Medicii au numit 5 obiceiuri neașteptate care vor ajuta la reducerea riscului de a dezvolta dimenție

 Medicii au numit 5 obiceiuri neașteptate care vor ajuta la reducerea riscului de a dezvolta dimenție
0Shares

Experții de la Societatea Alzgheimer consideră că aproximativ 40% din toate cazurile de demență pot fi prevenite. Mai mult, pentru aceasta nu este necesar să ții o dietă strictă, să urmezi cu strictețe rutina zilnică și pur și simplu să te privezi de toate bucuriile vieții. Dimpotrivă, cu cât în ​​viața ta apar mai multe dintre aceste bucurii, cu atât vei oferi mai puține șanse unei boli groaznice. La cererea portalului Daily Mail, experții britanici de top au împărtășit cele mai simple și mai eficiente modalități de a amâna o întâlnire cu vechiul Alzgheimer – sau chiar de a o evita cu totul. Nu vom scrie despre sfaturi evidente precum „Bea mai multă apă” sau „Mișcă-te mai activ” – dar am adunat mai jos cele mai nestandardizate și ușor de urmat trucuri de viață pentru tine, scrie super.ru.

Cumpărați pahare noi

Aruncați paharele la modă „fără fund”, în care pot încăpea cu ușurință o jumătate de sticlă de vin. Noii tăi cei mai buni prieteni sunt paharele de 125 ml. Obiceiul de a bea dintr-un pahar mic va reduce cantitatea de alcool consumată. Și, după cum înțelegeți, afectează direct dezvoltarea demenței. Un studiu publicat în mai 2022 în jurnalul autorizat PLOS Medicine a constatat că consumul a șapte sau mai multe băuturi pe săptămână a crescut nivelul de fier din creier și a afectat funcția cognitivă. Din fericire, nu ni se cere să renunțăm complet la băutură. Dar medicii interzic categoric fumatul: acest obicei are un efect dăunător asupra sănătății vaselor de sânge – și este extrem de important pentru lupta împotriva demenței. Un raport din 2020 de la The Lancet afirmă că fumatul crește riscul de a dezvolta o boală temută cu până la 60%.

Urmăriți o comedie

Lasă-ți deoparte colecția de Tarkovsky, Bergman și Zvyagintsev (sau serialele criminale întunecate, de exemplu) pentru un timp și pornește ceva ușor și distractiv. Sau ia-ți măcar o jumătate de oră pentru a viziona schițe amuzante și meme-uri pe internet. Găsiți timp pentru umor în fiecare zi: râsul eliberează dopamină și serotonina, care previn depresia. Și această tulburare mintală este unul dintre factorii importanți în dezvoltarea demenței.

Învață să cânți la ukulele

Sau pe orice alt instrument muzical care nu a fost tratat înainte. „Studiile au arătat că, în procesul dobândirii de noi abilități, creierul nostru este reprogramat”, explică psihiatru Tom McLaren de la Spitalul Chelsea și Westminster din Londra. „Se formează noi conexiuni neuronale, iar cele vechi devin mai puternice.” În general, un beneficiu solid.

Cântă fără ezitare

Oamenii de știință spun că cântatul crește fluxul de sânge oxigenat către creier, ceea ce contribuie la activitatea sa activă și neîntreruptă. Așa că nu ezitați să interpretați hiturile preferate în timp ce pregătiți micul dejun, sub duș și în general, oriunde doriți. Apropo, este și mai util să faci asta în compania unor oameni care au aceleași gânduri: în Marea Britanie și în alte țări, cântatul coral a devenit o parte integrantă a tratamentului demenței. Și lucrul este aceeași dopamină și serotonina, care sunt produse cu putere și principal în timpul activităților comune și, după cum ne amintim, luptă eficient împotriva depresiei.

Rostiți cuvintele înapoi

Experții recomandă acest exercițiu pentru a vă extinde rezervele cognitive. Alegeți un cuvânt lung, cum ar fi „cutie”, priviți-l pe ecranul computerului sau al smartphone-ului, apoi închideți ochii și încercați să-l rostiți înapoi. Astfel de antrenamente de cinci minute, potrivit oamenilor de știință, tonifică perfect creierul. Alternativ, apropo, poți încerca să citești cărți cu o mulțime de cuvinte noi pentru tine. De exemplu, pe un subiect necunoscut – tricotarea nodurilor marine sau arta creșterii ridichilor. Ulise al lui Joyce ar funcționa și el.

0Shares

Aura Mereuta

https://shok.md