„Mamă, eu am cancer”. Povestea unei tinere moldovence, tratată de depresie postnatală, la Londra, deși suferea de cancer
Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic, scrie Sanatateinfo.md.
Ca să înțeleagă ce boală are, Stela a revenit acasă, pentru a merge la un consult specializat. Doctorii au examinat investigațiile medicale efectuate la Londra și i-au spus că boala ei se numește cancer, iar cancerul are nevoie de tratament imediat. Stela Zacon a reușit, într-un final, să învingă boala și spune că pe lângă medicația primită, la fel de mult au ajutat-o emoțiile pozitive, credința și sprijinul familiei.
Povestea cancerului, cu care s-a confruntat Stela Zacon preț de aproape un an, a început în vara lui 2021. Tânăra tocmai născuse al doilea copil. Se considera o femeie împlinită, până când într-o zi a început să se simtă slăbită, obosită, iar febra nu-i mai scădea de câteva săptămâni. Credea că starea ei e rezultatul oboselii acumulate în timpul sarcinii și nașterii, iar mai apoi și al nopților nedormite. Ca să înțeleagă ce i se întâmplă, a mers la medicul de familie.
„Am avut febră vreo trei săptămâni, 38-39 de grade C în fiecare zi, după naștere. Medicii au spus că e un proces postnatal și organismul se regenerează. Mi-au spus că am depresie postnatală și mi-au prescris paracetamol.”
Deși administra paracetamol cu regularitate, Stela nu se simțea mai bine. Dimpotrivă, pe măsură ce zilele treceau, respira mai greu. Această senzație de sufocare constantă a început să o alarmeze și mai mult. Înțelegea că oboseala ei nu înseamnă doar externuare fizică provocată de naștere și maternitate. Era ceva ce nu o lăsa să se bucure de viață, așa că a început o serie de investigații medicale.
„Timp de 4-5 luni tot mă duceam la spital, în Londra și ei îmi spuneau „Analiza aceasta e mărită, pentru că ești după sarcină, cealaltă e mare pentru că ești stresată””
Femeia încerca să-i convingă pe medici că nu era stresată, că bebelușul ei era un copil liniștit, că dormea noaptea și că o ajuta soțul, dar medicii insistau că simptomele pe care le are sunt o consecință a perioadei postnatale.
În luna noiembrie,însă, după o procedură cosmetologică, Stela a dezvoltat un herpes enorm pe buze. „Atunci am înțeles că ceva se întâmplă cu organismul meu”.
Însă nu doar herpesul o alarmase. Femeia avea vertijuri și vedea ca prin ceață. Mai mult, durerile din piept o încercau tot mai des. Se simțea și mai rău, când se culca, era confuză și nu înțelegea ce i se întâmplă.
„Atunci m-am dus la o doctoriță și i-am spus: „Eu vin deja a 10 oară la voi. Nu știu de ce voi nu mă credeți că mie îmi este foarte rău. Mă tot trimiteți acasă și îmi spuneți că eu am depresie postnatală”. Ei tot mă întrebau care este relația cu soțul, dacă nu sunt stresată, și eu le explicam de nenumărate ori că nu mă simt bine și nu sunt în regulă. Mai ales atunci când începeau vertijurile îmi era foarte rău, îmi părea că îmi pierd cunoștința.”
Abia când a insistat să facă investigații mai amănunțite, doctorul de familie, care o monitoriza, a chemat salvarea și Stela a fost internată la Spitalul de Oncologie Royal Marsden din Londra. Medicii de la clinică i-au monitorizat activitatea inimii și i-au efectuat o tomografie.
„În acea seara mi-au spus că la inimă nu am nimic, dar la tomografie, radiologul mi-a spus că am Limfom. Când am ajuns acasă, am citit ce este Limfom. Mi-am pus mâinile în cap și am început a plânge la ora unu noaptea. I-am spus soțului: „ Anton, eu posibil am cancer. El mi-a spus să mă liniștesc că dacă era cancer, medicii mi-ar fi spus”, își amintește Stela.
În ziua următoare, Stela a fost supusă unui RMN (n.r. o procedură imagistică prin rezonanță magnetică). Însă nici atunci medicii nu au putut stabili cu exactitate ce boală are femeia. Au presupus că ar putea fi tuberculoză, așa că au programat-o și la o bronhoscopie. Rezultatele au venit în aproximativ două săptămâni, deja în luna decembrie.
Deși rezultatele tomografiei arătau Limfom, Stela a fost nevoită să facă și un test Mantoux (n.r. test folosit pentru depistarea tuberculozei), precum și alte analize specifice depistării tuberculozei. Rezultalele au ieșit negative.
La mijloc de decembrie a urmat scanarea Pet-CT (n.r. analiza de tip PET-CT este o metodă de diagnoză modernă, utilizată pentru reprezentarea anumitor tipuri de cancer, precum și a metastazelor acestora).
Pentru că efectua investigațiile la un spital de boli oncologice, Stela era și mai suspicioasă. Gândul că ar putea avea cancer a început să-i încolțească în minte. Cu această teamă i-a mărturisit soțului sentimentele care o încearcă: „I-am zis, simt că am cancer. Nu cred că m-au trimis aici pur și simplu”.
Stela se simțea neajutorată, din cauză că nimeni nu-i putea spune exact ce are. Diagnosticele oscilau între tuberculoză, limfon și sarcoidoză. Atunci ea a decis să revină în Moldova și să caute ajutor la medicii din țară.
„Mă duc în țara mea, să îmi pună medicii un diagnostic și să îmi facă ceva”
„Era 21 decembrie 2022 și medicii din Londra mi-au spus că mă înscriu la biopsie pe 4 ianuarie. Eu, disperată, le-am spus să mă înscrie unde vor, dar le-am zis: „eu mă duc în țara mea să îmi pună medicii un diagnostic și să îmi facă ceva”.
După ce a găsit cine o poate investiga, Stela și-a cumpărat bilet spre Moldova chiar de Crăciun, pe 25 decembrie, și a venit împreună cu toată familia. În ziua următoare au mers la un ftiziopneumolog.
Citiți continuarea pe Sanatateinfo.md.