Mesajul disperat al tatălui fetei din Iran care a fost arestată de poliția moravurilor: „Ia-ți Islamul și pleacă”

 Mesajul disperat al tatălui fetei din Iran care a fost arestată de poliția moravurilor: „Ia-ți Islamul și pleacă”

September 17, 2022, Tehran, Tehran, Iran: Mahsa Amini, 22, passed away in Iran’s Kasra Hospital after being arrested by morality police (a dedicated unit that enforces strict dress codes for women, such as wearing the compulsory headscarf) for her alleged improper hijab and being taken to the Vozara detention center on Sep 16, 2022. Originally from Sanandaj, western Iran, Amini was visiting Tehran with her family when she was arrested.,Image: 723413871, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Tatăl lui Mahsa Amini refuză să facă ultimele ritualuri de înmormântare.

Decesul femeii în vârstă de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia poliției pentru că nu a purtat „hijab” corespunzător a creat un val de indignare în Iran, informează dnaindia.com.

În mijlocul protestelor, tatăl Mahsei Amini a împiedicat ultimele ritualuri și rugăciuni de înmormântare.

„Islamul tău a denunțat-o, acum ai venit să te rogi pentru ea? Nu ți-e rușine de tine? Ai ucis-o pentru două șuvițe de păr! … Ia-ți Islamul și pleacă”, a spus tatăl lui Mahsa Amini într-un videoclip viral.

 

Mahsa Amini a fost reținută pe 13 septembrie de așa-zisa „poliție a moravurilor” după ce ofițerii au fost de părere că este ceva în neregulă cu eșarfa pe care o purta pe cap (hijab).

După o vreme, fata a suferit un atac de cord și a fost transportată imediat la spital cu ajutorul serviciilor de urgență.

Din păcate, femeia a murit, iar corpul ei a fost transferat către biroul medicului legist, potrivit televiziunii de stat, citată de Al Jazeera.

Anunțul a venit la o zi după ce poliția din Teheran a confirmat că Amini a fost reținută împreună cu alte femei pentru „instruire” despre reguli.

Activiștii pentru drepturile omului care au vorbit cu familia au spus că poliția a prins-o pe Amini și a forțat-o să intre într-un vehicul de poliție, a raportat CNN, citând IranWire.

Fratele ei, Kiarash, a intervenit, însă poliția i-a spus că o duc pe sora lui la secție pentru o oră de „reeducare”. A așteptat în fața secției de poliție să fie eliberată, însă o ambulanță a oprit și a dus-o pe sora lui la spital.

„Femeia a fost trimisă la o secție de poliție din Teheran pentru îndrumare și educație, când brusc, în prezența altor persoane, a avut un atac de cord”, a declarat poliția, a raportat CNN, citând presa de stat.

Ulterior, familia lui Mahsa a spus că ea nu avea afecțiuni cardiace preexistente.

„Circumstanțele care au condus la moartea suspectă în arest a tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care includ acuzații de tortură și alte rele tratamente în arest, trebuie investigate penal”, a declarat Organizația pentru drepturile omului Amnesty Internaţional.

Așa-numita poliție a moravurilor din Teheran a arestat-o ​​în mod arbitrar cu trei zile înainte de moartea ei, în timp ce punea în aplicare legile țării privind acoperirea forțată.

În urma incidentului care a stârnit furie pe rețelele de socializare, președintele iranian Ebrahim Raisi i-a ordonat ministrului de interne să deschidă o anchetă în acest caz.

Mai mulți parlamentari au spus că vor aduce cazul în parlament, în timp ce sistemul judiciar a spus că va forma un grup special pentru investigare, a raportat Al Jazeera.
Moartea lui Amini vine pe fondul unei controverse tot mai mari

atât în ​​interiorul, cât și în afara Iranului, cu privire la conduita poliției moravurilor, cunoscută oficial sub numele de Gasht-e Ershad (Patrulă de îndrumare).

Aura Mereuta

https://shok.md