Cel mai longeviv suveran: Britanicii sărbătoresc 70 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a

 Cel mai longeviv suveran: Britanicii sărbătoresc 70 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a
0Shares

Britanicii sărbătoresc, începând de joi, 70 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a, moment istoric pentru un monarh foarte popular dar din ce în ce mai absent din cauza problemelor de sănătate, scrie SHOK.md, cu referire la presa străină.

Niciodată un suveran britanic nu a domnit atât de mult. Este puţin probabil ca un altul să atingă o astfel de longevitate: Charles, prinţul moştenitor are 73 de ani, fiul său în curând 40 de ani.

Dimensiunea istorică şi patriotică a acestui Jubileu de Platină se afirmă prin omagii, reviste comemorative, expoziţii, retrospective, emisii speciale, concerte şi concursuri de tot felul. Pentru acest weekend, străzile vor fi pavoazate cu mari portrete ale reginei, faţadele decorate, chiar şi în mediul rural englezesc, iar pieţele vând suveniruri tricolore şi veselă care poartă efigia suveranei.

Celebrările vor începe joi prin tradiţionala paradă militară anuală a salutului regimentelor armatei britanice Trooping the Colour, pe care regina în vârstă de 96 de ani le inspecta altădată pe cal, urmată de un survol aerian cu 70 de aparate ale Royal Air Force.

Familia regală, limitată la membrii care au funcţii oficiale şi copiii lor, trebuie să apară la balconul Palatului Buckingham în jurul suveranei, un moment foarte aşteptat. Căci, de şase luni, sănătatea reginei îi îngrijorează pe britanici: după o noapte petrecută la spital în octombrie, ea şi-a anulat aproape toate apariţiile oficiale, fiind înlocuită de prinţul Charles, inclusiv la discursul solemn din Parlament pe 10 mai.

Suverana, care s-a întors marţi la Windsor după câteva zile de odihnă la castelul ei scoţian din Balmoral, are dificultăţi de mers şi se sprijină de un baston. Regina a avut câteva apariţii surpriză, surâzătoare şi relaxată, la un show ecvestru, ea fiind pasionată de cai, la inaugurarea unei noi linii de metrou ce-i poartă numele, iar săptămâna trecută la celebra expoziţie Chelsea Flower Show din Londra.

Vineri, o slujbă va avea loc la Catedrala St. Paul din Londra. Nepopulari în Marea Britanie de când s-au mutat în California, prinţul Harry şi soţia sa Meghan ar trebui să asiste, la fel ca prinţul Andrew care a plătit milioane de dolari pentru a pune capăt unei plângeri pentru agresiuni sexuale.

Sâmbătă, regina este aşteptată la a 243-a ediţie a prestigiosului Derby Epsom, dar, potrivit presei, este puţin probabil să fie prezentă la aceste curse de cai.

Un mare concert va urma la Palatul Buckingham seara, cu 22.000 de persoane, şi printre vedete sunt anunţate: Alicia Keys, Queen + Adam Lambert, Diana Ross şi Andrea Bocelli. Charles şi William îi vor aduce omagiu mamei şi bunicii care ar trebui să privească concertul de la televizor.

Duminică, milioane de britanici vor participa la mii de dejunuri de cartier şi petreceri rurale în onoarea reginei, paranteză veselă pentru a uita pentru scurt timp de inflaţia galopantă şi de scandalurile politice cu repetiţie.

Pub-urile au fost autorizate să se închidă mai târziu. Vânzările de vin spumant, de Dubonnet (aperitiv apreciat de regină) şi de prăjitură Victoria Sponge Cake au explodat deja.

Cele patru zile de sărbători se vor încheia cu o paradă uriaşă la Londra. Cei 10.000 de participanţi îi vor aduce omagiu suveranei care a traversat neclintită epoci şi crize, simbol al unităţii, şi ultimul monarh planetar al cărui simţ al datoriei şi, uneori, umorul, sunt apreciate de britanici. Potrivit unui sondaj pentru The Sun de săptămâna aceasta aprecierile respondenţilor erau de 91,7% opinii favorabile pentru regină, faţă de 67,5% pentru prinţul Charles cu care se pregăteşte succesiunea.

0Shares