(VIDEO) Familia Cârnaț ar cheltui 2000 euro lunar. Teodor: Nu observăm momentul dat
Jasmin, soţia lui Ilan Şor, sub sancţiunile Canadei: „Promovează direct războiul din Ucraina”
Șase entități și nouă persoane, între care interpreta rusă Sara Șor, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, au ajuns pe lista sancțiunilor impuse de Canada pentru faptul că „promovează direct războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, scrie presa română.
Potrivit responsabililor Ministerului de Externe din Ottawa, cele nouă persoane și șase entități sunt parte a unei rețele „a cărei intenție este să răspândească narațiuni și propagandă, acestea fiind false, dar prezentate drept opinii ale unor experți”.
În lista menționată figurează Sara Lvovna Șor, interpreta rusă care folosește numele de scenă Jasmin, aceasta fiind căsătorită din septembrie 2011 cu Ilan Șor.
Alte persoane vizate de Canada în noul pachet de sancțiuni includ un număr de oameni din domeniul științei politice și istorici ruși. Printre acestea se numără președintele Societății Ruse de Istorici și Arhiviști, Aleksandr Chubaryan, și președintele Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, Igor Ivanov, un fost ministru de externe.
Iar printre entitățile vizate de sancțiuni sunt ziarele Izvestia, Parlamentskaya Gazeta, instituția de presă în limba engleză Russia Beyond și canalul REN TV.
Aceste persoane și entități încearcă să legitimeze invazia rusă a Ucrainei, a spus Ministerul de Externe al Canadei.
„Continuăm să condamnăm în cei mai fermi termeni posibil folosirea de către Rusia a propagandiștilor de război pentru a-și justifica invadarea pe scară largă a Ucrainei”, a declarat ministrul canadian de externe Melanie Joly, transmițând apelul „facem apel la Putin și colaboratorii săi să pună imediat capăt acestei invazii nejustificate a Ucrainei”.
Anterior, Ministerul Afacerilor Externe al Canadei a anunțat noi sancțiuni împotriva „unor agenți ai Rusiei”, ca răspuns la eforturile acestora de a destabiliza situația politică din Republica Moldova. Este vorba de nouă persoane asociate cu Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care anterior au fost deja incluși în lista de sancțiuni din Canada.
Au fost actualizate măsurile de precauție privind activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție. În acest sens, a fost exclusă interdicția privind transferul bunurilor sancțiunilor către o autoritate publică, instituție publică sau o întreprindere cu capital majoritar de stat, precum și în cazul înregistrării unui asemenea transfer de drepturi. Totodată, va fi permisă administrarea și valorificarea bunurilor infracționale în scopul recuperării prejudiciului cauzat statului, unei autorități/instituții publice sau unei întreprinderi cu capital majoritar de stat. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.
Comisia pentru Situații Excepționale a introdus plafonul minim de 10 mii lei lunar pentru interdicția efectuării tranzacțiilor în numerar de către persoanele care se regăsesc pe listele de sancțiuni și persoanele afiliate acestora. Totodată, a fost actualizată lista sancțiunilor aplicabile entităților raportoare în cazul încălcării regimului de sancțiuni. Astfel, în cazurile depistate ar urma să fie aplicate sancțiunile prevăzute de legislația sectorială corespunzătoare acestora.
Consiliul UE a decis sancționarea a cinci persoane acuzate că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova, potrivit unui comunicat al MAE din România. Este vorba de oligarhi fugari, apropiații lor și oameni apropiați de Rusia.
Veaceslav Platon a fost inclus de Canada în lista persoanelor sancționate, alături de Plahotniuc și Șor.
SUA a impus sancțiuni împotriva lui Plahotniuc și Șor, a anunțat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Oficialul a menționat că SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei.