FRESH
Doliu în lumea culturii. A murit prozatorul și publicistul Mihail ...
Tehnica de inginerie genetică, ce poate vindeca paralizia totală. ...
Candice Swanepoel, apariție incendiară în baie. Fotomodelul a pozat ...
Fiica lui Donald Trump s-a logodit! Tiffany Trump a făcut anunțul ...

(INTERVIU) Natalia CIOBANU: „Sunt foarte spontană și mă simt frustrată când sunt obligată în unele țări să cumpăr biletul retur”

Natalia Ciobanu este moldoveanca pasionată de călătorii care activează în calitate de logoped în Franța, însă a decis să ia o pauză de un an de zile, timp în care cutreieră lumea. Deja de 9 luni e într-o continuă aventură și are parte de experiențe inedite. Într-un interviu pentru SHOK.md, ea a oferit detalii despre călătoriile sale, țările vizitate, momentele de neuitat, dar și viitoarele destinații.

SHOK: Natalia, te-ai născut în Moldova, apoi ai locuit în Franța, iar acum ești un călător activ. Cum a început aventura ta prin lume și unde ești acum?

N.C.: Aventura a fost una improvizată, neștiind exact unde voi merge chiar cu 2 zile înainte de destinație. Am căutat pe internet biletul cel mai ieftin pentru America de Sud și soarta a decis că voi începe cu Argentina, o țară minunată. Acum mă aflu în aeroportul din Auckland, în Noua Zeelandă pe picior de plecare spre Tahiti, pe insula Moorea.

SHOK: Povesteai anterior că ai depus cerere pentru „un an sălbatic” și a fost acceptată și apoi a început această călătorie în jurul lumii. Ce presupune acea cerere și care sunt „obligațiile” tale în toată această perioadă?

N.C.: Cererea e să am concediu la dispoziție timp de un an. Spitalul în care lucrez ca logoped îmi păstrează postul. Dar dacă postul meu nu mai e vacant, atunci directorul îmi face o propunere de post în alt spital, adică oricum îmi păstrez jobul în funcția publică.

nataliaciobanu17

SHOK: Buenos Aires a fost prima destinație unde ai mers din Paris cu bilet tur și fără cazare. Cum ai găsit-o, ce ți s-a întipărit în memorie?

N.C.: Pentru mine, Buenos Aires e una dintre cele mai frumoase capitale. Îmi aduc aminte că era foarte cald, peste tot verde, colorat, căci street art-ul e în vogă în Argentina, dar și în genere în America de Sud. Îmi aduc aminte de cea mai mare alee din lume, de piftie de picioare de porc (exact ca în Moldova) și de Boca, un cartier faimos de tangou, dar foarte periculos. Iar Argentina rămâne în memorie pentru Cascadele Iguazu și „muntele curcubeu” atât de frumos.

SHOK: Câte țări ai vizitat până acum? Care te-a impresionat cel mai mult?

N.C.: Dacă nu greșesc în calcul, 30 de țări. Toate țările sunt deosebite în felul lor. Țările din America de Sud m-au impresionat printr-o natură frumoasă și variată, ceva de nedescris. Mi-e greu să aleg între Argentina, Bolivia, Ecuador și Peru, unde am văzut cele mai frumoase locuri din lume – cascadele Iguazu, pustiul sărat Uyuni, vulcanul Cotopaxi și muntele Machu Picchu. Țările din Asia prin diversitatea de la țară, dar cel mai ales prin bucatele gustoase și atât de ieftine, cu excepția Japoniei și Coreei unde totul e scump. De fapt, pentru mine cea mai savuroasă mâncare este coreeană și japoneză. Australia m-a impresionat prin imensitatea ei și prin animalele speciale precum koala, cangurul, crocodili, walabi. Insulele, în general, mă ajută să recuperez.

nataliaciobanu2

SHOK: Am văzut în lista ta o serie de destinație exotice, printre care Columbia, India, Laos, Taiwan, Noua Caledonie, Vanuatu, Fidji, Noua Zeelandă… Care a fost cea mai „exotică”/deosebită/captivantă pentru tine? De ce?

N.C.: Cea mai șocantă țară a fost India cu o cultură interesantă. Cea mai misterioasă țară este Iranul, unde oamenii te așteaptă cu brațele deschise. Cea mai exotică și paradisiacă destinație este Noua Caledonie cu insula Lifou si Insulă Pinilor. Cea mai deosebită este Japonia, care e o civilizație decalată, unde totul e diferit de orice țară am văzut. Cea mai surprinzătoare este Noua Zeelandă, căci nu mă așteptam la așa natură frumoasă cu munți, lacuri, râuri demne de decor de film ca cele din „Wolferine”, „Lord of rings”. Cea mai captivantă e Vanuatu care e cunoscută ca țara fericirii. Ea m-a încântat cu cea mai frumoasă experiență, cea de a vedea vulcanul Yasur în erupție, atât de aproape – să vezi lava, flăcările, să simți căldură pe față, rămășițe de lava peste tot, mirosul ars… Sa zbori cu un avion mic în jurul vulcanului e, pur și simplu, extraordinar!

nataliaciobanu5

SHOK: De cât timp ești pe drumuri și ce provocări ai depășit/lucruri inedite ai reușit să faci până acum? Ce te-a cucerit și ce a fost, poate, dezgustător și nu ai mai face niciodată?

