FRESH
Aşa l-a cucerit Melania pe Donald Trump? Fotografii nud cu Prima Doamnă ...
Noua iubită a lui Brad Pitt, Nicole Poturalski, mesaj pentru Angelina ...
Melania Trump are statuie de bronz în orașul natal din Slovenia
5 REGULI pentru o vacanță COMODĂ CU PRIETENII! Vezi ce secrete dezvăluie ...

(INTERVIU) Violeta GAȘIȚOI, despre mutarea în SUA: „Atunci când familia e alături, orice schimbare e frumoasă”

Acum câteva luni, împreună cu soțul și fiicele sale, avocata Violeta Gașițoi și-a făcut bagajul și s-a mutat cu traiul în |Statele Unite ale Americii. În cadrul unui interviu pentru SHOK.md, ea a acceptat să ne povestească despre viața de acolo, avantaje și dezavantaje ale noii vieți, activități, dorul de Moldova, dar și despre planuri.

SHOK: Acum câteva luni v-ați mutat în Statele Unite. Ce anume v-a determinat să faceți acest pas și cât au durat pregătirile?

V.G.: Nici nu pot să spun că am fost pregătită să fac acest pas.  Pur și simplu, în una din zile soțul a spus că avem șansa să plecăm cu el în SUA, ni se deschide o nouă ușă să încercăm altceva, să învățăm ceva nou, să vedem cum se muncește, cum se învață într-o societate democratică. La început am refuzat să plec, deoarece nu-mi imaginam cum să las totul și să plec, totuși, soțul și copii m-au convins și cam într-o lună eram cu valizele gata :). Acest pas l-am făcut ca să fiu alături de familie, copiilor  să le dau un viitor mai bun și mai frumos, o posibilitate de a vedea ceva nou și eu, la rândul meu, să văd și să învăț ceva nou, probabil așa trebuia să fie. Familia m-a convins că e bine să luăm o pauză. Așa și am ajuns în SUA.

SHOK: În ce stat/oraș locuiți acum? Cum ați ales noua „acasă” și de ce anume acest oraș?

V.G.: La început 3 luni am stat în New York, acolo soțul a avut un proiect pe care l-a finisat, după aceasta ne-am mutat în California, din mai multe motive, aici am fost acceptați la studii și mai avem niște planuri pe care urmează să le realizăm, după – o să le vociferăm 🙂

vio-5

SHOK: Ați reușit deja să vă adaptați noului mod de viață? Ce activități aveți Dvs. și membrii familiei Dvs. acolo? Prin ce sunt acestea diferite de cele din Moldova?

V.G.: Da, deja ne-am adaptat. În California a fost mult mai ușor să ne adaptăm, deoarece în comparație cu New York, e mai liniștit, mai curat și, după mine, mult mai frumos, rata infracționalității la fel mi se pare mai mică decât în NY. La fel după cum am spus, mai avem și niște proiecte la care lucrăm, sunt în același domeniu – apărarea drepturilor omului. Tare îmi doresc să aduc acasă idei noi de implementare a mecanismelor de apărarea victimelor violenței în familie, victimelor abuzului sexual și, nu în ultimul rând, mecanismul de apărare a copiilor. În SUA, spre exemplu, nu am văzut nici un copil să cerșească, nu vezi nici copii minori până la 12 ani să umble singuri, conform legii părinții nu au voie să-și lase singuri copii până la 12 ani, aceștia trebuie să fie mereu însoțiți de maturi, dădacă ori alte persoane împuternicite, copii sunt mereu ocupați în diverse activități și ei nu au timp să umble pe străzi, aceștia sunt mult mai protejați ca în Moldova.

Activitatea mea de aici la moment e diferită doar prin faptul că aici nu merg în instanța de judecată, aici, la moment, dacă vorbim de mine mai mult învăț, am timp să călătoresc cu familia, am timp să văd locuri frumoase și am timp să le acord mai mult timp copiilor, la fel – avem timp să le realizăm niște visuri, să-i susținem în ceea ce fac. Într-un cuvânt ne bucurăm de viață 🙂

vio-4

SHOK: În general, cum s-a schimbat viața Dvs., cum e viața în America? Cum apreciați condițiile de trai, legislația, posibilitățile, transportul, prețurile, etc.?

V.G.: Știți, pentru mine, atunci când familia e alături, orice schimbare e frumoasă. America e frumoasă doar că are și avantaje, și dezavantaje. Simplitatea oamenilor te face să te simți liber. Condițiile de trai indiscutabil sunt mai bune decât în Moldova pentru cei ce muncesc, pentru cei ce nu vor să muncească – statul le acordă suport astfel că ei nu mor de foame și au unde locui, dar nu mai mult. Pe când în Moldova am să compar cu bătrânii noștri  care au muncit toată viața și au o pensie de 500 lei pe când căldura e 1600, deja nu mai vorbesc cum să mai trăiască acești bătrâni?

