acum din câte știu te implici în Eurovision România….povestește-ne despre această experiență.

M.M.: Acum sunt la Baia Mare, orașul care găzduiește selecția națională Eurovison România 2016 (4-6martie, semifinala și finala). Sunt jurnalist acreditat pentru Eurovision România 2016.

SHOK: Având în vedere că ești foarte ocupat și implicat, cum stau lucrurile la capitolul viață personală?

M.M.: Stau foarte bine la acest capitol.

SHOK: Totuși, dacă e să analizezi, care sunt diferențele dintre jurnalismul de la Chișinău și cel de la București? Dar la capitolul blogging?

M.M.: Enorme. Nu poți compara deloc ce se întâmplă în Moldova cu ce se petrece în România. Aici sunt televiziuni puternice, cu bugete mari, cu superproducții și echipe profesioniste. În Moldova sunt puține televiziuni care practică jurnalism de calitate. Apreciez doar jurnaliștii care își fac munca independent și nu sunt influențați de partidele politice.

De exemplu, vă provoc să comparați un jurnal de știri, un Eurovision și o emisiune de investigații din România cu cele din R. Moldova. Nu poți să compari așa ceva.

Bloggingul românesc este mult mai vizibil decât în Moldova.  Există mulți bloggeri români care dau dovadă de profesionalism și mă bucur că sunt bloggeri nișați pe diverse domenii. Sunt mult mai credibili, influențează decizii la nivel instituțional, schimbă lucruri în diverse domenii și critică agresiv ceea ce nu le place.

mircea (5)

SHOK: Cum e viața la București, a reușit să devină a doua ta casă sau “acasă”?

M.M.: Frumoasă! Și cu bune, și cu rele. Pot să spun că la București sunt acasă.

SHOK: Cât de des vii la Chișinău?

M.M.: 2-3 ori pe an.

SHOK: Ce planuri ai pentru viitorul apropiat? Și unde te vezi: Chișinău, București sau cu totul alt oraș?

M.M.: Să lucrez în continuare în televiziune. Mă văd pentru mulți ani la București.

Cristina GUREZ

Foto: arhivă personală


MAR 6, 2016 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...