FRESH
Aşa l-a cucerit Melania pe Donald Trump? Fotografii nud cu Prima Doamnă ...
Noua iubită a lui Brad Pitt, Nicole Poturalski, mesaj pentru Angelina ...
Melania Trump are statuie de bronz în orașul natal din Slovenia
5 REGULI pentru o vacanță COMODĂ CU PRIETENII! Vezi ce secrete dezvăluie ...

(INTERVIU) Nicolae LEONTIEV: ”Îmi doresc să simt momentul oportun când „să cobor de pe scenă””

Nicolae Leontiev este un tânăr muzician cu mari perspective. Nu îți imaginează viața fară cultură și știe că atunci când nu va mai face muzică, va fi oricum în domeniul cultural. Despre pasiunea pentru muzică, activitatea de manager și artist de cor al Capelei Corale Academice “Doina”, experiențe și dorințe, citiți în interviul acordat pentru SHOK.md.

SHOK: De unde şi când a apărut pasiunea pentru muzică?

N.L.: Iniţial, părinţii m-au înscris la Şcoala de Arte „Alexei Stârcea”, specialitatea Acordeon, din motive de securitate şi comoditate, şcoala aflându-se în acelaşi sector în care locuiam şi noi cu familia. Eu nu provin dintr-o familie de muzicieni şi părinţii nu s-au aşteptat că o să îmi placă atât de mult arta. Ulterior, indiferent de preferinţele părinţilor mei, ei m-au lăsat să decid singur ce doresc să fac mai departe, fapt pentru care le şi mulţumesc. Eu am decis să continui studiile la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, specialitatea Dirijat Cor.

SHOK: Ai studiat muzică, când ai început studiile în domeniu şi de ce ai ales să studiezi în România şi nu în Republica Moldova?

N.L.: După cum am menţionat şi mai sus, studiez muzica de la 7 ani, odată cu înmatricularea în cadrul Şcolii de Arte „Alexei Stârcea”.

De ce am ales să studiez în România? M-a ales ea pe mine. J Sincer vorbind, când eram în anul IV la Colegiu de Muzică „Ştefan Neaga”, eram la un pas de a abandona muzica. Iubeam şi iubesc muzica şi doream să continui studiile în domeniu, dar nu la noi în ţară. Parcă ceva mă măcina în interior, doream ceva „mai mult”. Un imbold important pentru mine a fost o discuţie cu doamna Tatiana Lupan, o doamnă deosebită, pe atunci profesoară la Colegiu. Şi uite aşa, timp de o lună eu mi-am schimbat radical planurile. Am decis că vreau să ajung la Cluj, la specialitatea Dirijat Orchestră, ba ştiam chiar şi la ce profesor doresc să studiez. Aspiraţii care s-au şi realizat, spre marea mea bucurie!

SHOK: Mulţi dintre tinerii care pleacă la studii peste hotare nu mai revin acasă. Tu de ce, totuşi, ai revenit în R. Moldova?

N.L.: Este o întrebare grea, chiar şi pentru mine. Aşa au decurs lucrurile natural. Şi la Cluj, şi la Chişinău, totul era în regulă, deci nu am fugit de ceva sau spre ceva. Şi la Cluj, şi la Chişinău, m-aş fi ocupat cu aceleaşi lucruri: cultură, artă; doar că în Chişinău o fac pentru „ai mei”. De plecat – pot pleca oricând, dar mai întâi o să fac tot posibilul ca să mă realizez acasă.

SHOK: Ce înseamnă să fii muzician în R.Moldova? Dar pentru tine, personal, ce înseamnă activitatea ta?

N.L.: Spre regret, în Republica Moldova este foarte puţin apreciată arta cultă. Nu avem, încă, dezvoltată dragostea şi interesul faţă de lucrurile cu adevărat valoroase şi frumoase, veşnice.

Din motivele expuse mai sus, muzicienii şi, în general, artiştii din Republica Moldova nu o duc chiar bine din punct de vedere financiar, ca să nu zic dezastruos.

Pentru mine, personal, este o plăcere să activez în domeniul cultural. Mă consider norocos, deoarece serviciul meu este, de fapt, şi pasiunea mea. Iubesc ceea ce fac, iar asta mă face împlinit şi fericit, cu toate problemele şi impedimentele ce apar pe parcurs.