Să compar sistemul medical din MD și SUA?  Noi în Moldova avem medici foarte buni, indiscutabil, medici care nu sunt apreciați, totuși, ei sunt atât de puțini, iar condițiile din spitale rămân a fi deplorabile, bătrânii sunt lăsați să moară acasă că sunt deja bătrâni și la spital nu îi ia nimeni, un fapt atât de regretabil. În SUA bătrânii și la 90 și la 100 de ani sunt internați și li se acordă ajutor medical până la ultima răsuflare.

Despre legislație – aceasta e aproape ca în toată lumea, doar că juriștii reprezintă un scut real și juridic împotriva corupției și abuzurilor puterii. Presa este liberă și joacă rolul unui observator neutru și permanent asupra puterii și tuturor treburilor publice.  Dacă o lege nu funcționează, ea este anulată. În Moldova, cu regret, juriștii de valoare nu sunt apreciați, deși avem suficienți juriști de valoare, dar care, mă tem că, la un moment dat o să deschidă alte uși, dacă nu se va schimba nimic în țară.

vio-1

Cât despre posibilități – este adevărat că SUA e țara posibilităților, deoarece autoritățile nu te împiedică să deschizi o afacere, să te dezvolți, ci – dimpotrivă, au un sistem bine pus la punct care să favorizeze antreprenorii mici și mari. Pentru copii la fel sunt multe posibilități dar vreau să vă spun să nu credeți că aceste posibilități le au cei care nu fac nimic, nu, poți să te dezvolți în orice domeniu, dar trebui să înveți și să muncești pentru aceasta, iar moldovenii sunt oameni muncitori, sunt perfecționiști, motiv pentru care în SUA își pot crea un trai decent în scurt timp. Am cunoscut mulți moldoveni, români, ruși, ucraineni, azeri, care au propriile afaceri și trăiesc foarte bine aici, doar că au parcurs un drum până au ajuns la performanțe, au învățat și au muncit. Pe când în propria lor țară, au încercat să aibă propriile afaceri, dar nu s-au putut dezvolta. Corupția care mai există în fostele țări sovietice nu le permite oamenilor să aibă un trai decent.

Cât privește transportul – acesta e bine dezvoltat în NY, iar în California majoritatea sunt cu propriul transport, deși sunt autobuze, costul 2,75 dolari într-o direcție, ori poți procura un abonament nelimitat care va costa vreo 100 dolari.  Pentru Moldova desigur ar părea scump, însă pentru SUA 2,75 dolari e ca pentru Moldova 2,75 lei, totuși, în transportul public din SUA e o plăcere să circuli, e curat, aer condiționat, liber…

Dar dacă ai propria mașină, să zicem o mașină econom, cum mi-am luat eu, atunci cu 16-20 dolari îmi alimentez mașina și prin oraș îmi ajunge cam 20-25 zile. În concluzie, este mai econom decât transportul public :).

SHOK: Ce vă place cel mai mult în SUA, dar ce vă displace?

V.G.: Îmi place sistemul de învățământ, la fel îmi place cum se aplică legea și cum activează sistemul judecătoresc, cum sunt protejate femeile și oamenii per general, îmi place transparența lor, în SUA liber poți să accesezi on-line adresa unde tu locuiești și să vezi dacă pe această adresă în apropiere locuiesc persoane cu antecedente penale, pentru ce fapt au fost condamnați, le vezi și poza acestor persoane, la fel liber poți accesa și vedea fiecare sector care este rata infracționalității și în ce domeniu se comit cel mai des infracțiuni în acel oraș, sector, etc.. După mine, cu o astfel de informație, eu mă pot proteja, pot să-mi protejez și copiii, pot să aleg unde vreau să trăiesc și în ce sector, desigur voi alege unul mai liniștit…

Nu se permite să procuri alcool până la 21 de ani, nu se permite să consumi alcool în locuri publice, nici măcar bere. Dacă ai procurat alcool și ești cu mașina, ești obligat sticla să o pui în portbagaj să nu să se vadă, nu se fumează în locuri publice, în localuri. Cel puțin eu, foarte rar am văzut ca în loc public cineva să fumeze..

Despre ce nu-mi place, nu știu ce să vă spun, la moment parcă nu am nimic a spune la această întrebare 🙂

SHOK: Acum la câteva luni de la plecare din Moldova…vă este dor? Când reveniți, planificați o revenire în viitorul apropiat?

