FRESH
Aşa l-a cucerit Melania pe Donald Trump? Fotografii nud cu Prima Doamnă ...
Noua iubită a lui Brad Pitt, Nicole Poturalski, mesaj pentru Angelina ...
Melania Trump are statuie de bronz în orașul natal din Slovenia
5 REGULI pentru o vacanță COMODĂ CU PRIETENII! Vezi ce secrete dezvăluie ...

INTERVIU//Ion MARDARE: În următorii 3 ani mă văd înapoi în Portugalia, țara care mi-a cucerit inima

Ion Mardare este un tânăr antreprenor stabilit cu traiul în Canada, iar, anterior, a locuit în Portugalia. În cadrul unui interviu pentru SHOK.md, el a vorbit despre activitățile sale, oportunitățile care i s-au ivit de-a lungul timpului, realizări, dar și planuri.

SHOK: Ion, când și de ce ai plecat în Moldova, dar și cum a fost calea ta spre Canada, acolo unde ești stabilit la moment?

Ion Mardare: Am plecat din Moldova în iulie 2003 și am mers în Portugalia, acolo unde erau părinții – stabiliți deja de vreo 4 ani. Eu și fratele mai mic am trăit 4 ani cu bunicii. În 2003 au decis să ne ia și pe noi, am mers la studii acolo, iar calea mea spre Canada a pornit 10 ani mai târziu, în 2013.  În 2012 simțeam că îmi doream să merg undeva mai departe, să străbat hotare și orizonturi noi și atunci a apărut o oportunitate să merg în Elveția cu un cunoscut, care deja trăise acolo și care urma să mă ajute să mă aranjez în Elveția. Însă nu a fost așa cum am planificat. Am trecut prin niște experiențe foarte proaste acolo – mi s-au furat lucruri scumpe: Macbook-ul, camera de fotografiat, chitara… Nu înțelegeam ce se întâmplă, le-au furat din mașina acestui cunoscut și scuza lui a fost că a uitat să încuie mașina. În fine, am căutat de lucru, dar cu franceza eram zero. M-am apucat și am învățat zi și noapte toate paginile din dicționar. Mergeam la o școală care dădea curs de franceză pe gratis pentru cei care erau imigranți. În 4 luni am învățat franceza – nivel basic, înțelegeam ce vorbeau oamenii și puteam să mă exprim puțin, toți erau surprinși cât de repede am învățat. De sărbători am mers înapoi în Portugalia, iar acolo a apărut șansa de a merge în Canada, niște prieteni de familie m-au chemat să mă ajute cu actele și să am un loc de muncă. Și iată așa din 2014 sunt în Canada.

ion3

SHOK: Până a ajunge în Canada, ai locuit o perioadă în Portugalia. Cum a fost viața ta acolo, ce activități ai avut și de ai decis, totuși, să pleci la un moment dat?

I.M.: Am locuit 11 ani în Portugalia, mi-a plăcut foarte mult, mai ales primii ani eram foarte entuziasmat că eram într-o țară tropicală, deja nu mai știam ce e frigul și zăpada, din aprilie deja mergeam la plajă. Aveam diferite activități sportive: surfing, baseball, fotbal, volei și altele. Am avut și activități în domeniul muzicii, pentru că de mic am mers la școala muzicală în Moldova, unde am învățat pian, solfegiu și corul. Când am ajuns în Portugalia, mama m-a întrebat pe mine și frate dacă vrem să învățăm chitară cu un profesor bun. Și cu entuziasm am învățat. Din primul an am și cântat în diverse tabere, chiar în orchestră și la biserica, unde mergeam cu familia, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea.

Am decis să plec deoarece simțeam că era momentul să progresez, eram curios cum este viața și ce oportunități sunt în America de Nord. Așa că am profitat de oportunitate. Și când am făcut acest pas, prin prisma experiențelor trecute, m-am maturizat mult, am devenit mai înțelept și cu o minte mai deschisă. Eram prima dată așa departe de familie, și am devenit total independent. Am trecut și prin experiența de a fi șomer, deoarece compania unde lucram a dat faliment și cum nu aveam viză nu mă puteam angaja în altă companie, pentru că nu era legal. Și s-a întâmplat în prima iarnă, a fost foarte greu, nu știam de unde voi avea bani de trai, dar Dumnezeu mi-a dat în cale persoane care m-au ajutat.

ion5

SHOK: În prezent activezi în CryptoCurrency. Ce anume presupune acest domeniu și care sunt activitățile tale, investițiile tale?

