FRESH
Laurette: „Pentru un milion de euro mi-aș înșela soțul!”. Ce spune ...
Horoscopul primăverii 2021: ce te așteaptă, în funcție de zodie, în ...
Va prezenta piesa pentru „Eurovision Song Contest 2021” în Rusia! ...
Katharine McPhee și David Foster au devenit părinți. Actrița i-a dăruit ...

(INTERVIU) Viorica TARLAPAN-ATAMAN: Adevărate mele CĂLĂTORII încă mă așteaptă!

Viorica Tarlapan-Ataman este pasionată de călătorie și este autoarea blogului www.travelblog.md, unde își împărtășește impresiile despre diverse destinații turistice. În cadrul unui interviu acordat pentru SHOK, ea vorbit despre cum îmbină călătoriile cu familia și munca, care sunt investițiile în pasiune, destinațiile preferate, dar și multe alte detalii inedite despre diverse orașe și țări.

SHOK: De unde s-a născut pasiunea pentru călătorii? Când și care a fost prima destinație?

V.T.A.: Pasiunile își au rădăcinile în copilărie. Eram prin clasa 5-a (cred) când într-un caiețel scriam țările și capitalele lumii. Apoi, tot cam pe atunci, am găsit întâmplător la librărie o broșurică cu: țările lumii, capitalele, teritorii, populație…. o adevărată  comoară pentru o librărie din Bălți în anul 1991.  Și când i-am dat cartea profesoarei de geografie a fost un maaaare sacrificiu :).

vio9

SHOK: Călătoriți destul de des. Cum reușiți să îmbinați familia, munca și călătoriile? Cu cine călătoriți de obicei? Familia vă susține?

V.T.A.: Călătorim des. De obicei, în weekend în excursiile prin Moldova mergem cu toții, în rest depinde de situație și buget. Familia mă susține mult și mă încurajează, dar nici eu nu încerc să fac abuz de încrederea lor.

S-au întâmplat cazuri, când am fost plecată de sărbători, când în mod firesc ar fi trebuit să fim cu toții acasă… Acum nu mai fac din astea. Încerc la  maxim să găsesc un echilibru între familie, muncă și  pasiuni. Familia și jobul sunt pe primul plan, pasiunile totuși, rămân pe loc secund (deocamdată).

vio15

SHOK: Este o pasiune costisitoare? Câți bani ați cheltuit până acum?

V.T.A.: Este o pasiune costisitoare, de acord, dar practic  îmi redistribui altfel cheltuielile.

Nu sunt deloc fană a modei, îmi iau strictul necesar pentru fiecare sezon. Aceasta e valabil și pentru  alte “măruntișuri” Probabil în altă viață am fost băiat.  Pentru cărți și călătorii nu-mi va părea rău niciodată, să-mi cheltui salariul. Amintirile din călătorii vor fi cu noi toată viață, iar cărțile vor fi moștenirea noastră pentru copii, poate chiar și pentru nepoți. Poate sună un pic pompos și exagerat, dar cei care mă cunosc știu că așa fac de obicei și așa gândesc.

vio16

SHOK: Cum a apărut ideea fondării blogului specializat în călătorii? Cîte postări aveți publicate? Cât de des scrieți?

V.T.A.: Cu vreo 2 ani în urmă am descoperit două bloguri de travel din România și le citeam constant. E vorba de imperatortravel.ro și razvanpascu.ro.  Ambele bloguri erau sursa mea de motivație și energie, la un moment dat, mi-am zis:  că eu am practic aceleași pasiuni, de ce să nu le scriu și eu pe un blog, și de ce să nu fiu eu sursă de motivație pentru alții. Sper să-mi reușească. Am un blog optimist.

În 11 luni am 160  de postări. Scriu cam câte 3-4 postări pe săptămână. Mă strădui  maxim posibil să fie cu impresii personale. Acesta este specificul blogului meu de călătorii, sunt impresii personale din diverse destinații turistice – mai aproape sau mai departe de casă.

vio14

SHOK: Ce nu știu cititorii de pe blog despre Viorica Tarlapan-Ataman?

V.T.A.: Sunt   “studentă veșnică”. Cu o facultate în România, cu un masterat, cu un doctorat în desfășurare, aș face încă alte 10 facultăți. Când vor crește copiii mei voi fi studentă la Litere. Mă simt un pic neîmplinită din această cauză, ca nu am urmat facultate de Litere atunci când a fost cazul. Pe de altă parte, studiile foarte bune în economie care le-am făcut, mi-au deschis  multe uși.

vio13

 

A doua parte a interviului este una cu întrebări – SHOK, adică scurte, ceea ce ne va permite să aflăm mai multe detalii despre pasiunea Vioricăi Tarlapan-Ataman.

SHOK: Ce tip de transport preferați când vizitați locuri? Sau mersul pe jos?