V.G.: Da, mi-i dor, indiscutabil că mi-i dor, cel mai mare dor din ziua de când am plecat a fost de părinți, de cei apropiați, de serviciu. Mi-i dor și de Moldova desigur, Moldova e foarte frumoasă și dacă am avea o conducere bună am putea face un colțișor de rai, dacă nu am avea corupție și nu s-ar mai fura atâta, dacă s-ar investi în agricultură, drumuri, studii, medicină  am ridica nivelul de trai, dacă am avea o justiție curată, judecători integri… Dar când oare vom putea realiza toate acestea? Desigur că planific să revin, dar când încă nu pot spune exact, poate la anul viitor…

vio-2

SHOK: În opinia Dvs., ce ar fi bine să preluăm în Moldova din experiența SUA?

V.G.: Aș prelua multe, foarte multe. În primul rând, sistemul de justiție. Dacă am avea justiție, am avea de toate, eu mereu am pledat pentru o justiție independentă și imparțială, atunci dispare corupția, dispar deciziile la comandă, corupția la nivel de stat la fel va dispărea, deoarece funcționarii vor ști dacă au comis o infracțiune ei vor fi sancționați, vom atrage investiții. Pentru acte de Corupție și infracțiuni grave aș introduce o modificare în lege preluată din SUA, acestea nu trebuie să aibă termen de prescripție, măcar și peste 20, 50-70 de ani dacă se descoperă că ai comis această infracțiune – în SUA vei fi condamnat, așa ar fi bine și în Moldova să fie. În SUA nu există termen de prescripție pentru infracțiunile grave și nimeni nu se uită că ești tu fiică de ex-președinte al țării, prim- ministru, ești pop-star, etc.. Dacă ai comis o infracțiune, cu certitudine, vei fi condamnat, iar aceasta are efectul de prevenire pe viitor în comiterea infracțiunilor.

Aș prelua și din sistemul de învățământ multe lucruri bune. În primul rând, atitudinea profesor-copil, simplitatea profesorilor, care îi atrage pe copii să vină la școală, anume faptul că profesorii se comportă cu copiii de la egal – la egal,  la fel copiilor nu li se dau atâtea teme pentru acasă, iar sâmbăta și duminica ei trebuie să se odihnească. După mine, e un sistem bun, iar copiilor le place școala, ei sunt implicați în multe activități școlare și extrașcolare…

nunta2

SHOK: Recent ați fost nași de cununie în SUA. Cine sunt finii, îi cunoșteați anterior? Cum sunt nunțile acolo?

V.G.: Ah, da, Natalia și Kiran, pe Natalia o cunosc de mai mulți ani, încă din Moldova, deseori mergeam la emisiunile ei. Pe Kiran l-am cunoscut în SUA și dacă sincer noi am fost plăcut surprinși de cererea lor. Și am acceptat din mai multe motive, i-am îndrăgit din prima, pe ambii inclusiv și pe părinții Nataliei, părinții lui Kiran încă nu îi cunoaștem, dar urmează. În SUA nunțile nu sunt ca în Moldova – un alt motiv de ce am acceptat, or, aici oamenii sunt simpli și nu este un obicei de a strânge bani, de a pune pe mese daruri scumpe, de a spune în microfon fiecare ce sume de bani și ce cadouri faci mirilor, nu veți vedea tradiții cu plicul pe care se scrie numele invitatului… În SUA contează prezența, în Moldova contează banul, iată una din diferențele enorme de ce nunțile aici mi-au plăcut mai mult.

Despre nunta Nataliei și a lui Kiran, pot să vă spun că a fost o nunta extraordinara, romantică. Toată familia noastră a primit o mare plăcere să le fie alături în această zi importantă.

nunta1

SHOK: Ce planuri are Violeta Gașițoi pentru anul 2017, dar pentru următorii 5 ani?

V.G.: Bună întrebare, niciodată nu am făcut planuri pe termen lung, dar pe termen scurt – desigur, vreau să finalizez studiile, să reușesc ce mi-am propus și deja să văd în 2017 unde se stabilește fiica mea mai mare, acum finalizează clasa 12-a, respectiv în 2017 va merge la facultate… Ulterior, aș vrea să văd cu ce aș putea să ajut țara mea și dacă aceasta mai are nevoie de noi 🙂 de cunoștințele noastre. Mai avem niște planuri, dar acestea, după cum am spus mai sus, nu le vociferăm, mai bine le realizăm, după care o să le vociferăm.

Cristina GUREZ

Foto: arhivă personală


OCT 29, 2016 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...