I.M.: De CryptoCurrency – Bitcoin am aflat iarna în 2016-2017, când am avut o întâlnire de afaceri în Chișinău, astfel am aflat de moneda digitală care crește continuu – Bitcoin. Ulterior, în Canada am cercetat mai mult domeniul. Am descoperit că e un ban digital, revoluționar, spre asta merge lumea. În aprilie 2017 am decis și am cumpărat 1 bitcoin, care m-a constat 1600$ Canadieni, iar acum, în noiembrie 2017, valoarea 1 bitcoin a ajuns la 9000$ CAD. Mi-am cumpărat și două cărți despre bitcoin și blockchain, și am studiat un pic mai profund istoria lui Bitcoin si Crypto Moneda. Cărțile au titlul ‘’The Age of CryptoCurrency’’ de Paul Vigna and Michael J. Casey. A doua carte are titlul ‘’Blockchain Revolution’’ de Don Tapscott and Alex Tapscott, despre bitcoin. Apoi, am început să fac unele investiții am cunoscut antreprenori de mare succes. Cu unul dintre ei a fost întâmplător – am făcut cunoștință în localul unde este bancomat de Bitcoin. M-am cunoscut cu Andrew Johns (www.andrewjohns.ca), el este miliardar si top financial advisor în Canada, deține o mare rețea de hotele, și la fel are rețea de ATM în bitcoin în toată Canada si alte tari ca China, Republica Ceha, Franta. El a fost impresionat de istoria mea cum am început, cum am ajuns in Canada, ca am muncit, și cum am reușit în afaceri. Suntem în relații bune și facem parteneriat, are încredere în mine.

Deci, sunt diferite metode să investești în CryptoCurrency – Bitcoin, Ethereum si multe alte monede crypto: să-l cumperi și să-l păstrezi, să îl investești în platforme de trading și să primești procente, să îl investești singur în asemenea platforme și altele. Eu am investiții în două mari platforme, care există de 8 ani +. La fel, ajut pe alții care sunt interesați să creeze pasiv.

ion2

SHOK: Pe de altă parte, ai făcut studii și în domeniul investițiilor imobiliare. De ce ai optat pentru acest domeniu și cum reușești să îl îmbini cu cel de CryptoCurrency?

I.M.: Când am început să investesc în autodezvoltare, o carte – „Tată bogat, tată sărac”, mi-a schimbat total percepția și conceptul despre bani și viață, și astfel am decis să studiez și acest domeniu. Am văzut un anunț de webinar pe Facebook și am decis să o contactez pe acea antreprenoare. Am fost 3 zile și am învățat foarte mult, au fost mulți vorbitori și am cunoscut antreprenori din domeniul imobiliar. Este un domeniu foarte interesant, și am învățat cum să investim fără bani sau cu bani puțini.

Cum sunt o persoană ambițioasă și luptătoare, reușesc să le îmbin ușor, este totul în acțiune maximă. Ambele domenii mă pasionează și mă captivează, și cel mai mult posibilitatea pe care mi-o oferă, și faptul că pot să ajut pe alții.

ion14

SHOK: Știu că ești pasionat de fotografie și o perioadă de timp ai activat în domeniul fotografiei de modă. De unde vine această pasiune și de ce ai renunțat la ea?

I.M.: Această pasiune își are originea în anul 2010, când mi s-a propus să particip la concursul internațional „Mister Face Universe 2010”. Un fotograf portughez, care promova candidații de la Miss și Mister, m-a văzut în niște poze la o tabără de vară și a zis că arăt bine și mi-a propus să facem o ședință foto, iar dacă iese bine – aș putea reprezenta Moldova în concurs. Am fost surprins, nu știam ce să fac, m-am gândit mult atunci, pentru că inițial nu îmi doream acest lucru – niciodată nu m-am gândit să activez în acest domeniu, însă el m-a încurajat să accept această oportunitate unică, ce urma să îmi deschidă alte uși. Am acceptat, din 93 de participanți – reprezentanți ai 93 de țări, am obținut, fără să mă aștept, locul 3. Am ieșit în Vip Magazine eu și primele două locuri, iar apoi am fost invitat în cadrul agenției Next Models Lisbon și am fost câțiva ani cu ei. Și am realizat că am pasiunea să fotografiez – natura, peisaje. Într-o zi am realizat o sesiune foto pentru prieteni, rezultatele au fost surprinzătoare. Toți m-au încurajat să nu mă opresc și să merg în domeniul fotografiei. Am început încetișor până am ajuns la ședințe foto cu producător, make-up artist… Făceam editoriale, colaboram cu reviste naționale și internaționale. La fel, am fotografiat și show-uri de modă – Lisbon Fashion Week și Portugal Fashion.

Fotografia o vedeam ca pe o pasiune, nu ca o profesie pe toată viața, pentru că nu vreau să mă limitez. Vreau să fiu liber financiar, să am timp de cei dragi, să particip la cauze nobile, să aduc valoare în viața oamenilor. Dacă nu ieși la muncă, nu ai venit – și acest concept nu îmi place. De aceea, am decis să mă dezvolt în alte domenii. Fotografia este pentru timpul meu liber, drept pasiune.

ion16

SHOK: Ce alte hobby-uri și activități ai, prin intermediul cărora investești în propria ta persoană?