SHOK: Apropo, a face muzică e meserie sau pasiune/vocaţie?

N.L.: Pentru fiecare e diferit, nu aş putea să mă expun la general. Dar ceea ce ştiu ferm este că ar trebui să fie pasiune.  Nu neglijez restul domeniilor, dar arta este ceva suprem, este ceva special. Arta este unica modalitate prin care poţi rămâne veşnic, şi, aici, mă refer la toate artele, nu doar la muzică.

SHOK: Eşti manager al Capelei Corale Academice “Doina”. În constă Capela şi cine o constituie?

N.L.: Da, sunt artist de cor şi manager al Capelei Corale Academice „Doina”.

Capela este un colectiv mixt (format din bărbaţi şi femei), constituit, la moment, din 66 de artişti de cor şi prim dirijorul. De asemenea, fiecare dintre cele patru voci: soprano, alt, tenor şi bas; are câte un şef de partiţie.

SHOK: Pe ce scene aţi evoluat? Unde vă pot vedea ascultătorii în timpul apropiat?

N.L.: De când sunt eu angajat în cadrul Filarmonicii, adică de aproape doi ani, Capela a evoluat doar pe scenele din Republica Moldova. Însă, în cei 85 de ani de la înfiinţare, Capela a desfăşurat o prodigioasă activitate concertistică. Harta turneelor sale cuprinde multe ţări ale lumii, iar în mod special, întregul spaţiu cultural al ex-U.R.S.S.

În viitorul apropiat, mai exact pe data de 27 aprilie 2016, miercuri, la ora 18 – 00, ne puteţi vedea şi audia în cadrul unui Concert Vocal – Simfonic: Oratoriul „Creaţiunea” de Joseph Haydn; ce va avea loc în Sala Mare a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” (str. Mitropolitul Varlaam 78). Vă invităm şi vă aşteptăm cu drag!

SHOK: În calitatea ta de manager, ce activităţi ai? Care sunt calităţile necesare pentru această meserie?

N.L.: În primul rând, administrez o pagină pe una dintre reţelele de socializare. Când avem concerte, promovez evenimentul prin cât mai multe modalităţi posibile.

Pe lângă asta, de exemplu, la moment, sunt în căutarea unei sponsorizări pentru biblioteca Capelei Corale Academice „Doina” şi în foarte scurt timp trebuie să lansăm un proiect prin care dorim şi ne propunem să reînoim garderoba Capelei.

Ce ţine de calităţi, cred că, în primul rând, un manager trebuie să fie organizat, să reuşească să comunice cât mai eficient şi constructiv cu oamenii, să fie „deschis la minte” şi, desigur, plin de entuziasm şi energie, pe care să o transmită şi celorlalţi.

SHOK: Este evident faptul că muzica hrăneşte spiritual, dar la capitolul remunerare materială cum stau lucrurile în R.Moldova? Poţi trăi doar din muzică?

N.L.: După cum am menţionat în una din întrebările de mai sus, spre regret, muzica, arta, nu este remunerată la adevărata sa valoare. Majoritatea sau chiar toţi artiştii sunt nevoiţi să fie angajaţi la 2 – 4 servicii pentru a se putea întreţine decent. De asemenea, mulţi dintre artişti, pe lângă domeniul cultural, mai activează şi în alte domenii.

SHOK: Ai putea renunţa la muzică? În ce caz?

N.L.: Nu, nu aş putea renunţa la cultură. Ceea ce ţine strict de muzică, îmi doresc să simt momentul oportun când „să cobor de pe scenă”. Ceea ce ţine de scenă, arta muzicală este un pic mai dură şi mai pretenţioasă. Însă, cu siguranţă, că mereu voi activa şi în domeniul cultural, chiar dacă la un moment dat o să fac şi altceva.

SHOK: Care sunt planurile tale de viitor în plan profesional, dar personal?

N.L.: Am extrem de multe dorințe şi vise, pe care doresc să le realizez, atât în plan profesional, cât şi în plan personal, dar cred că este mai oportun să le realizez şi după  – să le vociferez.

Dar, totuşi, intenţiile mele cele mai mari ce ţin de viitor sunt: să-mi trăiesc prezentul! 😉

Cristina GUREZ

Foto: arhivă personală


APR 17, 2016 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...