FRESH
(video) Incendiu la sediul Huawei din China!
Se pregătește meciul secolului: Manny Pacquiao se va lupta cu Conor ...
(video) Un parlamentar a ȘOCAT pe toată lumea, în direct la TV! A ...
FOTO / Loredana Groza, dezbrăcată în așternuturi

(INTERVIU) Vasile CATARAGA: „Să devii campion nu este ușor, totul se face prin muncă asiduă”

La vârsta de 17 ani a devenit campion mondial, datorită sportului pe care îl practică și care este pasiunea sa – Artele Marțiale Mixte. Într-un interviu pentru SHOK.md, Vasile Cataraga a vorbit despre activitatea sa, cum a ajuns să înregistreze rezultate remarcabile, dar și ce își dorește pe viitor.

SHOK.: Când și cum ai înțeles că artele marțiale mixte este genul de sport pe care vrei să-l practici?

V.C.: Am început să practic acest sport la vârsta de 14 ani și am înțeles că vreau să fac asta chiar la primul campionat, la care am participat, atunci când am trimis adversarul meu în knockdown, chiar în primele minute ale rundei.

SHOK.: Cât de mult timp petreci la antrenamente?

V.C.: La sală merg aproximativ o oră și jumătate, însă înainte de campionate antrenamentul poate dura 2-3 ore – dimineața și chiar seara.

SHOK.: De curând ai devenit campion mondial. Cum ai reușit să obții acest titlu?

V.C.: Titlul de campion mondial l-am obținut prin munca pe care am depus-o la sală de zi cu zi. La fel o influență majoră asupra acestui titlu o are și antrenorul meu, domnul Alexandru Trohin, căruia îi mulțumesc din suflet pentru toată perseverența! Domnul Alexandru, președintele clubului „UFC STRĂȘENI”, la rândul său, are mai multe titluri europene și mondiale. Din acest motiv, clubul nostru obține în fiecare an doar rezultate frumoase.

vas

SHOK.: Prin ce anume se remarcă un campion mondial când deține acest titlu și cum se schimbă atitudinea celor din jur?

V.C.: În primul rând, să devii campion nu este atât de ușor, totul se face prin muncă asiduă depusă la sală, atât a antrenorului, cât și a mea, și prin tăria de caracter, dar, totuși, toate aceste lucruri, în final, îți aduc un rezultat frumos.

Un campion mondial se remarcă, cred eu, în primul rând, prin respectul prietenilor, familiei, colegilor de sală pentru că a deține acest titlu este o onoare, care necesită un lucru enorm și tărie de caracter.

Ce ține de atitudinea prietenilor și colegilor, cred că, respectul a crescut, deoarece într-o măsură oarecare îi motivez spre reușite și chiar spre acest domeniu.

SHOK.: Artele Marțiale Mixte e un sport periculos. ce părere au părinții tăi despre acest sport, mai ales că îl practici de la o vârstă fragedă?

V.C.: Este adevărat că este un sport foarte periculos și din acest motiv nu toți au tăria de caracter pentru a-l practica, părinții mei însă au o viziune destul de pozitivă asupra acestui sport și, datorită rezultatelor mele, văd acest lucru cu ochi buni.

vas1

SHOK.: Mai ai puțin și absolvi liceul, te gândești să faci o facultate în domeniu sau ai alte planuri pentru viitorul tău?

V.C.: Mi-aș dori să studiez la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”, dar, cred că, acest lucru nu îmi va crea obstacole la continuarea practicării acestui sport minunat, care îmi aduce rezultate frumoase. Cred că, cel mai important în viață e să știi cum să combini lucrurile, astfel rezultatele bune apar pe neașteptate.

SHOK.: Practicând acest tip de sport, cât de mult, tu și colegii tăi, sunteți susținuți de autorități?

V.C.: Din păcate, acestui sport nu este acordată foarte multă atenție din partea Ministerului, dar, totuși, avem noroc, în mare parte, de oamenii cu inimă mare, care cred în ceea ce noi facem și ne sponsorizează cât de cât. Este vorba despre: agenți economici, consilieri, autorități locale, părinții… Au fost cazuri când am plecat peste hotarele țării la campionate din bani împrumutați, unde la fel am luat locuri de frunte, doar pentru a aduce faima țării și a ridica tricolorul nostru – nu știu la cât de corectă este atitudinea autorităților, dar sper că pe viitor situația va fi mai bună.

vas3

SHOK.: Ce fel de premii obțineți în urma campionatelor? Aveți și premii bănești?

V.C.: În dependență de campionat – sunt campionate pe amatori, unde noi suntem premiați doar cu medalie și diplomă, însă, spre exemplu, la Campionatul Mondial – am fost apreciați cu premii bănești din partea primăriei Strășeni, și a unor agenți economici, la fel doresc să menționez pe Doamna Valentina Casian (primar de Strășeni) și pe Doamna Sfetlana Tabarcari (primar de Scoreni), care ne ajută mereu când avem nevoie. Desigur, după 18 ani, dacă vom fi pregătiți pentru treapta profesională, vom fi plătiți cu sume mai mari.

SHOK.: Cu ce sfaturi vii către cei care vor să ajungă la succesele remarcabile pe care le-ai obținut tu?

V.C.: Eu doresc să le spun că doar începutul este mai greu: trebuie doar puțină tărie de caracter! Și vreau să le mai spun că sportul este un remediu bun pentru dependența de țigări, droguri și alcool. Prin muncă grea, depusă la sală în fiecare zi, poți ajunge la un rezultat frumos în viață!

vas2

Cristina ZAVATIN, pentru SHOK.md


IAN 28, 2017 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII