Mihai Ciobanu și Valentina Cojocaru sunt omagiați: „Doi titani ai muzicii populare”

 Mihai Ciobanu și Valentina Cojocaru sunt omagiați: „Doi titani ai muzicii populare”

Doi mari artiști de muzică populară Mihai Ciobanu și Valentina Cojocaru își sărbătoresc zilele de naștere. Mihai Ciobanu s-a născut în anul 1953 în satul Bujor, raionul Hînceşti, iar Valentina Cojocaru în anul 1947 în satul Ciuciulea, din raionul Glodeni. „Doi titani ai muzicii populare să vă bucurați de o viață trăită frumos, plină de demnitate”, a menționat, într-un mesaj de felicitare, șefa Direcției Cultură a Primăriei, Valentina Volontir, scrie SHOK.md.

„Din partea Direcției Cultură și al meu personal, Vă felicităm cu prilejul zilei de naștere și Vă dorim multă sănătate, împlinire și pace sufletească. Să Vă bucurați de o viață trăită frumos, plină de demnitate, cu satisfacția lucrului făcut din suflet.
Fie ca toate lucrurile minunate care au împlinit viața Dvs să cunoască o continuitate frumoasă
Să ne trăiți mulți ani fericiți plini de belșug și înțelegere alături de familie, prieteni, colegi!”.
Țn anul 1978, Mihai Ciobanu a absolvit școală medie de muzică „Ștefan Neaga”, iar în 1980 a devenit student la Institutul de Arte „G. Muzicescu” (actualmente − Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). În perioada anilor 1973-1979 este solist al orchestrei de muzică populară „Veselia”, dirijor Petre Neamţu. Iar pe parcursul anilor 1980-1986 – solist al orchestrei de muzică populară „Mioriţa”, dirijor Vasile Goia. De asemenea, a fost protagonist al filmelor muzicale ca: „Satul meu nume de floare”, „La fereastra cu zorele”, „Am venit la noi în sat” și „Tinereţea-i numai una”. În anul 2005, Mihai Ciobanu aînființat colectivul vocal de bărbaţi „Basarabenii”. Și îşi desfăşoară activitatea în calitate de profesor de canto popular la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”. A fost decorat cu medalia de aur la Festivalul Artiștilor Amatori (Moscova, 1977-1978). În anul 1993 i s-a conferit titlul onorific „Artist Emerit” al Republicii Moldova, iar în 1996 a fost decorat cu medalia „Meritul Civic”. 

Valentina Cojocaru este absolventă a Şcolii pedagogice de la Călăraşi (1960-1964), fiind discipolă a lui Nicolae Spivac. Studiază la Institutul de Arte „G. Muzicescu” din Capitală pe parcursul anilor 1975-1980 în clasa profesorilor Ion Popescu şi Valentina Boldurat (dirijat coral). Cariera artistică şi-a început-o în calitate de solistă a orchestrei de amatori „Ciobănaş” de la Călăraşi, unde activează începînd cu anul 1962 şi până în 1965. Iar în următorii doi ani este solistă a diferitor formaţii de estradă. Până în anul 1974 este solistă a Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, apoi până în 1990 este solistă a Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Naţionale de la Chișinău (1974-1990), iar în anii 1990-1992 solistă a ansamblului „Lăutarii” a Filarmonicii Naţionale de la Chișinău.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și