FRESH
Aşa l-a cucerit Melania pe Donald Trump? Fotografii nud cu Prima Doamnă ...
Noua iubită a lui Brad Pitt, Nicole Poturalski, mesaj pentru Angelina ...
Melania Trump are statuie de bronz în orașul natal din Slovenia
5 REGULI pentru o vacanță COMODĂ CU PRIETENII! Vezi ce secrete dezvăluie ...

(INTERVIU) Vera Terentiev: Activitatea de mămică nu se compară nici pe departe cu apariția zilnică pe ecran

Jurnalista Vera Terentiev a renunțat la cariera de jurnalistă, în favoarea celei de mamă. După o perioadă de aproape trei ani, timp pe care l-a dedicat în totalitate fiului ei, Răzvan, a decis că e timpul să-și reia activitatea în televiziune. Despre cum e o zi întreagă departe de fiul său, cum decurg pregătirile pentru a reveni pe sticlă, dar și multe altele, aflați în cadrul acestui interviu.

SHOK: Ultimii aproape 3 ani din viața dumneavoastră au arătat diferit de ceilalți: ați devenit mămică și ați renunțat temporar la job. De fapt, cum descrieți această perioadă?

T.: Fără să exagerez, perioada de graviditate și cea de maternitate este cea mai frumoasă, plină de bucurii și emoții unice. A fost o sarcină planificată, un copil dorit și așteptat. Din prima clipă, de când mi-am ținut băiatul în brațe, am simțit că nu mă pot dezlipi de el pentru nimic în lume. Recunosc, înainte de a avea copil, eram convinsă că imediat după naștere pot îmbina cu succes televiziunea și bebelușul. Însă după ce am născut, prioritățile s-au inversat. Activitatea de mămică mi-a adus și continuă să-mi ofere atâtea bucurii, că nu se compară nici pe departe cu obținerea vreunui premiu sau apariția zilnică pe ecran.

SHOK: După anii din concediul de maternitate ați decis să reveniți la muncă. De ce anume acum?

T.: Pentru mine a fost principial să fiu alături clipă de clipă de copil în primii doi ani de viață. Eu să-i gătesc, eu sa-l plimb, să-l țin cu orele în brațe, admirându-l cum zâmbește în somn, să comunicăm, să ne jucăm. Si apoi l-am alăptat pe Răzvănel un an și opt luni, ceea ce a însemnat că mereu trebuie să fiu alături de el. Specialiștii susțin că primii doi ani de viață sunt esențiali pentru dezvoltarea ulterioară a copilului. Așa spunea de fapt și soțul meu, care cunoaște biologia umană.

vera (3)

SHOK: V-a fost dor de aparițiile pe sticlă? Dacă – da, cum ați trecut peste dor în această perioadă?

T.: Nici o clipă nu am dus dorul televiziunii, o spun cu toată sinceritatea, chiar dacă unele persoane nu mă vor crede. Sunt o mamă norocoasă că mi-am putut permite să stau cu copilul atâta timp cât am considerat necesar și sunt mulțumită că am avut curajul să refuz sau să amân pentru mai târziu ofertele din televiziune.

SHOK: Ați declarat că ați avut mai multe oferte de muncă, dar ați ales să faceți parte anume din echipa de la NTV? În baza căror criterii ați făcut alegerea?A fost o decizie spontană sau ați avut nevoie de timp pentru meditație?

T.: Am luat decizia de a reveni în televiziune pentru că am simțit că Răzvan este pregătit și poate înțelege de ce nu mai stau cu el toată ziua. De exemplu, nu plânge când dimineața ies din casă, el știe că merg la televiziune și voi reveni seara. Și apoi, l-am lăsat în grija mamei mele, ceea ce mă face să fiu liniștită la serviciu. Toate acestea au constituit premise de a accepta oferta NTV Moldova, inclusiv pentru faptul că este o televiziune nou-lansată, cu un concept și o viziune nouă, cu o echipă dornică să lucreze.

vera (4)

SHOK: Sunteți printre puținele mămici care au stat acasă alături de copilul lor aproape 3 ani. În opinia dvs. cât de importat este acest lucru? Și cum poate o femeie pasionată de job-ul ei să renunțe la acesta?

