La mulți ani, Maestre! Eugen Doga împlinește astăzi frumoasa vârstă de 86 de ani

 La mulți ani, Maestre! Eugen Doga împlinește astăzi frumoasa vârstă de 86 de ani

Renumitul compozitor și autorul Imnului Chişinăului, Eugen Doga își sărbătorește astăzi, 1 martie, ziua de naștere. Maestrul a împlinit vârsta de 86 de ani. Cu această ocazie primarul capitalei au venit cu un mesaj de felicitare, scrie UNIMEDIA.info.

„La mulți ani, Eugen Doga! Maestru în tot ceea ce face și crează, un Om extraordinar. Este exemplu pentru generații întregi. Să fii sănătos Maestre, suntem mândri!”, a menționat Ion Ceban.

Născut pe 1 martie 1937 în satul Mocra, din stânga Nistrului, Eugen Doga s-a remarcat în calitate de compozitor a numeroase cântece de estradă devenite şlagăre, muzică pentru peste o sută de filme și spectacole de teatru.

Eugen Doga a studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel.

Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei în 1992. Deținător al distincțiilor de stat: „Ordinul Republicii”, „Steaua României”, Medalia de aur „Omul secolului XX”. Anul 2007 a fost declarat drept „Anul Eugen Doga” în Republica Moldova. În 2008 i-a fost acordat Premiul de Stat „pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale”. În 2011 a primit certificatul care dovedeşte că o planetă din spațiul solar îi poartă numele.

Valsul său din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” a fost considerat de fostul președinte american Ronald Reagan drept cel mai bun vals al secolului XX.

Anii 2007 și 2017, atunci când compozitorul Eugen Doga a împlinit vârstele de 70 și 80 de ani au fost declarați anii Eugen Doga.

Aura Mereuta

https://shok.md