Lumea artei, mai săracă: Pictorul Petru Jireghea a murit la 82 de ani, la 4 zile de la aniversare

 Lumea artei, mai săracă: Pictorul Petru Jireghea a murit la 82 de ani, la 4 zile de la aniversare
Profesorul și pictorul Petru Jireghea s-a stins viață. Anunțul trist a fost făcut de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, care a transmis condoleanțe familiei, rudelor, colegilor și tuturor celor care l-au cunoscut.

Petru Jireghea s-a născut la 15 mai 1941 în satul Hîjdieni, comuna Răzlogi, raionul Orhei. În perioada 1959-1967 a studiat la Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plămădeală, licențiat cu lucrarea Meșteri populari, aceasta fiind achiziționată de Muzeul Național de Artă al Moldovei. Din 1968, este cadru didactic la Școala de Arte Plastice pentru copii Alexei Șciusev din Chișinău. Se lansează în pictură cu lucrarea Flori (1968). A creat zeci de pânze care fac dovada unui viu interes față de lumea ce-l înconjoară.

Format în ambianța lui Mihail Grecu, Andrei Sârbu și Tudor Braga, plasticianul Petru Jireghea și-a ales propria cale.

Tablourile: Fusa, Clopotniță, Bătrîn, Primăvară pe Aleea Clasicilor, Casă părintească etc. tratează subiecte în spiritul tradițiilor populare. Operele sale comunică o manieră stilistică individuală La Putna, Biserica din Tescani, Autoportret, Orașul vechi, Butuceni, Peisaj de iarnă, Piața Marii Adunări Naționale, Natură moartă, Mitropolie, Castani înfloriți, Portretul lui Grigore Vieru.

Pentru activitatea constantă consacrată domeniului artei și culturii naționale a fost premiat cu diverse distincții: 1999 Maestru în Artă, 2011 Bursa Municipală, 2017 Medalia Mihail Grecu, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Laureat al premiului acordat la Expoziţia-Concurs de Artă Contemporană Saloanele Moldovei, de către Complexul Muzeal Iulian Antonescu (Bacău, România), pentru lucrarea Mitropolia (1999); nominalizat la Expoziţia-Concurs de Artă Contemporană Saloanele Moldovei, ediția a XVIII-a, pentru lucrarea Paștele Blajinilor (2008); premiu la Expoziţia-Concurs Eminesciana – 2014, organizată de Ministerul Culturii al RM și UAP RM.

Petru Jireghea a participat la numeroase expoziții colective de rang național și internațional, a organizat expoziții personale, a luat parte la diverse tabere de creație în R. Moldova dar și peste hotarele ei: România, Rusia, Ucraina, Riga etc.

Opera lui Petru Jireghea este găzduită de Muzeul Național de Artă a Moldovei; Fondul Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova; Muzeul de Artă din Bacău, Muzeul de Artă din Magnitogorsk, Moscova, în colecții private din R. Moldova, România, Rusia, Germania, Israel, India, Austria etc.

Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova exprimă condoleanțe familiei, rudelor, colegilor și tuturor celor care l-au cunoscut.

Funeraliile vor avea loc duminica, 21 mai 2023 începând cu orele 11:00 la cimitirul Central str. Armeană, or. Chișinău.

 

Melisa Ciobanu