N.C.: Călătoria e în toi deja de 9 luni. Sunt foarte multe provocări. De exemplu, urcarea munților înalți sau vulcanilor cu trekinguri dificile ca cele experimentate pe Cotopaxi, Machu Picchu, Himalaya, dar și vulcanul în erupție din Vanuatu. Sau degustarea de mâncare locală – ca supa de rândunică, cobai copt la cuptor, supă de șarpe, supă de intestine și burtă, octopus viu, lapte de cămilă, iapă și yak. Nu aș încerca larvele pe care le-am încercat în Coreea.

SHOK: Ce ai învățat despre tine în tot acest timp?

N.C.: Că totul e posibil. Că e nevoie de curaj, curiozitate, voință și perseverență. Am învățat să fiu fericită în momentele cele mai grele. Să găsesc resurse, atunci când sunt prea obosită. Să fiu curioasă atunci când interesul se stinge, deoarece am văzut prea multe. Să ascult corpul când e obosit. Să mă deschid la minte: să accept că există și alte tradiții stranii pentru noi, chiar uneori și șocante. Să accept că nu pot vedea toate locurile frumoase. Ca viața nu e o competiție cu alții, dar cu sine însuși. Atât cât am o minte sănătoasă într-un corp sănătos, e cel mai important.

SHOK: Acum cu atâta experiență în spate, ce preferi: viața de turist (cu toate aranjate) sau cea de călător (fără cazare, fără bilete rezervate din timp…)?

N.C.: Viața de turist e necesară când nu dispunem de timp sau când nu e de ales. De exemplu, am făcut câteva activități sau excursii cu grupuri de turiști, căci nu puteam să vizitez locurile prin altă cale. Dar, totuși, eu prefer viața de călător, căci e palpitantă, surprinzătoare și provocatoare.

nataliaciobanu9

SHOK: Unii afirmă că e greu să călătorești singur și nici nu vor să facă asta… Tu, călătorești singură? Cum e: avantaje și dezavantaje?

N.C.: Da, eu călătoresc singură. Uneori se întâmplă că mai vine cineva cu mine pe câteva zile. De exemplu, o prietenă româncă a venit cu mine în Tailanda. Altă prietenă franceză venit cu mine în Laos și Nepal. Iar mama mea a venit cu mine pe 2 săptămâni, căci ea nu călătorește singură. Avantajul de a călători singur e ca deciziile îmi aparțin, că am ritmul meu și fac pur și simplu cum doresc eu. Cel mai mare avantaj de a fi singură constă în faptul că mulți oameni mă abordează și mă ajută cum pot: uneori mă invita acasă la ei sau la restaurant, mă duc cu mașina sau îmi plătesc o excursie. Dezavantajul e că nu am întotdeauna cu cine sa îmi împart emoțiile. Și că e mai periculos în unele țări, precum Columbia, Exuadir, India… Am întâlnit mulți călători care au fost agresați.

nataliaciobanu155

SHOK: Am înțeles că ești o fire spontană, dar mizăm că ai decis deja: care e următoare destinație unde ajungi?

N.C.: Sunt foarte spontană și mă simt frustrată când sunt obligată în unele țări să cumpăr biletul retur, căci nu mă lasă să intru de altfel în țară. Deci, ultimele destinații ca Vanuatu, Fiji, Noua Zeelandă au fost decise doar cu o săptămână sau două înainte. Acum urmează Tahiti, Quebec, Canada, Costa Rica. Apoi improvizez.

SHOK: Ce dorințe „de călătorii” – destinații sau de activități inedite ai pentru următoarea perioadă?

N.C.: Aș dori să ajung în Hawai, pe insulă Paștelui, în Patagonia și poate chiar în Africa. Cât despre activități, aș dori să zbor în cabină cu pilotul, dar cu un avion mare, căci pe cele mici am fost copilot deja de 2 ori. Am călătorit și în cabina căpitanului de vapor în Fiji. Mi-aș dori să navighez pe mare vreo câteva zile. As dori să fac un diving cu rechini…

nataliaciobanu15

SHOK: Ai decis cât timp vei continua să călătorești în acest mod sau e vorba de o perioadă nedeterminată? După, revii la Paris?

N.C.: Timpul e limitat la un an în continuu. Spre sfârșit de an mă întorc în Franța. Dar, totuși, voi călători mai des anul viitor. Așa că, dacă cineva dintre cititorii Dvs. e interesat să mi se alăture, cu cea mai mare plăcere!

SHOK: În Moldova vii, cât de des? Ce înseamnă pentru tine Moldova și cum crezi că ar fi fost viața dacă rămâneai aici?

N.C.: Moldova e țara-mamă, iar Franța e mama adoptivă. Moldova e meleagul meu natal și orice nu s-ar întâmpla nu îmi pot nega rădăcinile. Iar acum în călătoria această promovez Moldova, vorbind despre ea, arătând drapelul nostru. Puțini cunosc Moldova și îmi pare bine să o fac cunoscută. Din păcate, vin doar o dată pe an acasă, căci călătoresc în alte țări de mai mult de 15 ani. Dar am adus și prieteni francezi în Moldova. Din păcate dacă rămâneam acasă nu puteam sa devin ceea ce sunt acum. Moldova a creat pentru mine, prin situația ei, o oportunitate de a deveni cineva. Nu îmi uit rădăcinile, nici profesorii care m-au învățat, nici oamenii care m-au educat sau m-au ajutat. În ciuda frustrărilor pe care Moldova poate să mi le creeze, am întotdeauna gânduri bune pentru Moldova și mă întorc în țară cu plăcere să îmi văd ființele dragi.

 

Cristina GUREZ

Foto: arhiva personală


OCT 20, 2019 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII