Iranul a condamnat la moarte un cetățean suedez

 Iranul a condamnat la moarte un cetățean suedez
0Shares

Justiţia din Iran a confirmat duminică condamnarea la moarte a unui disident cu dublă cetăţenie, suedeză şi iraniană, aflat în închisoare din 2020, informează digi24.ro.

Agenţia Mizan Online a autorităţii judiciare iraniene informează că instanţa supremă de la Teheran a aprobat pedeapsa capitală pentru Habib Chaab, acuzat de corupţie, de conducerea unei grupări rebele şi de planificarea şi execuţia mai multor operaţiuni teroriste. Sentinţa este definitivă.

Presa locală l-a prezentat pe Chaab, în vârstă de circa 50 de ani, drept lider al grupării ASMLA – Mişcarea Arabă de Luptă pentru Eliberarea Avhazului (capitala provinciei Khuzestan din vestul Iranului – n. red.), dispărut din octombrie 2020, când s-a predat la Istanbul, şi repatriat după o lună în Iran, unde a fost închis. Şase membri ai ASMLA au fost condamnaţi la moarte luni sub acuzaţia că au urmat ordinele unor conducători europeni, printre care şi Chaab, reaminteşte AFP.

Suedia a încercat să îi ofere cetăţeanului său asistenţă consulară, însă demersul nu a avut succes, deoarece Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie. Mizan Online afirmă că Chaab a locuit mai mulţi ani în Suedia, unde a beneficiat de sprijin guvernamental şi din partea organelor de securitate. Duminică s-a mai confirmat în Iran încă o pedeapsă pentru disidenţă: potrivit organizaţiei HRANA (Human Rights Activists News Agency – Agenţia de Presă a Activiştilor pentru Drepturile Omului), cu sediul în SUA, o instanţă a condamnat-o pe Elham Afkari, sora luptătorului sportiv Navid Afkari, la cinci ani de arest la domiciliu şi portul unei brăţări electronice pentru localizare, transmite dpa. Afkari a fost arestată în noiembrie, la Shiraz, în sudul Iranului, sub acuzaţia că a transmis informaţii unui post de radio de limbă farsi (persană) din Londra al opoziţiei iraniene. Fratele ei a fost executat în 2020, în ciuda protestelor internaţionale, pentru uciderea unui agent de securitate în timpul unei demonstraţii.

0Shares

Valerica Baxanean