Milioanele au curs gârlă în electorală: Campionii la cheltuieli, care au rămas în afara Parlamentului

 Milioanele au curs gârlă în electorală: Campionii la cheltuieli, care au rămas în afara Parlamentului

Unele formațiuni politice au cheltuit milioane de lei în campania electorală din 11 iulie, însă au rămas în afara Parlamentului. Renato Usatîi este cel care a scos cel mai mult din „buzunarul electoral” pentru a se promova – peste 13 milioane de lei. PAS și BECS au raportat la CEC venituri aproximativ egale cu cheltuielile – circa 6 milioane de lei. La mică distanță se află Partidul Șor, cu 5 milioane, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Blocul lui Renato Usatîi a cheltuit cei mai mulți bani în campania electorală – 13.728.292 lei.

Partidul Acțiune și Solidaritate a raportat la CEC venituri de 6.416.304 lei, iar Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 6.392.131 lei.

Următorul în clasament se poziționează Partidul Șor, care a cheltuit pentru campania electorală – 5.370.600 lei.

Partidul Democrat a cheltuit 1.134.175 lei, iar Platforma Demnitate și Adevăr – 1.318.013 lei.

 

În tabelul de mai jos sunt prezentate veniturile și cheltuielile de campanie în lei, precum și valoarea donațiilor în bunuri sau servicii, raportate la Comisia Electorală Centrală de către concurenții electorali.

Cel mai scump pentru un vot la 11 iulie a plătit Partidul Legii și Dreptății – 406,96 lei.

Pe locul doi se poziționează, Blocul Electoral „Renato Usatîi”, care a cheltuit – 288,42 lei pentru un vot.

Pe locul trei se află Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei – 221,54 lei pentru un vot. Acesta este urmat de AUR, care a cheltuit 136,58 lei pentru fiecare vot.

Pe 11 iulie 2021 în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate, acesta fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței țării. Cetățenii au ales o nouă componență a Parlamentului – organul legislativ al statului.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Șor acced în Parlament după prelucrarea a 100% din procesele verbale. Astfel, PAS ar obține 63 de mandate, BECS – 32 de mandate, Partidul Șor – 6 mandate.