T.: Am spus și cu alt prilej că în televiziune poți reveni oricând, însă la creșterea și educarea copilului trebuie să participi la timpul potrivit. În primii ani de viață ai copilului se formează atașamentul reciproc mamă-copil, în această perioadă se pune baza afectivă, emoțională a pruncului nostru. Orice privare de îngrijire parentală poate fi în defavoarea dezvoltării lui. Acest argument a fost superior celorlalte, m-a făcut să renunț pentru o vreme la televiziune.

SHOK: În timp ce sunteți la muncă cel mic este cu bunica. Cum se înțeleg cei doi? De ce nu ați apelat la serviciile unei bone?

T.: Cât timp sunt la serviciu, Răzvan se află în grija mamei mele, care își dedică tot timpul pentru joaca cu el, ies la plimbare zilnic. Referitor la bone, consider că doar părinții și bunicii sunt persoanele care pot oferi toată dragostea și grija nedisimulată unui copil, mai ales atenția maximă și siguranța, dar le înțeleg și pe mamele care sunt nevoite să meargă la serviciu și lăsa copilul în grija unei bone. În lipsa alternativei, noi tot am fi fost nevoiți să găsim o bonă grijulie.

SHOK: Când sunteți la muncă și vă cuprinde dorul de Răzvan, ce faceți pentru a vă potoli acest dor? 

T.: Ehehei, sigur că mi-e dor. Zâmbesc, mă gândesc că, acum probabil mănâncă, s-a trezit sau se joacă. Nu sun niciodată acasă pentru a vorbi cu Răzvan la telefon, pentru că încerc să îl țin cât mai departe de telefonul mobil, computer și televizor.

vera (2)

SHOK: Cum percepe cel mic absența dvs.? Cum reacționează când reveniți?

T.: Mă întâlnește, probabil, ca orice copil, cu o exclamație de bucurie și vrea imediat la mine în brațe. Mă cheamă să îmi arate ce a modelat din plastilină, ce a desenat sau ce l-a impresionat în ziua respectivă.

SHOK: Pregătirile pentru a reveni pe micile ecrane sunt în toi. În ce constă aceste pregătiri? Care este responsabilitatea dvs. și când vă putem urmări deja?

T.: Documentarea este primul lucru pe care îl fac, propriu-zis prin scrierea știrilor. Apoi, mă acomodez cu noul platou de știri, care îmi va deveni „o a doua casă”. În așa mod mă voi simți mai sigură pe sine atunci când voi prezenta în fiecare seară știrile. Lucru care se va întâmpla în curând.

SHOK: Dacă ați faceți o comparație între primii pași în cariera de jurnalistă și revenirea din concediu de maternitate. În care caz emoțiile sunt mai mari și de ce?

T.: Emoțiile nu mă prea caracterizează și mă refer aici la acelea cum ar fi tremuratul picioarelor sau accelerarea bătăilor inimii de îți sare din piept. De cele mai multe ori, cu câteva minute înainte de începerea jurnalului de știri sau în timpul buletinului, intervin situații care creează momente stresante, dar mă străduiesc de fiecare dată să trec peste ele cu calm și siguranță. Am început să prezint știri la 20 de ani și un pic și desigur că atunci nu prea știam ce înseamnă unii termeni de specialitate, de exemplu ce înseamnă inflație, cum se elaborează un proiect de lege sau ce presupune o moțiune de cenzură.Acum vin cu un alt nivel informațional, cu experiență, cu o altă manieră de a prezenta știri. Aș putea spune că, în cazul unei prezentatoare de știri, anii în plus reprezintă un avantaj.

vera (1)

SHOK: Pe lângă timpul petrecut alături de fiul dvs., ce o să vă mai lipsească de pe vremea când erați în concediul de maternitate?

T.: Datorită maternității am cunoscut o nouă dimensiunii a fericirii. Cu bucurii mici, zâmbete sincere, dar care îți umplu sufletul de dragoste. Îmi vor lipsi plimbările lungi în parc și senzația de prezență permanentă a copilului lângă mine.

SHOK: Ce-și propune Vera Terentiev pentru acest an? Dar pe viitor?

T.: Sănătate mie și familiei mele. Viitorul este bogat în de toate, important e să fim capabili fizic și psihologic să-i valorificăm oportunitățile.

Mulțumim!

Natalia MORARU

foto: arhiva personală


FEB 14, 2016 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...