I.M.: Fac sport, merg de cel puțin 3 ori pe săptămână la sală. Mă ocup de muzică, când am timp, la pian și chitară cânt. Îmi place să călătoresc, măcar de 2 ori pe an. Anul acesta am avut 7 săptămâni de vacanță în Europa: Moldova, Germania, Luxembourg, Portugalia și Spania. Da, îmi place să investesc în mine. „Cea mai bună investiție este cea pe care poți să o faci pentru tine însuți” Warren Buffet. Investesc în cărți, anul acesta am citit 35 de cărți. Puțin. Se zice că oamenii de succes citesc în medie cel puțin 65 de cărți pe an, scopul meu pentru anul viitor e 65 de cărți, cel puțin. Urmăresc mereu cursuri, seminare, mentori, autori de succes: Tony Robbins, Brian Tracy, Mark Cuban, Gary Vee, Grant Cardone, Robert Kyiosaki, Bill Gates, Warren Buffet, Richard Branson, Tai Lopez și alții.

ion4

SHOK: Ai un stil vestimentar care nu trece neobservat. Ce îți place să porți de obicei și care sunt piesele de bază din garderoba ta?

I.M.: Cel mai mult îmi plac stilurile casual, clasic, sport. Depinde de ocazie. De mic îmi plăcea să mă îmbrac stilat și în haine de calitate. Mama mereu îmi zicea: tu după ce haine porți, va trebui să fii milionar. Se pare că, trebuie să îi urmez sfatul 🙂 În garderoba mea sunt multe cămăși, pe care le port cu blugi sau pantaloni casual sau chiar clasici. De asemenea, sacouri, cravate, maiouri, dar mereu mă străduiesc să cumpăr ceva rar și deosebit. Aici, în Canada, mi s-a întâmplat de multe ori să merg prin centre comerciale și să fiu lăudat pentru ținutele mele și stil.

ion19

SHOK: În general, cum arată viața ta în Canada? Care sunt cele mai mari diferențe între Moldova și Canada și cât e de greu să te afirmi într-o altă țară?

I.M.: E mereu cu activități. Aici, în orașul unde locuiesc, nu voi sta mult, din cauza temperaturilor joase, iarna e foarte frig, cu toate că – orașul e bogat în resurse naturale și puternic economic, dar eu vreau să merg undeva mai la cald. La primăvară am decis să mă mut în Toronto, Ontario. E mai cald, e un oraș mai mare, cu mai multe activități. Voi fi și mai aproape de rudele din Montreal și Chicago, la fel e mai aproape să zbor și în Europa. Cele mai mari diferențe, cu siguranță, sunt economia, condițiile, stabilitatea familiilor de aici. Dar sunt și diferențe, la care Moldova câștigă – mâncarea, fetele sunt mai frumoase. În Canada, etica și educația sunt deosebite, Moldova încă are nevoie de mulți ani să atingă acest nivel. Integritatea e foarte apreciată aici.

SHOK: Îți lipsește ceva anume din Moldova, admiți o revenire în viitorul apropiat?

I.M.: Îmi lipsește cultura, mâncarea, muzica, mereu îmi e dor de țara natală și în fiecare an revin ca să îmi potolesc dorul. Nu mă văd să revin definitiv în Moldova în viitorul apropiat, dar am decis să revin în Portugalia.

ion20

SHOK: Care sunt planurile lui Ion Mardare pentru următorii 3-5 ani?

I.M.: Îmi doresc să cresc afacerea tot mai mult, la fel – vreau să devin autor, să scriu cărți, să fiu speaker, mentor, Business consultant, investitor și filantrop. În următorii 3 ani mă văd înapoi în Portugalia, este țara care fără nici o îndoială mi-a cucerit inima. Mereu când mă întorc acolo, simt o fericire inexplicabilă, mereu îmi dă emoții, am trăit acolo mulți ani, am crescut și m-am înrădăcinat, deja cultura acestei țări mi-a intrat în sânge, ceea ce în Canada nu cred că se va întâmpla vreodată.

În Portugalia caut la fel să investesc în imobiliare și chiar să lansez o afacere în domeniul dat. Ce ține de turism, de asemenea, am planuri. Am avut ocazia să lucrez în turism în 2013, la Lisabona, Barcelona și Paris. Am furat și de acolo multe idei. Portugalia e o țară perfectă pentru turism și chiar pentru trai. Important e să ai idei de antreprenoriat și să dezvolți o afacere. Visul meu este și mereu a fost să trăiesc lângă plajă, să mă trezesc dimineața, să alerg pe malul oceanului, să mă scald, să fac surfing. Vreau să-mi construiesc o familie și să o fac fericită.

Cristina GUREZ

foto: arhivă personală


NOI 12, 2017 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...