(VIDEO) Omagiu pentru compozitorul și interpretul Ion Aldea-Teodorovici, care ar fi împlinit astăzi 70 de ani

 (VIDEO) Omagiu pentru compozitorul și interpretul Ion Aldea-Teodorovici, care ar fi împlinit astăzi 70 de ani
0Shares

Astăzi, 7 aprilie 2024, în Scuarul Monumentului „Două Inimi Gemene”, de la intrarea în Parcul „Valea Morilor” s-a desfășurat un eveniment-omagiu dedicat compozitorului Ion Aldea-Teodorovici, care ar fi împlinit 70 de ani la naștere, scrie UNIMEDIA.

Oameni de cultură, scriitori, regizori, muzicieni au fost prezenți la evenimentul-omagiu dedicat compozitorului Ion Aldea-Teodorovici, care ar fi împlinit 70 de ani la naștere.

(update) Tremură glasul, se taie răsuflarea și plânge întreg pământul. Un omagiu adus celor care au lasat în urmă doar dragoste și eternitate. Soarele luminează chipurile celor care au venit astăzi la acest minunat eveniment. „Ale tale doruri toate, numai eu știu să le ascund”, a spus fiul compozitorului, plin de emoții.

(update 13:23) „Vreau să-i cânt tatălui piesa „O rămâi”, vreau sa rămâne mereu în sufletele noastre, chiar și atunci când eu nu voi fi”, a spus Cristofor.

(update 13:20) Regizorul Valeriu Jereghi, mulțumește lui Cristofor pentru acest eveniment. „Eram mereu împreună, o zi la mine cu plăcinte, o zi la el cu muzică”.

(update 13:00) Jurnalistul Igor Bolboceanu: „Ion și Doina vor rămâne mereu în sufletele noastre. Ei au ars ca o torță, au fost zmulși din rândul nostru într-o zi posomorâtă.

(update 12:32) Recital din partea fiului Cristofor Aldea Teodorovici. Depunere de flori plină de emoții acompaniată de un recital excepțional. Florile încept să cuprindă bustul interpretului. Rând de oameni care așteaptă să poate aduce un omagiu celui care a dăruit viață și dragoste pentru sute de ani înainte.

(update 12:30) Primarul Capitalei, Ion Ceban, prezent la eveniment.

(update 12:23) „Ei sunt mereu în inimilie noastre, iar atât timp cât vom avea valori vor putea descoperi muzica lor. A avut o putere creativă, care s-a dus nici la 38 de ani. A fost și este un compozitor care a dedicat dragostea pentru noi, acesta e un moment trist în care în care a plecat și mama și tata.

(update 12:17) Cristofor Aldea Teodorovici, fiul compozitorului prezent la eveniment.

(update 12:15) Oamenii cu capurile plecate și flori albe în mâini ascultă fragmente dedicate marelui compozitor.

(update 12:10) Atmosferă de nedescris și sunete impecabile create de Orchestra Națională de Cameră, Cristofor Aldea-Teodorovici & Band.

Ion și Doina au participat la toate evenimentele care au marcat procesul de renaștere națională de la începutul anilor ´90.

Duetele cuplului de muzicieni sunt îndrăgite și acum, peste decenii: „Eminescu”, „Două inimi gemene”, „Suveranitate”, „Maluri de Prut”, „Trei culori”, „Lăsați-ne în legea noastră” etc.

De rând cu melodiile patriotice, compozitorul Ion Aldea Teodorovici a scris și piese pentru spectacole: „Tata”, „Pomul Vieții”, „Abecedarul”, după opera lui Dumitru Matcovschi, muzică simfonică, muzică ușoară, cântece pentru copii etc.

O stradă din Chișinău, o instituție de învățământ cu profil de arte poartă numele lui Ion și Doina Aldea Teodorovici, iar la intrarea în Parcul „Valea Morilor” este edificat Monumentul „Două Inimi Gemene”.

Compozitorul şi marele interpret Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit 67 de ani de la naştere fiind născut la 7 aprilie 1954, de sărbătoarea Buna-Vestire, în orașul Leova. Dragostea pentru muzică, manifestată timpuriu, i-a fost cultivată de părinți. De la tatăl său, Ion Aldea Teodorovici a moștenit dragostea față de muzica sacră.

Compozitorul şi marele interpret Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit 69 de ani de la naştere. Dragostea pentru muzică, manifestată timpuriu, i-a fost cultivată de părinți. De la tatăl său, Ion Aldea Teodorovici a moștenit dragostea față de muzica sacră.

La data de 30 octombrie, 2020, s-au împlinit 28 de ani de la moartea artiștilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Aceștia s-au pierdut viața în urma unui accident rutier în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Mașina în care se deplasau spre Chișinău a intrat într-un copac.

Ion și Doina Aldea Teodorovici au cântat pentru suveranitate și independență, au luptat pentru unirea Basarabiei cu România. „Suveranitate”, „Sfântă ni-i casa”, „Mănăstirea Căpriana” sunt doar câteva dintre piesele care au devenit, în scurt timp, simbolul Moldovei.

În memoriam, Guvernul a declarat anul 2012 drept anul celor doi mari artiști.

 

0Shares

Aura Mereuta

https://shok.md