Maestrul Ion Dascăl împlinește astăzi 80 de ani. „Anii care vor urma în viața dumnevoastră, să fie la fel de rodnici, cum au fost până acum, să vă mențineți elanul de a crea”, a menționat într-un mesaj de felicitare, șefa Direcției Cultură a Primăriei, Valentina Volontir, scrie SHOK.md.
„În marea familie a culturii, fiecare aniversare este prilej de bucurie și mândrie pentru noi.
Astăzi este omagiat Maestrul Ion Dascăl, Artist al Poporului, dirijorul Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, cel care slujește cu credință muzica populară, contribuind cu pasiune, talent și dăruire, la îmbogățirea tezaurului nostru muzical.
Stimate Ion Dascăl, în acestă zi specială pentru Dumnevoastră, din numele Direcției Cultură și al meu personal, Vă adresăm alese cuvinte de apreciere a talentului și a dăruirii cu care activați. Fie ca anii care vor urma în viața Dumnevoastră, să fie la fel de rodnici cum au fost până acum, să vă mențineți elanul de a crea, căci publicul meloman vă așteaptă creațiile, la fel ca și artiștii care doresc să aibă în repertoriu cântece semnate de Dumneavoastră sau înregistări cu orchestra ,,Mugurel” al cărui suflet sunteți”, a scris Valentina Volontir.
Cu un mesaj de felicitare a venit și maestrul Nicolae Botgros:
Fiind născut într-o familie de lăutari, muzicieni de la nordul Moldovei de mic copil a început să cânte la diferite instrumente , învăţat şi îndrumat de tatăl său, Toader Dascăl, cu care de la nouă ani cântau împreună pe la nunţi şi petreceri. Apoi a devenit elevul marelui profesor Loghin Ţurcanu la colegiul „Ştefan Neaga”, la care a studiat muzicologia, teoria muzicii, concomitent dezvoltând abilităţile profesionale ca şi interpret instrumentist.
Chiar din primul an la colegiu a condus un taraf de la şcoala internat nr.1, apoi a evoluat în calitate de dirijor la orchestra „Mărţişor” de la Casa Tineretului din capitală, iar în continuare a fost angajat ca acordeonist în orchestra „Fluieraş”, la regretatul maestru Serghei Lunchevici.
În anii 1972-1973 a devenit dirijor al orchestrei „Ciocârlia”, iar în 1974 a condus la Bălţi orhestra „Lăutarul”, care a devenit laureată a mai multor festivaluri internaţionale. Avînd o carieră atât de reuşită, a continuat şi studiile sale profesionale la Institutul de Arte „Gavril Muzicescu” în perioada anilor 1975-1980. O amplă viaţă de creaţie a trăit-o devenind dirijorul orchestrei „Folclor” a Radioteleviziunii Moldoveneşti.
De la orchestra „Folclor” soarta la îndrumat către Filarmonica Naţională, fiind invitat de către directorul Mihai Murzac ca să insufle un avînt nou tarafului „Mugurel”. În scurt timp, împreună cu soliştii Mihai Ciobanu, Nicolae Glib, Constantin Rotaru, Ana Barbu, Olga Ciolacu şi cu remarcabilii instrumentişti ai săi, „Mugurel” a devenit una din cele mai valoroase şi dragă publicului orchestre naţionale. În acest colectiv au crescut ca şi profesioniști feciorii săi – Cătălin şi Marcel Dascăl. E de menţionat că familia Dascăl a îmbogăţit tezaurul muzical-folcloric naţional cu o pleadă întreagă de lăutari – viorişti, naişti, acordeonişti şi chiar dansători.