Investigație Anticorupție: Cum și-a salvat Filat mai multe averi de la confiscare, inclusiv vila din Elveția

 Investigație Anticorupție: Cum și-a salvat Filat mai multe averi de la confiscare, inclusiv vila din Elveția
22Shares

Fostul prim-ministru Vlad Filat locuieşte într-un imobil luxos dintr-un cartier select al Capitalei şi se plimbă cu maşini scumpe, având șofer personal, după eliberarea condiţionată din penitenciar. Cu toate că sentinţa de condamnare prevedea şi confiscarea averii, inclusiv şi a imobilelor pe care fusese aplicat sechestru, fostul şef de guvern a reuşit, prin diferite scheme, organizate şi dirijate de el chiar în perioada în care era încarcerat, să-şi păstreze cea mai mare parte din bunurile sale, srie anticorupție.md.

După eliberarea din penitenciar, Vlad Filat şi avocata sa, Cristina Bancu, au fost surprinşi de mai multe ori la casa din strada Ciocârliei, aflată în una din cele mai scumpe zone rezidenţiale din Chişinău. Politicianul călătoreşte cu Mitsubissi Outlander, cu şofer personal. Automobilul cu pigment cameleon este de model hibrid, dotat cu motor cu arde internă cu benzină şi cu autonomie electrică. Pe piaţa moldovenească, preţul unui automobil de acest model, fabricat în 2016, este de 19.500 de euro. Cristina Bancu a fost surprinsă la volanul unui Audi Q5, al cărui preţ variază de la 20 la 50 de mii de euro, în funcţie de anul când a fost produsă.

Conform datelor cadastrale, casa din strada Ciocârliei are 125,4 metri pătraţi şi este amplasată pe un teren cu suprafaţa de 4 ari. La cadastru, pe adresa respectivă mai este înregistrată şi o construcţie subterană cu suprafaţa de 13,2 metri pătraţi. În gospodăria înconjurată de un gard înalt de doi metri se mai regăsesc o construcţie auxiliară, o piscină şi un loc amenajat pentru parcarea automobilelor.

Casa este înregistrată pe numele soţilor Anatolie şi Claudia Bondarevschi, doi pensionari în vârstă de 80 şi 73 de ani. Întâmplător sau nu, aceştia au procurat imobilul la 2 decembrie 2019, cu o zi înainte ca Vlad Filat să fie eliberat din închisoare.
Cei doi pensionari locuiesc într-o casă de lux din strada Timiş, care le aparţine. În 2017, fiica soţilor Bondarevschi, care dispune de un imobil de lux pe strada Cireşilor, a vândut o casă de 196 metri pătraţi pe strada Lăpuşnei, în apropiere de casa în care Vlad Filat a locuit cu prima sa soţie, Sanda Filat.

Claudia Bondarevschi a declarat că i-a dat lui Filat casa, să se folosească gratuit. „Nu i-am vândut casa şi nici nu iau bani pentru chirie. I-am dat-o să trăiască pe degeaba, că e bolnav şi a suferit în închisoare. Este prieten cu feciorul meu şi suntem şi neamuri”, a spus femeia.

Preţul unui astfel de imobil în zona respectivă porneşte de la 300.000 de euro, iar chiria unei asemenea case este de 3.000 de euro lunar. Filat a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune PRO TV Chişinău, că achită lunar pentru gazdă 1000 de euro.

Casele din zona Valea Morilor, afiliate fostului premier

Pe strada Gurie Grosu din Chişinău se află o casă cu suprafaţa peste 180 de metri pătraţi. Pe terenul de 13,9 ari se mai regăsesc două construcţii auxiliare şi o piscină. Casa a fost dată în exploatare în anul 2001 şi a fost înregistrată pe numele lui Vasile şi Maria Filat, părinţii lui Vlad Filat. În 2006, casa a fost înregistrată pe numele lui Vlad Filat, în baza unui contract de donaţie.

După divorţul cu Sanda, în august 2012, Filat îi lasă casa fostei soţii. Divorţul celor doi a fost pronunţat fără partajarea averii, deoarece aceștia nu au solicitat acest lucru.

În aprilie 2015, Sanda Filat s-a căsătorit cu Daniel Diviricean, fostul consilier al lui Vlad Filat, şi a trecut cu traiul în România. În octombrie 2015, Vlad Filat este arestat pentru corupţie, iar în lista bunurilor supuse sechestrului se regăsesc şi imobilele fostului premier din strada Gurie Grosu. În 2016, Sanda Diviricean cere în instanţă partajarea averii. Chiar dacă este depusă peste termen, cererea este admisă, în martie 2017, de instanţa de fond şi menţinută de Curtea de Apel Chişinău, fiind anulat într-un final sechestrul asupra imobilului. În baza deciziei judecătoreşti, imobilul este înregistrat pe numele Sandei Filat.
Locuitorii din zonă susţin că imobilul este locuit de alte persoane.
În decembrie 2013, Vlad Filat se căsătorește cu jurnalista Angela Gonţa. Cu un an înainte de a fi pronunţat divorţul dintre Sanda şi Vlad Filat, în iunie 2011, părinţii jurnalistei, doi oameni simpli din satul Bardar, raionul Ialoveni, devin proprietarii unei case din strada Dâmbului.
Imobilul în care locuieşte ca atare Angela Gonţa şi fiica sa din căsătoria cu Vlad Filat a aparţinut, în acte, din 2010 până în aprilie 2011, lui Vladimir Rusu, nepotul lui Vlad Filat şi fiul naşilor de cununie al fostului premier cu telejurnalista. Până să ajungă în proprietatea părinţilor Angelei Gonţa, imobilul a fost înregistrat timp de două luni pe numele omului de afaceri Alexandr Iuzvac.

Deşi la momentul căsătoriei Angela Gonţa dispunea de un imobil care valorează pe piaţă în jur de 300.000 de euro, fostul premier nu a dorit să locuiască în această casă. În iulie 2014, presa scria că cei doi s-au mutat cu traiul într-o reşedinţă de lux din strada Pirogov. Casa, cu suprafaţă de aproximativ 600 de metri pătraţi, are trei nivele şi un subsol, două piscine şi chiar o sală de sport. În această casă Filat a locuit împreună cu Gonţa până a fost arestat.

Presa scria, în 2014, că imobilul a fost procurat de Vlad Filat de la Victor Bostan, proprietarul vinăriei Purcari, cu 1,5 milioane de euro, bani pe care fostul premier s-ar fi obligat să-i restituie în rate. Nimeni nu a dezminţit atunci informaţia.

Datele cadastrale arată că imobilul aparţinea societăţii comerciale Crama Ceptura, o proprietate din România a lui Victor Bostan. Omul de afaceri Victor Bostan locuieşte cu familia de 10 ani în România. În decembrie 2017, imobilul din strada Pirogov din Chişinău a fost înregistrat pe numele soţilor Aliona şi Victor Bostan. Potrivit documentelor cadastrale, businessmanul a procurat imobilul de la propria întreprindere, cu achitarea în rate. Casa nu este locuită. Vecinii susţin că sunt persoane angajate să aibă grijă de întreţinerea godpodăriei.

Citiți continuarea articolului pe anticorupție.md.

22Shares