Micuţa Amy este primul bebeluş născut în UK după un transplant de uter. Mama ei a primit organul de la propria soră

O femeie de 36 de ani din Marea Britanie a devenit prima mamă din țară care a adus pe lume un copil cu ajutorul unui uter transplantat. Organul i-a fost donat de propria soră, într-un gest de iubire rar întâlnit. Nașterea micuței Amy marchează un moment istoric în medicina britanică și aduce speranță miilor de femei care nu pot avea copii din cauza lipsei unui uter funcțional, transmite observatornews.ro.
O fetiță născută în februarie a devenit primul copil din Marea Britanie adus pe lume de o femeie cu uter transplantat, potrivit BBC. Grace Davidson, în vârstă de 36 de ani, a fost diagnosticată cu o afecțiune rară – sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) – care presupune lipsa sau subdezvoltarea uterului, dar cu ovare funcționale.
În 2023, Grace a primit uterul surorii sale, Amy Purdie – la acel moment, singurul transplant de uter reușit din Regatul Unit. Doi ani mai târziu, Grace a adus pe lume primul său copil, o fetiță care a primit numele Amy, în semn de recunoştinţă pentru sora donatoare. Al doilea prenume al micuței este Isabel, în onoarea chirurgului care a coordonat intervenția, dr. Isabel Quiroga, de la Churchill Hospital din Oxford. Grace descrie momentul în care și-a ținut fiica în brațe pentru prima dată drept “incredibil” și “ireal”.
“A fost destul de copleșitor, pentru că nu ne-am permis niciodată cu adevărat să ne imaginăm cum ar fi ca ea să fie aici”, spune Grace Davidson. “A fost cu adevărat minunat”.
Grace şi soţul ei speră la o nouă sarcină
Grace și soțul ei, Angus, în vârstă de 37 de ani, locuiesc în nordul Londrei, dar sunt originari din Scoția. Cei doi speră să aibă un al doilea copil folosind același uter transplantat, înainte ca acesta să fie îndepărtat pentru a putea opri tratamentul zilnic cu medicamente imunosupresoare.
“Întotdeauna am avut un instinct matern”, a spus Grace. “Dar ani de zile l-am suprimat pentru că era prea dureros să mă gândesc la asta”.
Grace a fost evaluată pentru posibilitatea unui transplant încă din 2018, când a sperat că mama ei i-ar putea dona uterul, dar acest lucru nu a fost posibil. În cele din urmă, una dintre cele două surori ale sale, Amy, a fost compatibilă și a decis să-i ofere șansa de a deveni mamă. Amy avea deja doi copii și nu intenționa să mai aibă alți.
“A fost incredibil să simt prima lovitură a bebelușului”, a spus Grace, adăugând că întreaga sarcină a fost “cu adevărat specială”.
Operația a avut loc în februarie 2023 și a implicat peste 30 de specialiști medicali, pe o durată de aproximativ 17 ore. Chirurgul Isabel Quiroga a descris procedura ca fiind: “O intervenție care a schimbat vieți și a creat o viață – și nu poți cere mai mult de atât”.
Amy, sora donatoare, a spus că nu a simțit pierderea uterului, cum se întâmplă în unele cazuri de histerectomie, pentru că beneficiile oferite surorii sale au fost “imediate și copleşitoare”. Grace a avut prima ei menstruație la doar două săptămâni după transplant și a rămas însărcinată din prima încercare de fertilizare in vitro (FIV). Micuţa Amy s-a născut prin cezariană, la spitalul Queen Charlotte din vestul Londrei şi a cântărit puțin peste 2 kilograme.
“A fost incredibil de greu să o las pe sora mea să facă asta pentru mine”, a mărturisit Grace. “Este un act uriaș de dragoste între surori”.
Familia își propune să aibă încă un copil, înainte ca uterul transplantat să fie îndepărtat – o măsură medicală necesară pentru ca Grace să nu mai fie expusă riscurilor asociate medicației imunosupresoare, printre care și dezvoltarea unor forme de cancer, dacă este administrată pe termen lung.
O nouă şansă pentru femeile care îşi doresc să devină mame
Profesorul Richard Smith, chirurg ginecolog la Imperial College London și coordonator al echipei care a prelevat organul, spune că este “încântat” de nașterea lui Amy și că aceasta oferă speranță pentru cele aproximativ 15.000 de femei din Regatul Unit aflate la vârstă fertilă, dar care nu au un uter funcțional.
“Amy ne-a făcut părinți. Nu vom putea niciodată să-i mulțumim suficient surorii lui Grace”, a declarat Angus Davidson, tatăl fetiței. “A fost o decizie absolut firească să o numim Amy, după mătușa ei”.
Organizaţia caritabilă Womb Transplant UK, condusă de profesorul Richard Smith, a acoperit costurile pentru transplantul lui Grace. Personalul medical implicat a lucrat pro bono. Potrivit profesorului, fiecare transplant costă în jur de 30.000 de lire sterline, iar organizația are în prezent fonduri pentru încă două proceduri.
Până acum, echipa chirurgicală a realizat alte trei transplanturi de uter de la donatori decedați, în cadrul unui studiu clinic ce vizează un total de 15 astfel de intervenții, dezvăluie sursa citată. Detalii despre cazurile recente nu au fost făcute publice. NHS Blood and Transplant a confirmat că se solicită un consimțământ suplimentar din partea familiilor pentru astfel de donații rare.