V.T.A.: În primul rând mersul pe jos, metro-ul, unde este cazul. Orașele care au metrou sunt foarte “comode”.

SHOK: Câte țări ați vizitat?

V.T.A.: 32.

vio11

SHOK: Câte fotografii ați realizat până acum?

V.T.A.: 22 300 – atâtea fotografii am stocate în calculator. Probabil am făcut mult mai multe.

SHOK: S-a întâmplat să obosiți și să ziceți că renunțați la călătorii? Dacă da, când?

V.T.A.: Am călătorit încă foarte, foarte puțin ca să zic că sunt obosită și nici nu cred că voi zice  vreodată. Adevărate mele călătorii încă mă așteaptă. Eu sunt sigură de asta, fiindcă asta îmi doresc.

vio12

SHOK: Ce vă propuneți pentru perioada următoare în plan profesional, personal, dar în cel al călătoriilor?

V.T.A.: Îmi propun sa le îmbin pe toate cât mai armonios posibil,să nu supăr pe nimeni.

SHOK: Cea mai rece destinație?

V.T.A.: Tunisia are o clima mediteraneană, foarte plăcută. Am mers într-o excursie în orașul Douz, în pustiul Sahara și noaptea s-a lăsat un frig îngrozitor. Dacă e să vorbesc de frig, atunci îmi aduc aminte, anume de acel moment.

vio11

SHOK: Cea mai călduroasă?

V.T.A.: Ierusalim – în luna august e foarte sufocant.

SHOK: Cea mai delicioasă?

V.T.A.: Acest titlu i-l ofer Turciei. Îmi plac mult baclavalele.

SHOK: Cea mai memorabilă?

V.T.A.: Orașul antic Petra din Iordania. Unul din cele mai cunoscute situri arheologice din lume.

vio10

SHOK: Cea mai ieftină?

V.T.A.: Eu ador România, este  un adevărat paradis turistic, cultural și istoric.  Și toate astea sunt relativ aproape și destul de accesibile.

SHOK: Cea mai stranie?

V.T.A.: Varosha, o staţiune turistică foarte cunoscută pe vremuri, din oraşul Famagusta din Cipru de Nord. Brigitte Bardot, Elizabeth Taylor veneau destul de des în Varosha. În 1974 Turcia a invadat Ciprul, deja de 40 de ani nu mai trăieşte nimeni acolo, este  o staţiune fantomă împrejmuită de garduri şi păzită de militari, într-un peisaj postapocaliptic. Deşi plajele sunt considerate unele dintre cele mai frumoase din lume.

vio

SHOK: Cea mai lungă?

V.T.A.: 10 zile.

SHOK: Cea care v-a impresionat?

V.T.A.: M-a impresionat foarte mult Canionul Tara și Muntenegru, drumul  săpat în munți la peste 800 de metri înălțime este destul de periculos. Au fost momente când chiar mi-a fost frică.

vio7

SHOK: Cea mai scurtă?

V.T.A.: Am stat doar câteva ore în Bratislava și acum îmi pare rău ca nu am văzut multe obiective turistice.

SHOK: Unde nu ați mai merge niciodată?

V.T.A.: Nu există așa loc.

vio6

 

SHOK: Unde ați merge  ori de câte ori ați avea ocazia?

V.T.A.: Italia și România.

SHOK: Ce nu ați vizitat?

V.T.A.: Îmi pare rău, că am ajuns până la Piramida lui Kheops, dar  nu am intrat în interior. Erau cozi imense și nu ne încadram în timp. Plus că, în fiecare zi se permite doar un număr limitat de turiști, din lipsa aerului din piramidă.

vio5

SHOK: Ce preconizați să vizitați anul acesta?

V.T.A.: Grecia, Polonia, Malta, Maroc, Iran sunt în plan, dar nu am făcut încă rezervări, doar planuri. 
Fetița mea de 2 anișori urmează să meargă la grădiniță și voi fi mai mult alături de ea până se adaptează. Timpul meu liber depinde de cum ne organizăm în familie.

SHOK: Mare sau munte? De ce?

V.T.A.: Marea cu siguranță – Marea! Iubesc foarte mult spațiile deschise.

vio4

 

SHOK: Cum e revenirea acasă după o călătorie îndelungată?

V.T.A.: Acasă e cel mai bine.

SHOK: Cea mai recentă destinație vizitată?

V.T.A.: Cea mai recentă călătorie a fost în Romania.

vio2

SHOK: Următoarea destinație? De ce?

V.T.A.: Polonia. Vreau să vizitez Cracovia, deja mă gândesc de foarte mult timp la această destinație. Orașele medievale sunt în topul preferințelor mele, indiferent în ce țară europeană se află.

SHOK: Mulțumim și multe călătorii frumoase!

SHOK.md
Foto: arhivă personală

vio1


APR 13, 2014 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...