[ X ]
[ X ]
[ X ]
FRESH
Ryan Reynolds şi Blake Lively, aspru criticaţi pentru nunta lor. "Mereu ...
Actori de la Hollywood care au iubite de vârsta fiicelor! Vezi care ...
Ce sacrificii au făcut 7 actori celebri de la Hollywood pentru unele ...
RĂSCOLIND PRIN AMINTIRI! Anatol Durbală: „Era cinste, omenie...”

INTERVIU//Svetlana TATARU: „Armwrestlingul nu este așa ușor precum ar părea, e o muncă colosală în spate”

Svetlana Tataru este o jurnalistă din Moldova, însă, de ceva vreme, a devenit cunoscută ca prima femeie-arbitră de armwrestling din Moldova. Pentru SHOK.md, ea a vorbit despre pasiunea pentru armwrestling, premii, experienţa trăită, dar şi ce planuri de viitor are în acest domeniu.

SHOK.md : De cînd a apărut pasiunea pentru armwrestling?

S.T: Pasiunea pentru armwrestling a apărut acum un an, după ce am realizat un interviu cu neurologul Alexandru Grumeza. El e printre veteranii acestui sport în Moldova. Am mers la un antrenament, apoi al doilea… apoi al treilea… au urmat vreo 2 luni de antrenamente intensive, câte 3 pe săptămână. Și apoi o pauză lungă, cam de jumătate de an. A coincis exact cu vacanța de vară și apoi a urmat o perioadă indecisă dacă să mai continui sau nu acest sport.

Și am revenit la masă de armwrestling la început de an, în ianuarie. Deși în toată această perioadă am fost alături de Federația Sportivă Națională de Armwrestling din Moldova. Am reușit să mă implic în organizarea câtorva evenimente, dar și alte activități, așa mai din interior, lucru ce îmi făcea o plăcere deosebită, și în care am încercat să mă implic trup și suflet, încât colegii de birou deja îmi tot reproșau că ei s-au săturat să audă la telefon doar „Bună ziua. Sunt Svetlana, de la Federația Sportivă Națională de Armwrestling din Moldova”. ?

tataru1

SHOK.md: Cum ai devenit prima femeie arbitră de armwrestling?

S.T: Acest lucru îl datorez d-lui Mihail Grumeza, care îmi mai este și antrenor. El a fost cel care a zis ca să încerc și această parte a armwrestlingului. Și la insistența lui am mers în România, la cea de-a 11-a ediție a Campionatului Național de Skandeberg. Acolo, datorită încrederii oferite de către organizatori, mi s-a permis să ies și la masă. Cel mai ciudat că nu aveam emoții. Straniu pentru mine. Pentru că sunt jurnalistă, dar care urăște camerele de luat vederi. Eram unica femeie-arbitru în acel campionat. Și la final mi s-a oferit și primul grad. Așa am ajuns prima arbitră de armwrestling din Republica Moldova.

A urmat un campionat organizat la o tabără de vară, unde la fel mi-am mai consolidat cunoștințele. A urmat și un campionat pentru amatori organizat de către o sală de Fitness din Chișinău. A mai fost un armfight organizat de către Impact TV, care are minunata tradiție ca în fiecare weekend să organizeze LIVE niște lupte la masă. Deja zic și de Campionatul Național Armwrestling din Republica Moldova, ediția a II-a. Unde am obținut multe cunoștințe noi, dar și alte 3 colege care au reușit să treacă cu brio seminarul de arbitraj din Moldova.

tataru3

SHOK.md: Care a fost experienţa cea mai mare, de până acum, în domeniu?

S.T: Cea mai mare experiență, de până acum, am obținut-o în România, la cea de-a 12-a ediție a Campionatului Național de Skanderberg.  Pe lângă faptul că am avut marea onoare să îl cunosc pe David Shead, Head Referee of European Armwrestling Federation, să zicem că un fel de arbitrul-arbitrilor din Europa, am avut și surpriza plăcută să mi se ofere titlul de cel mai bun arbitru al Campionatului, trofeul ce se oferă în cinstea lui Victor Barbu, unul dintre primii arbitri cu grad de master din România. Titlu care sincer, m-a lăsat nu surprinsă, dar, cred că mai surprinsă decât poate însemna acest termen. Vreau să mulțumesc enorm dlui Mircea Simionescu-Simicel, secretarul Federației Mondiale de Armwrestling pentru invitația la acest Campionat, dar și președintelui Federației Sportive Naționale de Armwrestling din Moldova, Marcel Darie, pentru că a făcut posibilă această deplasare care a însemnat o experiență unică pentru Comitetul de Arbitri ai FSNAM.

tataru4

SHOK.md: Câte premii aţi obţinut până acum?

S.T: Ca arbitru nu știu dacă pot fi numărate premiile, ele se oferă la final de campionate prin gradele oferite și atunci aici aș menționa: Gradul 1 Național (România. 2017). Gradul 2 Național (Moldova 2018) și Cel mai bun arbitru- Trofeul „Victor Barbu” (România, 2018). Dacă e să vorbesc și de partea perpendiculară a arbitrajului, cea în calitate de participant: atunci a fost locul 3 Open Stânga, la Campionatul de Amatori Big Sport Gym (noiembrie 2017), și déjà dublă campioană națională al categoriei -60 kg (Moldova, martie 2018), Locul II open stânga la Campionatul Național din Moldova (martie 2018) și locul II Open Internațional Dreapta în campionatul Național de Skandeberg din România (martie 2018).

SHOK.md: Ce planuri aveţi pe viitor în acest domeniu?

S.T: Ca arbitră, urmează europenele. Am primit invitația oficială din partea dlui David Shead, cel care va coordona întreg arbitrajul pe durata campionatului, ca să merg, lucru extrem de important pentru Republica Moldova, întrucât accesul  arbitrilor, începând cu acest an, va fi limitat. Nu știu, cred eu, că este o realizare mare și o responsabilitate enormă, cel puțin pentru mine și trebuie să încerc să nu dezamăgesc, în primul rând pe dl Mihai Grumeza, care a insistat și a zis că trebuie  și că eu pot să fac asta.

Ca sportivă, am de muncit mult ca să ajung pe podium. Sunt prea „tânără” în acest sport. Antrenorul meu zice că doar dacă voi dormi în sală în această vară, pot avea ceva șanse în toamnă, la mondiale. Și aici chiar sunt de acord cu el! Armwrestlingul nu este așa ușor precum ar părea, că doar trebuie să te pui la masă și să tragi! E o muncă colosală în spate, și cel mai important, e o muncă de echipă!

Cristina TOMAC


APR 21, 2018 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...